Ostali sportovi

Hrvatske odbojkašice startale porazom pod vodstvom novog izbornika

Sportnet, Branimir Korać • srijeda, 25.05.2022.
Hrvatske odbojkašice startale porazom pod vodstvom novog izbornika

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija, u nepotpunom sastavu, bez nekoliko ponajboljih igračica, startala je porazom u Zlatnoj europskoj ligi...

U skupini B izgubile su u prvom susretu odigranom u Varaždinu od reprezentacije Češke s 0:3 (21:25, 16:25, 15:25).

"Nismo radili kako smo htjeli, no imamo novu utakmicu za tri dana i trebamo se okrenuti tome i pokušati naučiti iz grešaka iz ove utakmice. Slovačka je ekipa slična Češkoj. Moramo malo bolje pratiti ono što nam trener kaže pa da rezultat bude više u našu korist", izjavila je kapetanica Martina Šamadan.

Novi izbornik hrvatske reprezentacije, Turčin Ferhat Akbas, pred kojim je puno posla ovo ljeto, kroz puno natjecanja, nije niti imao do sada previše vremena za temeljitije zajedničke pripreme pa je na teren od prvog seta postavio sastav koji bi trebao biti koliko - toliko uigran. Naime, u prvoj je postavi startalo pet Mladostašica, osvajačica naslova klupskih prvakinja Hrvatske: Perić, Grbavica, Šamadan, Tomić te libero Štimac. Nažalost, njihovo međusobno poznavanje nije donijelo rezultatskog ploda. Hrvatska je od starta u minusu, pa, kurioziteta radi, prvo se vodstvo bilježi tek u trećem setu kod rezultata 2:1.

Dakle, u prva su dva seta Hrvatice u podređenom položaju, stalno u rezultatskom zaostatku, bez vidljive igre kojom bi mogle preokrenuti rezultat u svoju korist. Slabog servisa i još slabijeg bloka teško su se nosile s raspoloženim i vidljivo uigranijim Čehinjama. Tek po jedan as servis u svakom setu je vrlo slab učinak naše reprezentacije, pogotovo kada se pridoda da su u prvom setu imale tri poena blokom, dok su u drugom ostale bez poena u tom važnom segmentu, sa samo sedam poena u napadu (12 u prvom setu).

Treći je set uvijek nekakva prekretnica, pa je tako bio i ovoga puta, barem u startu. Hrvatska je uspostavila igru, povela, i sve je nekako slutilo da bi se utakmica konačno mogla pretvoriti u puno zanimljiviji susret dva jednaka takmaca. No, gošće ponovno uzimaju nekoliko poena u nizu, vode 10:8 i 15:10, te tako naše igračice prisiljavaju na riskantniju igru u kojoj su i pogreške nažalost češće. Izbornik je pokušavao čestim izmjenama pronaći raspoloženu šestorku na terenu, ali bez većeg uspjeha, rezultatska prednost je ponovno bila na strani Čehinja koje su na kraju upisale pomalo neočekivano glatku, ali prema prikazanom apsolutno zasluženu pobjedu od 3:0.

"Češka je bila bolja od nas od početka do kraja. Posebno u napadu, s ovakvim našim napadom ne možemo dobiti meč. Moramo imati bolju komunikaciju. Imali smo previše lakih pogrešaka u meču, svaki element trebamo unaprijediti. Igramo protiv Slovačke, ta će utakmica također biti teška", izjavio Ferhat Akbas.

Korektorica Mika Grbavica s 11 poena najučinkovitija u našim redovima, dok je Gabrijela Orvosova na drugoj strani imala 16 poena. Hrvatska je imala dva poena as servisom, Češka šest, Hrvatska četiri bloka, Češka devet, Hrvatska 31 poen u napadu, a Češka 46. Statistika je bila neumoljiva u ovom susretu.

Zlatna europska liga:
Hrvatska - Češka 0:3 (21:25, 16:25, 15:25)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!