Košarka

Kalkulacije: Hrvatska može proći ako i izgubi od Slovenije, ali i ispasti s dvije pobjede

Matej Kačan • četvrtak, 30.06.2022.
Kalkulacije: Hrvatska može proći ako i izgubi od Slovenije, ali i ispasti s dvije pobjede
Foto: Marin Sušić

Bezbroj je kombinacija uoči posljednja dva kola prvog kruga kvalifikacija za košarkaško SP, a Hrvatska u Sloveniji može usmjeriti, pa čak i zapečatiti svoju sudbinu...

Hrvatski košarkaši večeraš u Stožicama igraju ključnu, ali ne i presudnu utakmicu u kvalifikacijama za FIBA Svjetsko prvenstvo 2023. godine. Pred nama je mnogo kombinacija i kalkulacija, a najvažnija je "utrka" sa Švedskom.

Naime, od četiri ekipe u skupini, u drugi krug kvalificiraju se tri. Nitko u ovoj skupini još nije osigurao prolaz niti je matematički ispao, od Finske s 3-1 omjerom, preko Slovenije i Švedske na 2-2 do Hrvatske na 3-1, svi mogu proći i ispasti.

Do kraja se igraju utakmice Slovenija-Hrvatska, Finska-Švedska u pretposljednjem kolu pa Hrvatska-Finska, Švedska-Slovenija u zadnjem kolu. Nakon utakmice u Stožicama imat ćemo jasniju sliku:

Ako Hrvatska pobijedi Sloveniju:

U tom slučaju i Hrvatska i Slovenija su na 2-3 omjeru, a ovisno o koš-razlici uoči zadnjeg kola Hrvatska može biti smještena od drugog do četvrtog mjesta. Pobjedom Hrvatske s tri ili više razlike uz poraz Švedske, Hrvatska bi uoči posljednjeg kola bila druga.

Pobjeda s pola koša uz pobjedu Švedske Hrvatsku ostavlja na posljednjem mjestu, dok treći uoči zadnje utakmice možemo biti pobjedom od pola koša uz poraz Švedske.

Važno je znati i to da Švedska i Finska igraju u 17:30, u terminu prije Hrvatske i Slovenije. Zato ćemo u utakmicu ući s jasnijom slikom: Ako Šveđani svladaju Finsku, Hrvatskoj protiv Slovenije "igra" pobjeda i samo pobjeda.

Moguć je u ovom slučaju krug od sve četiri reprezentacije s 3-3 omjerom na kraju. Da bi se to dogodilo, uz pobjedu Hrvatske nad Slovenijom i Švedske nad Finskom, u zadnjem kolu moraju slaviti i Hrvatska i Slovenija. U tom slučaju gledaju se ukupne koš-razlike svih utakmica i tu Hrvatska u ludom scenariju može završiti posljednja.

Ako Hrvatska izgubi od Slovenije:

Tu je onda situacija jasna. Izgubi li Hrvatska u Stožicama, ne preostaje ništa drugo nego svladati Finsku i nadati se da će Švedska upisati dva poraza. Svaki drugi ishod Hrvatsku izbacuje.

Zaključak:

Utakmica u Stožicama odlučit će mnogo toga, ali očito ne sve. Ono što prvo treba vidjeti je rezultat utakmice u Espoou i "navijati" za Finsku. Najizgledniji scenarij su dva poraza Švedske i pobjeda Hrvatske nad Finskom, ali svakako bi hrvatski košarkaši trebali ciljati na dvije pobjede jer u prvim susretima s Finskom i Slovenijom nisu bili tako daleko.

FOTO: Marin Sušić

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!