Rukomet

Hrvatski rukometaši na pijesku osvojili treći naslov svjetskih prvaka

Sportnet, Branimir Korać • nedjelja, 26.06.2022.
Hrvatski rukometaši na pijesku osvojili treći naslov svjetskih prvaka

Hrvatska muška seniorska reprezentacija osvojila je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u rukometu na pijesku. U utakmici koju su mnogi prozvali pjeskaški el classico, svladali su reprezentaciju Danske s 2:0 (24:22, 21:18) u setovima.

Nakon prošlotjednog juniorskog zlata, još jedna zlatna medalja dodana je u bogatu kolekciju medalja Hrvatske u rukometu na pijesku. Osvojenim seniroskim zlatom u Grčkoj, broj odličja popeo se na 30. Nakon pobjede protiv Grčke u polufinalu i Danske u finalu, Hrvatska se okrunila titulom svjetskih prvaka, a naslov iz Herakliona ukupno je treći naslov Svjetskih prvaka u hrvatskoj povijesti (Cadiz 2008. godine i Budimpešta 2016. godine).

Prvi set u finalu igrao se vrlo izjednačeno, gol za golom, a u hrvatskim redovima najraspoloženiji je bio Nikola Finek. U zadnjoj minuti prvog seta, Lucian Bura zabija za prednost, a vratar Dominik Marković uz nekoliko sjajnih prethodnih intervencija, brani i zadnji pokušaj Danaca u prvom setu te rezultat prvog seta odlazi na hrvatsku stranu, 24:22.

U drugom setu nastavljena je izjednačena igra, a Marković već na početku seta upisuje dvije važne obrane. Dvije minute prije kraja seta, danski golman upisuje dvostruku obranu, ali Lucian Bura zabija iz penala. Drugi set ponovno odlazi na hrvatsku stranu te završava rezultatom 21:18 i konačnim rezultatom od 2:0 u setovima.

"Jako teška utakmica i utakmica u kojoj su odlučivali detalji i sitni promašaji. U prvom setu oni su promašili jedan šut više od nas, odigrali smo bolju obranu i to je donijelo prvi set s jednim golom viška. U drugom setu ista stvar. Griješili smo i mi i oni i vidjelo se nervoza i da je finale. Na kraju Domi je uzeo zadnjih par šuteva, a i sama obrana je bila na visokoj razini. Na kraju zaslužena pobjeda. Naravno da je osjećaj odličan, a posebno zato što je prije tjedan dana juniorska reprezentacija osvojila naslov. Možemo zaključiti da su posljednja dva tjedna u Grčkoj bila odlična za hrvatski rukomet", rekao je Nikola Finek.

Najraspoloženiji u hrvatskim redovima bili su Nikola Finek (9 pogodaka), Lucian Bura (7 pogodaka) i Dominik Marković koji je briljirao na hrvatskim vratima.

"Finale je jedina utakmica u kojoj nemaš šta izgubit nego možeš samo dobit. Utakmica protiv Danaca, bila je upravo onakva kakvu smo i zamislili – teška i na jednu loptu. Ovaj put sve se posložilo i dečki su izvrsno reagirali i ispoštovali sve dogovore. Obrambeno smo bili odlični, pogotovo Valentino Valentaković i Ivan Jurić koji su se izvrsno dogovarali i olakšali su našem golmanu da dođe do obrana. Tako da smo imali i obranu i napad, sve smo spojili i to je bilo to! Neću sada reći da smo navikli na to, ovo nam je treći naslov, ali to je nešto čemu uvijek težimo i kada god da osvojimo imamo osjećaj da se zlato vraća kući. Cijelo vrijeme smo imali osjećaj da posao nije gotov do zadnje utakmice i svaka čast dečkima na super utakmici", komentirao je izbornik Mladen Paradžik.

Lucian Bura uvršten je u najbolju postavu svjetske smotre. Proglašen je najboljim desnim krilom Svjetskog prvenstva u Grčkoj. Također, Bura je odnio i titulu najboljeg strijelca prvenstva s 85 postignutih golova.

"Kao prvo htio bih čestitati svojoj ekipi na izvrsnom turniru bez poraza. Očekivali smo to finale i zlatnu medalju koja se i na kraju dogodila. Prije svega presudilo je to što se nismo predavali i vjerovali smo jedni u druge i da će na kraju sve završiti u našu korist. Pet godina sam u reprezentaciji, ali prvi puta sam svjetski prvak. Naravno da je odlična stvar i vrlo sam ponosan na to. Za kraj htio bih čestitati reprezentaciji Danske na odličnoj igri", zaključio je Dominik Marković.

Od ostalih odličja, bronca je u muškoj konkurenciji otišla u ruke Brazila, koji je svladao Grčku 0:2 u setovima (15:18, 18:24). U ženskoj konkurenciji, bronačnu medalju osvojila je reprezentacija Nizozemske koja je svladala domaćina Grčku rezultatom 1:2 u setovima (22:23, 19:16, 8:9). Naslov svjetskih prvakinja odlazi u Njemačku koja je pobijedila reprezentaciju Španjolske rezultatom 0:2 (14:15, 20:22). Finalnu utakmicu u ženskom dijelu turnira, sudio je renomirani hrvatski sudački par Botinčan-Rupčić.

FOTO: Jozo Čabraja/kolektiff

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!