Automoto

Autocross u Gambetićima, stižu europski asovi

Sportnet • četvrtak, 23.06.2022.
Autocross u Gambetićima, stižu europski asovi

Utrka FIA CEZ na stazi Canalli privukla rekordan broj 50 prijavljenih vozača iz osam zemalja...

Međunarodna autocross utrka 4. Nagrada Gambetića 2022. U Gambetićima, na stazi Canalli, dugoj 727 metara, u šumom okruženom poligonu na području Općine Višnjan, u sjeverozapadnom dijelu istarskog poluotoka, mogla bi biti upisana kao utrka s najvećim brojem autokrosista.

Organizaciju ovog vikenda, 25. i 26. lipnja potpisuje skupina oktanskih entuzijasta okupljena u domicilnom AKORK Skok racing 1993 i bratskom Autoklubu Poreč Autosport, a zasigurno organizacijski najproduktivnijim hrvatskim sportskim klubovima u automobilističkom sportu. Idejni mag svega što se na kotačima vrti, zaštitno lice oba kluba, neumorni Edi Milokanović u jednoj kraćoj pauzi brojnih telefonskih poziva ističe:

"Mi jednostavno nismo stali. Radili smo na stazi i njenom okolišu proteklih mjeseci danonoćno, jer želimo europsku cross kremu dočekati nikad spremniji, da nam se ponovo vrate, da budu oni koji će dovesti i druge, a težimo ka još većim utrkama. Ne krijemo želju da jednog dana budemo domaćini i europskog prvenstva, na zasigurno najboljoj hrvatskoj kros stazi", kazuje Edi, zvan i poznat jednostavno pod nadimkom Skok.

Očito je priča o ovoj stazi proteklih godina, usprkos koroni, urodila plodom. Za sada je prijavljenih gotovo dvostruko više nego prije godinu dana, a vjeruje se da će se većina i odazvati.

Dvodnevna utrka upisana u Kalendar FIA Prvenstva CEZ Srednjeeuropske zone, ujedno bodovno natjecanje državnih prvenstava Hrvatske i Slovenije, ove godine i Austrije, okupit će 50 automobilista iz osam zemalja. Najbrojniji su Slovenci sa čak 27 vozača, dok je hrvatskih tek pet iz četiri kluba.

Naći će se tu i cross krema Italije, Slovačke, Austrije, Češke, Srbije i Mađarske. Vozila će biti razvrstana u šest klasa, među kojima posebnu pažnju, kada je autocross u pitanju, privlače jednosjedi buggy, specijalna i uvijek atraktivna vozila, kojih je u tri različite skupine polovica ukupnog broja.

Zbog velikog broja prijavljenih dijelom je izmijenjen program, pa će subotnja verifikacija i tehnički prijam početi već od 11 sati. Poslijepodne od 15,20 sati vozi se dvosatni slobodni trening, a od 17,20 sati prvi od dva službena treninga s mjerenjem vremena.

Nedjeljni program kreće već od 8 sati prvom, potom se nastavlja u 11 sati drugom, te u 14 sati trećom kvalifikacijskom vožnjom. Finalne vožnje su na rasporedu od 17 sati, dok se podjela priznanja najboljima očekuje oko 19 sati.

Svojevrstan oktanski spektakl u neizbježnoj prašini, na 30-tak stupnjeva Celzija, očekuje ljubitelje ekstremnog automobilizma, a svi dobronamjernici zasigurno neće požaliti.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!