Košarka

Bogdanović: 'Naša prednost je pod košem i tu trebamo graditi igru'

Branimir Korać • srijeda, 29.06.2022.
Bogdanović: 'Naša prednost je pod košem i tu trebamo graditi igru'
Foto: FaH

Bojan Bogdanović prvo je ime hrvatske reprezentacije i igrač od kojeg se najviše očekuje. On se nada kako će Hrvatska imati dovoljno oružja za pobijediti Sloveniju.

Hrvatska u jakom sastavu dočekuje dvoboj protiv Slovenije, ali Bojan Bogdanović žali što tui nisu još neki igrači koje je zaustavila ozljeda.

"Koliko-toliko smo kompletni, ali i dalje nam jako nedostaju Šarić, Simon i Krušlin koji su jako dobri na lopti. Atmosfera u ekipi je stvarno sjajna, dosta je tu mladih igrača, dosta onih koji se žele dokazati i jedva čekaju da utakmica počne. U dosta smo nezavidnoj poziciji i mi i Slovenci, ali nadam se da smo u ova tri-četiri dana zajedničkih treninga uspjeli se spremiti za ovo što nas čeka u ove dvije utakmice", istaknuo je Bogdanović za Sportklub.

Protiv Slovenije bit će jako teško i obrana će biti ključ.

"Povratkom Dragića i s Dončićem koji je jedan od najboljih igrača na svijetu, naravno da im je tranzicija odlična jer igraju dosta nesebično i lopta im ide brzo iz ruke. Prvenstveno ćemo morati paziti na tu defenzivnu tranziciju i na pick and roll gdje su oni među najboljima na svijetu. Pripremili smo dosta alternativnih obrana tako da se nadam da ćemo znati odgovoriti."

"Prvenstveno moramo biti dobri u obrani jer znamo koliko su talentirani i kako dobro igraju. Imaju dosta šutera oko Dragića i Dončića dosta šutera, Tobey se izvlači van na picku i naravno da bi nam odgovarala utakmica na mali broj poena uz našu dobru obranu."

Kako zaustaviti Luku Dončića, pitaju se svi treneri svijeta.

"Može se, ali jako teško. Luka je ultratalentiran momak, jedan je od najboljih pick and roll igrača na svijetu, praktički ga je nemoguće zaustaviti jedan na jedan. Međutim možemo ga tjerati da uzima teške šuteve preko ruke, imamo i te druge obrane koje smo pripremili za njega do kojih nadam se neće doći. Teško ga je zaustaviti, ali mislim da kao momčad to možemo napraviti."

Hrvatska ipak ima prednost u nekim dijelovima igre i to treba iskoristiti.

"Pogotovo pod košem, mislim da je tu naša prednost i da trebamo na tome graditi našu igru. Trebamo ih pokušati uvući u neke faulove i nervozu. Ivica i ja smo imali samo nekoliko dana da naučimo te napadačke kretnje, da se upoznamo s igračima i oni s nama. Mislim da smo to dosta dobro odradili i da to trebamo sutra i pokazati."

Bogdanović ističe i suradnju s Damirom Mulaomerovićem.

"Dobro je pogotovo za naše mlađe igrače što je Mula tu jer je bio veliki igrač. Ima čvrst karakter, dosta priča i dosta je pozitivna atmosfera oko reprezentacije s njim. Jako dobar psiholog."

Iako se stalno govori o problemu na playmakeru, Bogdanović smatra kako to nije problem.

"Gnjidić je jako talentiran momak, iznenadio me na treninzima izborom svojih dodavanja i razumijevanjem košarke. Tu je i Roko koji je par godina s nama, Mate koji je fizički jako potentan. Mislim da smo dosta dobri na playmakeru."

Velika očekivanja bit će na Europskom prvenstvu.

"Mi sami od sebe imamo velika očekivanja, meni vrijeme polako istječe u reprezentaciji. Ja se nadam da ćemo biti kompletni, da će se i Šarić i Simon i Krušlin priključiti i vratiti, da ćemo mi iz ove dvije utakmice izaći u jako dobrom raspoloženju i da onda mi svi zajedno pokušamo nešto napraviti na Europskom prvenstvu."

FOTO: HINA/Miljenko KLEPAC

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!