Nogomet

Pletikosa: 'Šutalo i Erlić nisu plod slučajnosti nego višemjesečnog rada izbornika i stožera'

Branimir Korać • ponedjeljak, 13.06.2022.
Pletikosa: 'Šutalo i Erlić nisu plod slučajnosti nego višemjesečnog rada izbornika i stožera'
Foto: FaH

Tehnički direktor hrvatske nogometne reprezentacije Stipe Pletikosa progovorio je o stanju u reprezentaciji, što se pokušalo dobiti na ovom okupljanju, ali i o središnjem događaju godine, Ligi nacija...

Hrvatska nogometna reprezentacija sa svakom utakmicom u Ligi nacija ostvarivala je sve bolje rezultate i Stipe Pletikosa smatra kako je vrlo bitno zadržati taj pozitivan zamah i atmosferu.

"Za nas je najvažnije da sve četiri utakmice iskoristimo za napredak selekcije, uigravanje i provjeru igrača, ali i stvaranje pozitivne atmosfere. Mislim da smo jako dobro odradili prethodne susrete i na nama je da to ponovimo protiv Francuske što će biti jako zahtjevan susret. Međutim vjerujem da ćemo uz dobar angažman i podršku naših navijača doći do pozitivnog rezultata."

U stožeru i u reprezentaciji nisu padali u očaj nakon Austrije, ali niti u euforiju nakon Danske. Svaka utakmica gleda se zasebno, ističe Pletikosa u razgovoru za Hrvatski radio.

"Svaka utakmica priča svoju priču, posljednji rezultat svakako najviše odjekuje. Koncentracija utakmica u ovom okupljanju je neracionalna, pa je i rizik od krivih koraka i težih dojmova prilično velik. Svaka sljedeća je teža zbog iscrpljenosti i rotacija, ali sve to smo uzeli u obzir uoči okupljanja, računajući i na ozljede i sve ostale prepreke na koje nam se požalio i francuski izbornik. Navijačkom pogledu su prirodne amplitude raspoloženja i da reagira strastvenije, ali igrači i stožer moraju se izdići iz toga."

U Francuskoj Pletikosa očekuje nastavak onog što je bilo u drugom dijelu susreta protiv Danske.

"Očekujem pozitivan nastup. Vidim da su svi igrači motivirani, stožer i svi oko nas također. Pobjeda kod Danske u gostima nam je dala dodatnu dozu samopouzdanja i pozitive. Vjerujem da ćemo uz nekakav drugačiji pristup s taktičke strane doći i do pozitivnog rezultata u Danskoj."

Upravo u Danskoj iskočila su neka nova imena, a Pletikosa dodaje kako su oni plod rada stožera proteklih mjeseci.

"Gro reprezentacije je jako dobro poznat, a dosta će ovisiti i o prezentacijama igrača. Jako je bitno koliko su igrači spremni i u ritmu igranja, svi će se morati pronaći prvenstveno u klubovima u kojima će igrati iz tjedna u tjedan kako bi bili spremni i skrenuli pozornost na sebe. Za nas je jako bitno stvaranje novih mladih igrača. Vraćajući se unazad nakon utakmice s Rusijom izbornik je inzistirao da se detaljno prate svi kandidati. Tako su u reprezentaciju došli Josip Šutalo, Erlić i to nije plod slučajnosti nego višemjesečnog rada izbornika i stožera. Oni za nas nisu bili nepoznanica, to je naš posao da se time bavimo. Žao mi je što nema Petra Muse koji je otišao u Benficu, vjerujem da će i za njega biti prilike da se nastavi razvijati kao u Boavisti."

Upravo u obrani odjednom nastaje gužva, mladi igrači prijete Vidi i Lovrenu.

"Što se tiče Lovrena i Vide, oni su vrlo karakterni igrači, puni iskustva i to radi enormnu razliku. Izbornik ih neće otpisati, svi će imati priliku iskazati se u što boljem svjetlu i staviti izbornika na muke."

Izborniku neće biti lako izabrati putnike za Katar, a postoji mogućnost da se broj prijavljenih igrača poveća.

"Bilo bi logično da se omogući 26 igrača za Katar, posebno nakon što pet izmjena ostaje i dalje. Na zadnjem mitingu se spominjalo 23+3 opcija za Katar, s tim da bi svi bili u zapisniku utakmice. To bi jako olakšalo izbornicima, ako dođe do toga, ja to pozdravljam."

FOTO: HINA/Mario STRMOTIĆ

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!