Nogomet

Usporedba momčadi: Liverpool bi trebao imati prednost, ali Modrić je prevaga u vezi

Jan Šneler • subota, 28.05.2022.
Usporedba momčadi: Liverpool bi trebao imati prednost, ali Modrić je prevaga u vezi
Foto: EPA

Ususret finalu Lige prvaka u Parizu mnogo je analiza i predviđanja oko toga tko bi na kraju trebao podignuti ušati pehar, a mi vam donosimo pojedinačne dvoboje igrača, poziciju po poziciju...

Vratari (Liverpool – Real 1:0)

Alisson Becker – Thibaut Courtois 1:0

Da je obranio samo onu jednu priliku Jacka Grealisha u polufinalu Lige prvaka, mogli bismo reći da je Thibaut Courtois jedna od najvažnijih karika Realove momčadi. Ipak, on je naravno obranio puno više i Carlo Ancelotti ne mora brinuti oko svog vratara koji je siguran i brani u odličnoj formi.

Interesantno, on je jedan od rijetkih koji još nema osvojenu Ligu prvaka s madridskim klubom što mu je jasno dodatni motiv u finalu. Ipak, s druge strane je Alisson Becker, čovjek koji je zasigurno spasio nekoliko godina života Jurgenu Kloppu. Poznato je već da je Loris Karius teško griješio u finalu 2018. godine, nije se puno Klopp usrećio ranije sa Simonom Mignoletom te mu je Brazilac došao kao melem na ranu.

Da je stajao Redse 200 milijuna eura, isplatilo bi se jer su u Liverpoolu dobili golmana do kraja karijere. Alisson je siguran, trenutno uz Edersona najbolji golman na svijetu i bez obzira što je Courtois sjajan, prednost moramo dati Brazilcu.

Obrana (Liverpool – Real 3:1)

Trent Alexander-Arnold – Dani Carvajal 1:0

Što se tiče pozicija, najveću razliku Liverpool radi upravo na bekovskom paru. Trent Alexander Arnold jedan je od ofenzivno najboljih bekova na svijetu i bez obzira na solidne partije koje pruža Dani Carvajal, kod desnog beka rasprave ne bi smjelo biti.

Arnold je važan za igru Liverpoola ne samo u kreaciji i činjenici da probijanjem boka radi dodatni prostor Mohamedu Salahu, već je i fenomenalan iz prekida, što kornera, što slobodnih udaraca. Mana, mada ju popravlja, je njegova defenzivna igra i tu je jedino Carvajal u blagoj prednosti, no ukupno gledajući Arnold je bolji. Andrew Robertson – Ferland Mendy 1:0

Ferland Mendy je zasigurno pokazao kako je legitiman nasljednik legendarnog Marcela i francuski bek to pokazuje iz utakmice u utakmicu. Protiv Manchester Cityja bio je sjajan, upisao je dvije asistencije i pokazao da se na njega ozbiljno može računati.

Ipak, Andrew Robertson je već duži niz sezona opasno rješenje koje Klopp ima. Defenzivno sjajan, vrlo dobar u čitanju igre i uklizavanjima, napadački izuzetno opasnog centaršuta i prodora te što je još važnije biciklističkih pluća. U Premierligi je upisao 0.34 asistencije na 90 minuta što ga svrstava na šesto mjesto, a na 11. mjestu je i po ključnim dodavanjima (1.59 na 90 minuta). Bez premca, sjajan bek te ponovno Liverpool mora dobiti bod. Ibrahima Konate – Eder Militao 0:1

Prvi bod Realu donosi Eder Militao, jedan od najboljih stopera Lige prvaka ove sezone. Brazilac igra sjajno, stup je obrane Reala, a mnogi zaboravljaju da je tek nedavno napunio 24 godine. Fenomenalna karijera je pred njim, a u duelu s Ibrahimom Konateom definitivno dobiva prednost.

Liverpool stoper je odlično pokrpao problematičnu rupu u Liverpoolu, iako je i Joel Matip sjajan ove sezone. Konate se sjajno snašao, očigledno mu odgovara partnerstvo s Virgilom Van Dijkom, a ako se i zalomi poneka greška kao protiv Villarreala ili Wolvesa, ne treba pretjerano zamjeriti obzirom na godine. Ipak, Militao ne samo što djeluje bolje, ima i bolje brojke te donosi bod Realu. Virgil Van Dijk – Nacho 1:0

Inače bi duel bio s Davidom Alabom koji vrlo vjerojatno neće igrati tako da je na njegovo mjesto uskočio Nacho. Ovdje ne treba trošiti previše riječi jer Van Dijk je od mnogih smatran za najboljeg stopera svijeta. Nizozemac je sjajan, lider u obrani te Liverpool ne igra isto kada on nije na terenu. Laki bodovi za Liverpool.

Veza (Liverpool – Real 1:2)

Fabinho – Casemiro 0.5:0.5

Duel dvojice Brazilaca teško je lako ocijeniti. Obojica igrača imaju svoje prednosti i mane, obojica igraju odličnu sezonu i obojica su jednako važni u defenzivnom dijelu za svoje momčadi. Fabinho često djeluje kao taj posljednji vezni igrač, nerijetko je znao odigrati i stopersku rolu, a po osvojenim loptama je jedan od najboljih na svojoj poziciji.

