Nogomet

Liverpool se nada ponavljanju 1981., Real ide po 14. naslov

Jan Šneler • subota, 28.05.2022.
Liverpool se nada ponavljanju 1981., Real ide po 14. naslov
Foto: EPA

U Parizu je na rasporedu jubilarno 30. finale Lige prvaka (ranije Kup prvaka), a finalisti su dobro poznati znanci, europski velikani Liverpool i Real Madrid…

Real Madrid i Liverpool već odavno su u panteonu europskog i svjetskog nogometa. Dva velika nogometna kluba po treći put u svojoj dugogodišnjoj povijesti susrest će se u finalu Lige prvaka. Obje momčadi dolaze s ogromnih kovčegom povijesti, nogometne čarolije i trofeja te će svi ljubitelji nogometa, bez obzira na navijačke preferencije, moći uživati u pravom prazniku te divne igre.

Kako je Real doista poseban klub u Ligi prvaka, red je da krenemo s Modrićevim Kraljevskim klubom. Rijetko tko očekivao ih je u finalu, mnogi su ih više puta otpisivali, ali oni su se poput feniksa vraćali. Kao da su programirani na samu završnicu, više puta ove sezone pokazivali su kako ih nikada ne treba podcijeniti. Liverpool to zasigurno neće napraviti jer kako uopće podcijeniti klub koji osvoji 13 naslova u 16 finala.

Bez premca najbolji klub Lige prvaka može doći do svog 14. naslova. Bilo bi to nevjerojatno postignuće, naročito s momčadi koja na papiru ne djeluje kao da je najbolja na svijetu. No, kao što je priznao i sam Jürgen Klopp, Realovi igrači znaju kako se osvaja Liga prvaka i to ne jedna, nego više njih. Iz njih izvire iskustvo, kod njih nema panike niti nestrpljenja i to je nešto što nikakvi milijuni ne mogu kupiti. To je nešto što se stječe godinama, što je Real stekao u proteklih deset godina osvajanjem brojnih naslova Lige prvaka.

Osim što Real može dodatno pojačati svoju statistiku po broju naslova, Karim Benzema kojem mnogi predviđaju Zlatnu loptu, ima svoje individualne motive. Naime, ako postigne barem jedan pogodak u finalu (to bi mu bio 87. gol), Francuz će ostati sam na trećem mjestu najboljih strijelaca Lige prvaka (trenutno dijeli to mjesto s Robertom Lewandowskim. Uz to, samim nastupom u finalu, što je gotovo pa sigurno, doći će do 142. nastupa u Ligi prvaka te se tako izjednačiti na petom mjestu s drugom Realovom ikonom, Raulom.

Koliko je to impresivno govori podatak da u njegovoj momčadi nakon njega najviše nastupa ima Toni Kroos (126), a pogodaka Gareth Bale (20). Apsolutno legenda Real Madrida koji tek sada dobiva pažnju kakvu zaslužuje te je doista, kako god završilo finale, zaslužio biti proglašen najboljim igračem svijeta.

Što se tiče Liverpoola, ovo će Redsima biti treće finale Lige prvaka u posljednjih pet godina. Jedno su izgubili od Reala, jedno dobili protiv Tottenhama, a sada žarko žele novim trofejem zaokružiti sezonu. Taj podatak, uz sve one nevjerojatne brojke iz Premierlige, govori kako će Klopp jednog dana ponosno moći stajati uz bok Bob Paisleyja i Bill Shankleyja koji su obilježili drugu polovicu 20. stoljeća.

Mnogima iritantan, ali odnos koji Klopp i navijači imaju je sjajan. Predsjednik Tom Werner je nedavno izjavio da ne može niti zamisliti klub bez njemačkog trenera za kormilom, a tako vjerojatno misli i većina navijača. Premda puno kraće i uz manje trofeja, postao je za Liverpool ono što su Alex Ferguson i Arsene Wenger za Manchester United i Arsenal. Njegovo ime sada se veže uz Liverpool i u budućnosti, što god bude radio, mnogi će se sjetiti njegovog zlatnog perioda na Anfieldu.

Već smo spomenuli dva finala koja su međusobno odigrala ova dva kluba, 1981. i 2018. godine. Prvo je bilo baš u Parizu, na Parku prinčeva, gdje je Liverpool pogotkom Alana Kennedyja došao do naslova prvaka Europe. Bio je to treći i ujedno posljednji naslov prvaka Europe koji je Redsima donio Paisley. Drugi finale igran je kao što smo naveli prije par sezona, a bilo je to jedno od upečatljivijih finala.

Mnogi će se sjetiti ranog izlaska iz igre Mohameda Salaha nakon duela sa Sergiom Ramosom, nevjerojatnog gola Garetha Balea i konačno suludih grešaka Lorisa Kariusa koji je gotovo pa poklonio naslov Realu. Drugo finale odigrano u Kijevu često se uspoređuje s ovim koje nam dolazi, poglavito zbog tog dodatnog motiva kojeg imaju Salah i igrači Liverpoola.

Kako god završilo ovosezonsko finale Lige prvaka, s pravom možemo reći kako su dvije najbolje momčadi u njemu. Liverpool je tijekom cijele sezone pokazivao kvalitetu te je nakon savršenog skora u skupini tek s Interom imao manjih problema. Protiv Benfice su protutnjali u polufinale, a tamo je pak Villarreal na tren zabrinuo navijače Liverpoola, no ipak je na kraju kvaliteta presudila.

Real s druge strane nije bio tako uvjerljiv. Već u drugom kolu poraženi su doma od Šerifa, nije to djelovalo najbolje, ali momčad koja izbaci u nokaut fazi PSG, Chelsea i Manchester City ne može slučajno biti ovdje. Jednom se može dogoditi slučajnost, ali tri puta je previše. Real je momčad s karakterom, iskusna ekipa koja je najopasnija kada od nje najmanje očekujete.

FOTO: EPA/ROBERT GHEMENT

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!