Nogomet

Dalić: 'Sad idemo po prvo mjesto u skupini, imamo velike šanse'

Matej Kačan • srijeda, 15.06.2022.
Dalić: 'Sad idemo po prvo mjesto u skupini, imamo velike šanse'
Foto: FaH

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić na Novoj TV osvrnuo se na odigrano u lipnju te je poručio kako Hrvatska sad većih apetita ide na prvo mjesto u skupini Lige nacija...

Nakon završetka lipanjske akcije u Ligi nacija, koja je krenula očajno porazom od Austrije, a završila sjajno sa sedam bodova i pobjedom nad Francuzima, Zlatko Dalić gostovao je u Dnevniku Nove TV.

On je komentirao cijelu akciju, kao i pobjedu nad Francuzima, ali i kritike i zvižduke nakon Austrije te planove za završetak skupine i pripreme za SP.

"Jedna od mojih najdražih pobjeda. Dobiti svjetske prvake u Parizu pred 80 tisuća ljudi zbilja je sjajna stvar. Nismo puno slavili, samo smo napravili sliku da ta pobjeda ostane u povijesti. Danas smo se vratili u Hrvatsku i svatko svojim putem", rekao je, pa nastavio o Austriji koja je bila bolna točka:

"Bila je to zaista teška situacija, poraz koji nismo očekivali. Poraz je došao u nezgodno vrijeme, bio je to najlakši protivnik na papiru. Onaj tko se poslije toga vrati protiv Danske i Francuske je zaista sjajna momčad i to je Hrvatska i napravila, a rijetko bi koja reprezentacija u tome uspjela."

Tad je reprezentacija dobila i zvižduke, na što se Dalić osvrnuo nakon remija na Poljudu te je te navijače kritizirao dok se u Osijeku ispričavao publici.

"Slavonija i Osijek su uvijek sjajno podržavali reprezentaciju. Nisu zviždali navijači Hrvatske, već oni koji žele nemile scene, da se ponovi prošlost iz Saint-Étiennea i Milana, da Hrvatska igra pred praznim tribinama. Ne mogu zabraniti zvižduke, ali moram reći da reprezentacija to ne zaslužuje. Igrači daju sve od sebe, hrvatska reprezentacija je mjesto okupljanja hrvatskog naroda, zajedništva, ponosa. Moram je zaštititi. Pozitivna kritika je dobrodošla. No, kod nas je neargumentirana, zločesta i to mi je smetalo. Sad mi ne smeta, kritika mi čak i paše. Što ih je više, Bog mi daje više energije da budem bolji", kazao je.

Dalić je u ovoj akciji pronašao dva stupa obrane, Martin Erlić i Josip Šutalo su debitirali i odmah pokazali da moraju biti u avionu za Katar i da se na njih mora računati.

"Odigrali su sjajne dvije utakmice i s pravom istaknuli svoju kandidaturu za početnih 11, ali ja ne želim nikoga otpisati. Međutim, kad se dokažeš protiv najboljih svjetskih igrača, onda imaš pravo nadati se pozivu, a ja nemam pravo to ignorirati. Hrvatska je u njima dobila sjajne stopere."

U napadu je bilo problema, nije bilo Petra Muse i Marka Livaje pa su teret iznijeli Budimir i Kramarić. Utrka je do Katara otvorena, a u njoj se pokazati može i Bruno Petković.

"Dva različita tipa napadača. Budimir je sidraš koji ganja protivnika, gazi suparničke stopere i nameće se pa mu onda nedostaje snage u završnici. Kramarić više dolazi po loptu. S njima imamo tu neku raznovrsnost. Žao mi je što se Marko Livaja zarazio koronavirusom, njemu je svakako u reprezentaciji mjesto, a Bruno Petković ovisi sam o sebi", rekao je, pa nastavio o najjačem dijelu ekipe:

"Naša vezna linija jedna je od najboljih, ako ne i najbolja vezna linija na svijetu. Svi su u formi, u pravim klubovima. Veseli da su svi željni igre za Hrvatsku. Hendikep imaju mlađi igrači jer moraju čekati starije da prestanu igrati, ali također mogu od njih učiti. Modrić, Kovačić i Brozović puno trče. Kad je lopta kod njih, onda ih nemaš kako napasti, već bježiš od toga."

Mnogo je dilema bilo i na desnom krilu, uvijek je tu boljka jer klasično krilo tu nemamo, ali igrači koji to "krpaju" europske su klase.

"Imamo i na desnoj strani sjajne igrače, Pašalić i Majer rade sjajne stvari. Hrvatska ima veliku širinu. Uvijek sam optimist da možemo napraviti velike stvari, zajedništvo i dobar rad, da ne bude ozljeda."

Prije Lige nacija cilj je bio ostati u prvoj Ligi, izboriti i prvu jakosnu skupinu ždrijeba za EURO, a sad su apetiti porasli i pobjeda nad Dancima gurnula bi Hrvatsku na rub odlaska na Final Four.

"Imamo velike šanse i mislim da će biti ključna utakmica protiv Danske u Zagrebu, šanse će nam biti ogromne ako tu utakmicu dobijemo. Ići ćemo na to, da dobijemo to, Austriju i idemo na prvo mjesto. Cilj je bio ostati u grupi, ali sad idemo na prvo mjesto", poručio je.

FOTO: HINA/Mario Strmotić

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!