Nogomet

Jakobušić: 'Pitajte druge zašto nisu stali i ne govore o sastanku'

Matej Kačan • petak, 27.05.2022.
Jakobušić: 'Pitajte druge zašto nisu stali i ne govore o sastanku'

Nakon održanog sastanka o sigurnosti i organizaciji utakmica te odnosu prema navijačima, predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić osvrnuo se na cijelu situaciju i sastanak...

Predsjednik uprave Hajduka Lukša Jakobušić jedini je nakon sastanka odrađenog u prostorijama HNS-a s Dinamom, Savezom i MUP-om stao pred predstavnike medija te je iskomentirao svoj i klupski stav oko svih tema o kojima se raspravljalo, pa tako i odnosa prema navijačima.

" Usuglašavali smo se nekoliko dana, a nakon finala Kupa izašli smo s vrlo jasnom porukom, s majicama s natpisom "sloboda navijačima". Moram naglasiti da se taj izraz ne odnosi na one navijače koji na bilo koji način izazivaju nerede i sudjeluju u bilo kakvim nečasnim radnjama. Za to postoje institucije. To se odnosi na nepravedno privedene, što će, nadam se, na kraju utvrditi onaj tko treba. Odnosi se na onih 1600 koji su došli u Zagreb na utakmicu u nedjelju, kao i na 73 tisuće naših navijača. To je poruka protiv diskriminatornog ponašanja prema navijačima tijekom cijele sezone. Zašto to naglašavamo? Zato što smo mi klub navijača, športsko dioničko društvo i ne samo da imamo obavezu nego čvrsto stojimo iza svojih navijača. U tom kontekstu smo se odazvali na ovaj sastanak. Moram izraziti željenje za sve koji su stradali, ne naglašavamo često i 20 policajaca, i propucane osobe. Možemo svi zapaliti svijeću što nitko nije poginuo. U tom kontekstu i možemo sad dalje raditi, u protivnom sve to skupa ne bi više imalo smisla", prenose Sportske novosti.

Ovaj put su i navijači pozvani dati svoj stav i ključnim problemima i sudjelovat će u izradi novog protokola koji bi se testirati trebao već na Superkupu.

"To što će u izradi novog protokola sudjelovati i navijači, što će se pitati i njih, ključ je svega. Prvi test bit će na Superkupu. Svi su pokazali volju i želju da se stvari promijene. Sastanak je bio konstruktivan, tko me poznaje zna da nisam od demagogije. Svi su svjesni problema, imamo možda donekle različito gledište kako je do svega došlo. Najveći je teret na HNS-u jer gašenjem Udruge prvoligaša preuzeli su na sebe izrade i provođenje pravilnika. Oni postoje, treba ih uskladiti. Mi ćemo kao klub dati potporu. Ne sudjelujemo u HNS-u, ali opet se zovemo Hajduk, tu težinu nosimo i nosit ćemo. Možda je čudno što jedino govorim, ali od svih prisutnih na sastanku prošao sam navijački put, koji je možda nenormalan ili normalan, bio sam dio Torcide, meni je ta problematika posebno poznata. No, ne odnosi se ovo samo na Torcidu nego na sve navijačke skupine."

Jakobušić smatra da se navijače diskriminira pri organizaciji utakmica, i to na svim stadionima, pa i Poljudu.

"Svi. Nije ni Hajduk izuzet, nemojte mislite da smo mi cvijeće. Imali smo i mi problema i propusta, ali smo to popravili u zadnja dva-tri mjeseca. Od najosnovnijih stvari - higijenskih uvjeta, hrane i pića nadalje. Najveća je težina na klubovima, potom na cijelom društvu, pa i medijima. Svi imamo dio odgovornost. Radi se o tome da mi kao najveća i najstarija navijačka skupina idemo u najvećem broju na gostovanja i onda ponašanje tijekom puta ili redarske službe na stadionu nailazi na nerazumijevanje."

Odgovorio je Jakobušić i na dosta kontroverzne izjave Krešimira Antolića koji je dolijevao ulje na vatru i provocirao Hajduk.

"Vi biste htjeli da komentiram izjavu gospodina Antolića vezanu za Hajduk. Mogu se samo poslužiti poslovicom – nikad se nemojte hrvati sa svinjama jer ćete oboje završiti u blatu. Samo što će svinja u tome uživati", oštro je kazao, pa nastavio o komunikaciji s Dinamom:

"Uvijek s predsjednicom Uprave Vlatkom Peras i imamo izvrsnu komunikaciju. Ona samo mene zove, a ja samo nju. Na drugom razinama imamo operativne sastanke. Tako smo se čuli i vezano za ovo."

Jakobušiću je postavljeno pitanje o premještaju nekih navijača u zatvoru, ali je predsjednik Hajduka iskoristio priliku da prozove ostale sudionike sastanka.

"Nemam te podatke, to što sam jedini stao ne znači da trebam odgovoriti na sva pitanja. Ne znam. Pitate me zašto sam ja stao, pitajte njih zašto nisu", rekao je čelnik Hajduka.

Jakobušić je poželio da pod promjenama protokola Superkup prođe kao i finale Kupa u Splitu.

"To će biti ogledni primjerak. Vidjeli ste finale Kupa u Splitu, svi su ušli na vrijeme, policija je bila vrlo korektna. Sve je bilo u granicama. Nemojte gledati te izolirane slučajeva nekoga tko gađa bengalkom, koga god je gađao jer nismo mi u loži ništa važniji, ne bih čak rekao da je to Armada, to su trojica-četvorica njih. Svi smo se angažirali da bude dobra organizacija, bez obzira na to što se vama čini da to nije bilo dobro", zaključio je.

FOTO: Robert Matić/HAJDUK

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!