Ostali sportovi

Hrvatski rukometaši na pijesku izborili su finale Svjetskog prvenstva

Sportnet • subota, 25.06.2022.
Hrvatski rukometaši na pijesku izborili su finale Svjetskog prvenstva

Hrvatska muška seniorska reprezentacija nakon dvije pobjede, osigurala je finale Svjetskog prvenstva u Grčkoj gdje će se za zlato boriti protiv Danaca...

U jutarnjem terminu, Hrvatska je prvo slavila u četvrtfinalnom ogledu protiv reprezentacije Norveške s 2-0 u setovima (24:22, 28:20), a u zadnjoj utakmici dana, pobjedila je Grčku 2-1 (20:22, 18:25, 5:0) i osigurala finale Svjetskog prvenstva.

Susret s Norveškom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva otišao je na stranu Hrvatske. U prvom setu igrao se pogodak za pogotkom, ali hrvatska reprezentacija ipak je slavila rezultatom 24:22. Od početka drugog seta, Hrvatska je ubacila u brzinu više i napravila prednost koju je kasnije samo održavala. Drugi set završio je 28:20, a utakmica 2:o za Hrvatsku. U četvrtfinalnom susretu najbolji pojedinci bili su Filip Goričanec (11 pogodaka), Nikola Finek (10 pogodaka), ali i golman Dominik Marković za kojeg norveški napad nije imao rješenje.

Nakon pobjede protiv Norveške, Hrvatsku je čekao ogled s reprezentacijom Grčke protiv koje je upisana pobjeda od 2-0 (23:20, 28:18) u setovima u glavnoj fazi natjecanja. Hrvatska reprezentacija utakmicu je otvorila jakom obranom, ali prvi set otišao je na grčku stranu. U drugom setu, Hrvatska je ubacila u brzinu više i došla do izjednačenja u setovima.

U raspucavanju Hrvatska je pokazala iskustvo i dominaciju te zasluženo prošla u finale Svjetskog prvenstva! Konačan rezultat polufinalne utakmice glasi 2-1 u setovima za Hrvatsku (20:22, 25:18, 5:0). Najbolji u redovima Hrvatske bili su Ivan Jurić (9 pogodaka), Lucian Bura (9 pogodaka) i ponovno valja istaknuti golmana Dominika Markovića koji je u raspucavanju obranio nekoliko ključnih lopti.

Polufinalnu utakmicu prokomentirao je kapetan reprezentacije Ivan Jurić.

"Utakmica je bila dosta napeta i izjednačena. Prvi set smo izgubili zbog nekih naših grešaka i promašenih šuteva. Igrali smo dobru obranu u oba seta. Skupili smo koncentraciju i snagu u drugom setu i čuvali smo se nepotrebnih isključenja te smo na kraju uzeli drugi set. Raspucavanje smo dobili na iskustvo. S obzirom da Grčka nije zabila gol, moram pohvaliti naše golmane koji su dobro snimili protivnike i odradili posao do kraja u raspucavanju."

"Grčka je izvrsna ekipa i ne znam zašto ranije nisu ostvarivali zapažene rezultate, ali izbornik ih je izvrsno posložio. Bila je lijepa utakmica za gledati i igrati. Na kraju mislim da je naše iskustvo presudilo u ključnim situacijama jer smo u zadnjih 15 godina odigrali veliki broj takvih utakmica. Dečki su odreagirali kako treba, grčkim igračima ruke su se malo skratile pred domaćom publikom i Domi, naš vratar je na kraju uzeo najbitnije šuteve. Sutra nas čeka finale i utakmica protiv Danske. Već sad možemo reći da je to pjeskaški ‘el classico’ u zadnjih nekoliko godina. Danska reprezentacija ima izvrsne igrače koji igraju u prvoj i drugoj danskoj lig. Riječ je o igračima koji znaju riješavati utakmice", zaključio je izbornik Mladen Paradžik.

Finalna utakmica na rasporedu je u nedjelju, 26. lipnja, u 18:00 sati po hrvatskom vremenu, a protivnik s druge strane terena bit će Danska, koja je u polufinalu svladala reprezentaciju Brazila 2:1 u setovima (16:21, 17:16, 6:4).

Recept za zlato je pobijediti utakmicu protiv Danske. Oni znaju sve o nama, mi znamo sve o njima i to će biti rukometni klasik kao i u finalu Europskog prvenstva prošle godine. Nadam se da ćemo ove godine mi biti ti koji će uzeti zlato", zaključio je Jurić.

FOTO: Jozo Čabraja/kolektiff images

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!