Casemiro je pak dio sjajnog trojca koji može igrati i zatvorenih očiju. Toliko su dobro uigrani i istrenirani da se brzo zatvaraju rupe, ako bilo tko od trojca ode visoko. Casemiro je doista nezaobilazan dio Realove momčadi i njegov se izostanak jako osjeti. Thiago Alcantara – Toni Kroos 0.5:0.5

Slično kao u ranijem duelu, vrlo izjednačeno i ne dajemo prednost niti jednom od dvojice sjajnih igrača. Thiago je imao problema s adaptacijom na brzi Liverpoolov nogomet, ali ove sezone je briljantan. Pretvorio se u ono što je Liverpoolu trebalo, igrača sjajne kreacije, odličnih rješenja istovremeno vrlo stabilnog na lopti. Šteta bi bila da ga ozljeda zaustavi jer Thiago zaslužuje igrati u finalu.

Toni Kroos je uz Casemira i Luku Modrića igrač koji mora startati. Ovo mu definitivno nije najbolja sezona, ali Kroos je iskusan igrač, vrlo pokretljiv i što je najvažnije sjajno adaptiran u Realovu igru. Kao takav je izuzetno važan jer njegovo spuštanje među stopere i omogućavanje Modriću da ode prema naprijed donosi Realu važnu prednost. Definitivno jedan od najboljih veznjaka posljednjih desetak godina. Jordan Henderson – Luka Modrić 0:1

Možete reći da smo subjektivni, ali prednost ipak dajemo Luki Modriću. Jordan Henderson je srce Liverpoola, kapetan koji uvijek daje maksimum od sebe i uz Jamesa Milnera vjerojatno jedan od rijetkih igrača Redsa kojeg niti navijači suparničkih klubova ne mogu ne voljeti.

Njegov pristup je sjajan, ali ne treba podcjenjivati niti njegove sjajne duge lopte, odličnu organizaciju vezne linije i čak mogućnost da završi akciju golom s distance. Ipak, Modrić je razina više, igrač kojemu je dovoljno malo prostora da kreira asistenciju vanjskom nogom za Rodryga. Uz to, Modriću je na leđima 36 godina, a igra možda i jednu od svojih najboljih sezona. Trebamo uživati u čarolijama hrvatskog kapetana jer je jasno da ga nećemo još gledati godinama.

Napad (Liverpool – Real Madrid 1.5:1.5)

Mohamed Salah – Federico Valverde 1:0

Slično kao u nekim ranijim slučajevima, glatko bodovi odlaze na stranu Liverpoola. Mohamed Salah je jedan od najboljih igrača u povijesti Liverpoola (što nimalo nije mala stvar) i kao takav izuzetno važan za momčad. Forma mu varira ove sezone, ali i kao takav je iznimno neugodan i nezgodan.

S druge strane Federico Valverde je još uvijek mlad igrač koji bi trebao doseći svoj zenit. Premda je u kategoriji napadača, Valverde češće odrađuje obrambene role i to radi prilično dobro. U ovoj konkurenciji šanse nije imao, ali pohvale mora dobiti na svoj račun mladi Urugvajac jer je definitivno igrač budućnosti Reala. Sadio Mane – Karim Benzema 0:1

Očekuje se da će startati na mjestu napadača Sadio Mane umjesto Dioga Jote koji nije u najboljoj formi. Mane, koji je često bio u sjeni Salaha, ipak je vrlo cijenjen u Liverpoolu i njegov doprinos momčadi ne smije biti zanemaren. Napadački izuzetno potentan, može odigrati više pozicija, jednostavno nezaobilazan.

Ipak, kao što smo i ranije rekli, nepravedno bi bilo prema Karimu Benzemi da ne osvoji Zlatnu loptu. Benzema je ove sezone, naročito u Ligi prvaka, nenadmašan i nezaustavljiv. U nokaut fazi se pretvorio u egzekutora kakvog se rijetko viđa. Mane je odličan, ali bez Benzeme, Real ne bi niti bio u finalu tako da odnosi prednost. Luis Diaz – Vinicius Junior 0.5:0.5

Prije malo manje od četiri mjeseca, Luis Diaz je stigao u Liverpool i već pokazao o kakvom se igraču radi. Kolumbijac obožava loptu, voli posjed, ali ima sjajan dribling i brzinu. Nerijetko se ponavljaju snimke kako protiv Villarreala nakon udarca, i obrane vratara, trči na drugu stranu po loptu.

Jednostavno, Diaz je svojim igrama izgurao Manea s te pozicije i Senegalac sada češće igra u vrhu napada umjesto Jote. Još jedno sjajno pojačanje za, u današnje vrijeme, ne velikih 45 milijuna eura. S druge strane je Vinicius Junior koji imponira svojom brzinom i realizacijom. Uz Benzemu, iznimno važna napadačka karika Reala.

Vinicus je pokazao kako nešto slabije prethodne sezone nisu mjerilo te je ove sezone nenadmašan. Postigao je 17 golova u La Ligi, u Ligi prvaka zabio neke iznimno važne golove i što je još važnije upisao vrijedne asistencije. Oba igrača su u igrački sjajnim godinama te ćemo ih gledati još dugo.

UKUPNO: Liverpool – Real Madrid 6.5:4.5

FOTO: EPA/Yoan Valat

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!