Zimski sportovi

Igrači iz Rusije i Bjelorusije mogu u NHL, ali Stanley Cup trofej ne može u te države

HINA, Mihaela Bradovski • četvrtak, 16.06.2022.
Igrači iz Rusije i Bjelorusije mogu u NHL, ali Stanley Cup trofej ne može u te države
Foto: Ana Legradi

Bez obzira tko osvoji Stanley kup, Tampa Bay ili Colorado Avalanche, taj trofej neće moći posjetiti Rusiju ili u Bjelorusiju sljedećih nekoliko mjeseci, izjavio je pomoćnik povjerenika NHL-a Bill Daly.

Govoreći prije prve utakmice finala Stanley kupa koja je igrana sinoć u Denveru i u kojoj je nakon produžetaka slavio Colorado s 4:3, Daly je kazao da su dužnosnici sjevernoameričke lige obavijestili momčadi kako će njihovi ruski igrači morati pričekati da odnesu Kup u Rusiju.

Prema tradiciji svaki igrač momčadi koja osvoji Stanley kup posjeduje trofej jedan dan. Međutim, zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je ušla u četvrti mjesec i uz Bjelorusiju koju se smatra ruskim saveznikom, Daly je kazao da igrači tih zemalja neće moći uzeti trofej sa sobom.

"Što se tiče ovog ljeta, trofej neće ići u Rusiju ili u Bjelorusiju", dodao je Daly, napominjući da u budućnosti ništa nije otklonjeno ako sukob u Ukrajini prestane.

Tri zvijezde Tampa Baya su Rusi - napadač Nikita Kučerov, vratar Andrej Vasilevskij, MVP play-offa prošle godine i branič Mihail Sergačev.

Colorado u svojim redovima ima dva Rusa - desno krilo Valerija Ničuškina i lijevo krilo Mihaila Maltseva.

No, unatoč ovoj objavi povjerenik NHL-a Gary Bettman je izjavio da će momčadi moći dovoditi igrače iz Rusije i Bjelorusije na sljedećem draftu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!