Košarka

Koliki je dug Cibone, nitko ne zna, ne znaju ni kolika je blokada na FINA-i

Branimir Korać • ponedjeljak, 20.06.2022.
Koliki je dug Cibone, nitko ne zna, ne znaju ni kolika je blokada na FINA-i
Foto: FaH

Aco Petrović priznao je kako ne zna koliko je velik Cibonin dug, ali je prozvao bivšeg direktora Maura Lukića koji je javnosti lažno prikazivao visinu duga...

Na pitanje koliki je Cibonin dug, Aco je priznao kako ne zna, ali je prozvao Maura Lukića, donedavnog direktora Cibone.

"Interna revizija je rekla 35 milijuna cca dug. Ono što me zbunjuje, Lukić je 8. siječnja u neformalnom razgovoru s našim članom rekao da je dug 70 milijuna, a oni prema van zbog investitora govore da je 35. Ako se nešto i dogodi, idemo apsolutno u reviziju i to pravu. Ne onu koja će reći sve je med i mlijeko. Prvih 5-6 mjeseci klub je funkcionirao na pozajmice, što je također akumulirani dug. Ono što skupimo, ja imam cifru u glavi, taj svježi novac može služiti za tekuće stvari i kupiti vrijeme za restrukturiranje kluba. Nude nam se neki ljudi, koji su uplatili, za pomoć u izradi petogodišnjeg biznis plana. Nemam blage veze koliki je dug."

Stvari o kojima je Aco govorio su doslovno nevjerojatne i nezamislive u današnjem profesionalnom sportu.

"Teško je opisati slijed događanja. Kako je moguće, Cibona ima najpotentniju mladu momčad u regiji, uzima duplu krugu, kako je moguće da ostane bez predsjednika i direktora, 60 dana si u blokadi, kako je moguće pustiti sve te igrače bez odštete jer im nisi osigurao plaću. Mene samo zanima konačni dug. 30. prosinca 2016. sam podnio kaznenu prijavu zbog kriminala u Ciboni. Onda sam potpisao da ne smijem javno govoriti, a do danas nemam pojma što je s mojom prijavom."

"Moramo napraviti sve, očekujem par kapitalaca, očekujem par rješenja iz institucija. Ako riješimo neke stvari, što znači svjež kapital u 3-4 milijuna eura. Nakon deset dana ću se uprizoriti i reći akcija ide dalje ili povratak novca kreće. Ovo što su napravili Franck i Dinamo, to je to. Možemo govoriti o raznim animozitetima, ovo što je Dinamo napravio je velika stvar. Oni su se prvi javili. S obzirom da je tu član NO, dao Bog da za tri dana dođe investitor i iz Ureda gradonačelnika kaže stvar je riješena, super, nitko sretniji od nas. Ali prekršajna ili kaznena prijava bez obzira i ako se to dogodi, će biti podnešena zbog lošeg poslovanja u završnici sezone gdje je Cibona zbog neisplate plaća ostala bez igrača koji su otišli bez odštete. Nemarno poslovanje, ali to je minimum što ćemo napraviti. Ovo što sada doživljavamo je noćna mora."

Postoji komunikacija s Gradom i ona je pozitivna, Aco vjeruje da ako se uspješno odvije prvi dio kampenja, da će imati jako dobru suradnju.

"S Gradom je korektna komunikacija i mislim da možemo solidno komunicirati. Razgovarao sam i s gradonačelnikom, ako prva faza prođe kako treba, neće biti problema u suradnji s Gradom. Moramo i gradonačelniku dati 2-3 dana da razgovara i s drugom stranom, potencijalnim investitorom. Možda stvarno Matasić dođe s nekim tko će preuzeti klub."

Cibonin račun je trenutno u blokadi.

"Ne znamo kolika je blokada na Fini, jedna stvar je kristalno jasna, tko bude u situaciji da uvjetuje, Cibone nema, ona ide u stečaj. Moramo pronaći modus financiranja, znam kako to funkcionira jer u prethodnom mandatu moralo je biti stavljeno 300 tisuća eura samo da bi se razgovaralo s Klemmom oko Šarića. Sa svima će biti razgovarano, ali dok ne bude jasna situacija, neće nijedna lipa ući u klub."

"BAT je druga situiacija, njemu moraš platiti. To je najveći košarkaški sud u Europi. Trenutno je cca 300 tisuća eura u BAT-u, Kovač, Sabeckis, to je 2018. i ne znamo što nose iduće godine."

Da sve to može imati budućnost, pokazuje još jedan primjer:

"Dolazeći ovdje, imao sam jedan razgovor, Amnerikanac je u pitanju. Čovjek me pita strukturu događanja, objasnim mu. Nakon toga pita gdje se te dionice koje npr. Marin Rozić ima može kupiti. Ali to je sve na dugom štapu, prvo moramo s malim koracima."

Opisao je i situaciju oko Dinama, a tu se otvara ponovno moguća suradnja.

"Prema Dinamu dug je cca tri milijuna kuna. Ako akcija saživi, Dinamo je spreman pomoći oko toga. Dogovorili smo i neke druge marketinške akcije koje mogu pomoći klubu. Ta dva kluba su se udaljila poprilično zadnjih 20 godina, a to su dva gradska brenda. 1982. godine smo živjeli Cibonu i Dinamo na identičan način. Pozitivno je što je iz Dinama krenula početna interakcija, nismo mi morali zvati. To je put kojim su pokazali drugim da treba ići."

FOTO: Hina/Dario GRZELJ

Premijer liga

1Zadar 302+534
2Split 275+444
3Cibona 2210+140
4Cedevita Junior 2012+199
5Dinamo Zagreb 1913+208
6Zabok 1715+35
7Dubrovnik 1418-56
8Šibenka 1319-46
9Dubrava 1319-108
10Alkar 923-161
11DepoLink Škrljevo 725-337
12Bosco 131-852

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!