Ostali sportovi

Prvo mjesto za seniore, treće za seniorke na Beach Handball Touru u Poljskoj

Sportnet • subota, 02.07.2022.
Prvo mjesto za seniore, treće za seniorke na Beach Handball Touru u Poljskoj

U subotu, 2. srpnja završilo je prvo izdanje Beach Handball Global Tour-a koje se održalo u poljskom Gdanjsku. Grad na obali Baltičkog mora ugostio je četiri reprezentacije, a to su Španjolska, Hrvatska, Njemačka i Poljska...

Prvo mjesto u muškoj konkurenciji osvojila je reprezentacija Hrvatske, a u ženskom dijelu turnira Španjolska. Hrvatska ženska seniorska reprezentacija osvojila je brončanu medalju.

Prvu utakmicu dana ženskog dijela turnira igrala je hrvatska reprezentacija protiv reprezentacije Španjolske. Nakon što je utakmica bila odgođena zbog vremenskih uvjeta, Španjolke su od prve minute pokazale dominaciju i već su na početku napravile značajnu razliku.

Prvi set završio je 7:13 za Španjolsku. U drugom setu, španjolska vratarka odradila je odličan posao i zaustavila je nekoliko važnih hrvatskih napada. Susret je završio rezultatom 0:2 (7:13, 4:14) za Španjolsku. Najbolje u redovima hrvatske reprezentacije bile su Anja Vida Lukšić i Barbara Brdovčak.

"Mislim da smo kao ekipa jako zadovoljne. Završile smo turnir s pobjedom, samim time smo osvojile treće mjesto. Ovo je dobar turnir i mislim da trebamo biti zadovoljne rezultatom, ali i igrom koju smo pokazale. Držale smo se dogovora, bile smo borbene. Mislim da je ta borbenost na kraju i prevladala. Meni je ovo prvi nastup za seniorsku reprezentaciju i jako sam zadovoljna", komentirala je debitantica Leonarda Kapetanović.

Posljednju utakmicu grupne faze, seniori su odigrali protiv Njemačke te pobjedili rezultatom 2:0 u setovima (26:27, 22:23). Na samom završetku drugog seta, Valentino Valentaković zabija pobjednički pogodak, a reprezentacija je u zadnjem napadu uspjela smanjiti zaostatak. Rezultat drugog seta glasio je 22:23 za Hrvatsku. U vrlo izjednačenoj utakmici u oba seta, najviše su se istaknuli Ivan Dumenčić (11 pogodaka) i Ivan Jurić (9 pogodaka).

Nakon pobjede protiv svjetskih prvakinja Nijemica i dva poraza od domaćina Poljske te reprezentacije Španjolske, hrvatske seniorke igrale su utakmicu za treće mjesto protiv Poljske. Susret je završio pobjedom Hrvatske, 2:0 u setovima (12:10, 23:22) te su hrvatske seniorske osvojile treće mjesto na turniru. Najbolja u redovima Hrvatske bila je Anja Vida Lukšić koja je zabila 9 pogodaka i vodila ekipu do brončane medalje.

"Mogu reći da je svaka cura iskoristila svoju priliku. Smatram da mogu reći da imamo perspektivnu budućnost. Što se tiče turnira, uistinu je bio jak turnir i odlično organiziran. U prvom izdanju Beach Handball Global Tour-a smo odlično reagirale i osvojile treće mjesto. Opet smo među prve tri ekipe što puno znači. Nekim djevojkama ovo je bio prvi nastup za seniorsku reprezentaciju i mogu reći da su se nametnule svojim pristupom, svojom disciplinom i samom igrom. Tijekom utakmice dizale su se i na kraju su pobijedile i to je izrazito velika stvar", zaključno je komentirala izbornica ženske seniorske reprezentacije Iva Kanjugović.

S dvije pobjede protiv Njemače i Poljske te porazom od Španjolske, hrvatska muška seniorska reprezentacija plasirala se je u finale Beach Handball Global Tour-a u Gdanjsku. Finalnu utakmicu igrali su protiv ekipe iz Njemačke. Nakon što je prvi set otišao na stranu Njemačke i završio rezultatom 22:24, u drugom setu Hrvatska je ubacila u brzinu više i došla do izjednačenja te je drugi set završio rezultatom 24:25 za Hrvatsku.

Raspucavanje je rutinski otišlo na stranu Hrvatske i završilo rezultatom 7:2. Pobjedom 2:1 u setovima, hrvatska muška seniorska reprezentacija osvojila je još jedno prvo mjesto nakon Svjetskog prvenstva u Grčkoj. U finalu su se posebno istaknuli Valentino Valentaković (9 pogodaka) i Josip Topić (6 pogodaka) sa stopostotnom realizacijom, dok je Tomislav Lauš odradio odličan posao u obrani.

Finalnu utakmicu prokomentirao je Valentino Valentaković: "Bila je napeta utakmica, Nijemci su ove godine jako dobri. Tako da smo prvi set izgubili dva razlike. Imali smo šansu za izjednačiti, ali bilo je prekasno. Drugi set smo izdominirali i u raspucavanju smo bili hladne glave te smo zabili što smo trebali. Naš golman je uzeo dvije lopte i to je bilo dovoljno za pobjedu."

Zaključno, u ženskom dijelu turnira, Poljska je zauzela četvrto mjesto, Hrvatska treće, a u finalnoj utakmici, Španjolska je svladala reprezentaciju Njemačke. U muškoj konkurenciji četvrto mjesto osvojila je ekipa Španjolske koja je izgubila od reprezenatcije Poljske. Drugo mjesto zauzela je Njemačka dok je prvo mjesto pripalo reprezentaciji Hrvatske.

Najboljim igračem turnira proglašen je Ivan Dumenčić, dok je Ivan Jurić odnio titulu najboljeg strijelca turnira sa 30 postignutih pogodaka.

Nakon osvojenog prvog mjesta u Gdanjsku, hrvatsku mušku seniorsku reprezentaciju očekuju Svjetske igre u američkom Birminghamu od ponedjeljka, 11. do petka, 15. srpnja.

"Ovaj turnir odlična nam je priprema za Svjetske igre. Dobro nam je došlo jer smo isprobali neke nove opcije, neke nove igrače i imali smo i dva debitanta. To je ono čemu težimo, svako ovakvo okupljanje treba iskoristiti za širenje spektra kvalitetnih igrača koji će se moći u budućnosti nositi sa pritiskom osvajanja odličja za Hrvatsku jer sad je to već nekako obaveza imamo donijeti zlato ili barem medalju, a za to nam je potrebna velika baza igrača s obzirom da nas na godinu čekaju četiri velika natjecanja. Pohvalio bih Sebastiana Lučića i Josipa Topića koji rade vrhunski posao", zaključio je izbornik muške seniorske reprezentacije Mladen Paradžik.

AUTOR: Beach Handball Croatia

FOTO: Jozo Čabraja/kolektiffimages

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!