Ostali sportovi

Ukrajinci nadigrali Hrvatsku u debiju izbornika Enarda

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 25.05.2022.
Ukrajinci nadigrali Hrvatsku u debiju izbornika Enarda

Hrvatska i Ukrajina nemaju dugu povijest međusobnih susreta, posljednji su se puta sastali davne 2005. godine kada je Hrvatska pobijedila s 3:0.

Ukrajinci su očito dugo čekali za revanš, do prvog kola skupine B Zlatne Europske lige u Varaždinu gdje su sada slavili s 3:1 (25:15, 25:20, 21:25, 25:22).

"Prije svega želio bih čestitati Ukrajini na pobjedi. Igrali su odlično tijekom cijelog susreta. Nažalost izgubili smo. Šteta što smo počeli igrati kasno, tek u drugom setu. Protiv ekipe kao što je Ukrajina jako se teško vratiti. Igra u kasnijem dijelu utakmice nam daje nadu za sutra. Trebamo poboljšati igru, pogotovo servis i prijem lopte", izjavio je Kruno Nikačević.

Novi izbornik hrvatske reprezentacije, Francuz Cederic Enard, ponešto novih igrača u našem nacionalnom sastavu, zasada tek mali broj pripremnih dana pred Zlatnu Europsku ligu, sve je to zasigurno imalo utjecaja na igru i rezultat naših reprezentativaca. No, ovo su tek uvodne utakmice iznimno zahtjevne skupine B u kojoj su Španjolci pobijedili kao gosti u Danskoj s 3:2. Također, treba spomenuti i da je Hrvatska kao domaćin Final Foura sredinom lipnja u Varaždinu siguran sudionik tog završnog turnira, pa se može na neki način mirnije posvetiti uigravanju novog sastava.

"Način na koji smo počeli susret je bio loš. Nismo bili učinkoviti u osnovnim stvarima, a to su servis i prijam lopte. Zbog takve igre platili smo cijenu u prva dva seta. Promjene u ekipi donijele su stabilizaciju u igri. Glupe greške koštale su nas pobjede danas. Sve je ovo dio procesa, ali više ne smijemo ponavljati ovakve greške. Sutra nam je prilika da se ponovno pokažemo, početak utakmice bit će vrlo bitan", izjavio je izbornik.

Ukrajinci, koji se nalaze na pripremama u Hrvatskoj, pokazali su se kao donekle uigranija momčad koja u ovom trenutku izvlači zasigurno maksimum iz sebe, pogotovo na planu motivacije. U prvom setu posebno su dominirali u napadu, s 15 poena, prema šest Hrvatske, ali i sa tri as servisa, dok Hrvatska u tom segmentu igre nije bila na pravoj razini. U drugom setu puno jači otpor Hrvatske koja je nekoliko puta imala i minimalno vodstvo, ali razigraniji Ukrajinci ponovno rezultat preokreću u svoju korist tjerajući naše igrače na rizičniju igru i veći broj neforsiranih pogrešaka, čak 11 u tom drugom setu.

U trećem setu utakmica se rasplamsala s pregršt sjajnih poena na obje strane. Izbornik Enard ostao je dosljedan svojem izboru prve postave, i oni mu to vraćaju, Bernard Bakonji kao organizator igre, Petar Đirlić korektor, primači-pucači Marko Sedlaček i Filip Šestan, koje su tek povremeno mijenjali Ivan Zeljković i Tino Hanžić, te srednji blokeri Kruno Nikačević i Ivan Mihalj, uz libera Hrvoja Pervana. Krajem trećeg seta Hrvatska ima prednost od 22:18, što Ukrajince tjera na novu minutu odmora. Nije pomoglo, Hrvatska dobija treći set s 25:21, uz puno bolju igru, uz dva asa, tri bloka, 13 poena u napadu i samo tri pogreške, prema sedam Ukrajine.

Na krilima tog trećeg seta Hrvatska odlično igra i u četvrtom, dobrim dijelom u laganom vodstvu, prisiljavajući suparnika na puno riskantniju igru. Finiš seta ipak u egalu, 16:16, 18:18, 20:20, 22:22, a u toj igri živaca ipak su se nekako bolje snašli gosti. Nakon as servisa gostiju za 24:22 izbornik Enard uzima time out nakon kojega Ukrajina blokom radi posljednji, 25. poen, za pobjedu od 3-1 u setovima.

Statistika je bila na strani Ukrajine, šest as servisa, Hrvatska četiri, 12 blokova, Hrvatska devet, Ukrajina 51 poen u napadu, Hrvatska 43, uz 27 neforsiranih pogrešaka (gosti jedna manje). Korektor Petar Đirlić s 22 poena najučinkovitiji igrač susreta.

Za Hrvatsku su igrali: Petar Visić, Stipe Perić, Kruno Nikačević, Tino Busak Vidaković, Bernard Bakonji, Marko Sedlaček, Tino Hanžić, Filip Šestan, Petar Dirlić, Hrvoje Pervan, Tomislav Mitrašinović, Ivan Mihalj, Stanko Stanković, Ivan Zeljković. Izbornik Hrvatske je Cedric Enard, pomoćni treneri su Tomislav Ćošković te Mario Teppert. Kondicijski trener je Gael Querin.

Zlatna europska liga:
Ukrajina - Hrvatska 3:1 (25:15, 25:20, 21:25, 25:22)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!