Ostali sportovi

Hrvatska četvrta po broju medalja na Europskim igrama mladih, Mečić osvojila četiri zlata

Sportnet, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 04.07.2022.
Hrvatska četvrta po broju medalja na Europskim igrama mladih, Mečić osvojila četiri zlata

Mladi hrvatski parasportaši osvojili su čak 16 medalja na šestim Europskim igrama mladih (EYPG) koje su se od 30. lipnja do 3. srpnja održale u finskom Pajulahtiju i Helsinkiju.

Na Europskim igrama mladih parasportaša nastupilo je više od 550 natjecatelja iz 27 zemalja, od 13 do 23 godine koji su se nadmetali u osam sportova među kojima i 14 mladih hrvatskih sportaša s invaliditetom.

Mladi hrvatski parasportaši osvojili su čak 16 medalja pri čemu 10 zlata, srebro i pet bronci zauzevši sjajno četvrto mjesto na ljestvici osvajača medalja.

"Ovo je izuzetan uspjeh naših mladih sportaša. Zaista su nas predstavili u sjajnom svjetlu. Sa 16 osvojenih medalja pri čemu deset zlata naša se reprezentacija plasirala na četvrto mjesto u Europi, što je izvanredan uspjeh. Ponosni smo na sve njih," kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić.

Najbolji su bili Španjolci sa 53 medalje pri čemu 23 zlata, drugi su bili Francuzi sa 47 medalja pri čemu 17 zlata, a ispred Hrvatske bila je i Italija sa 42 medalje od kojih je 13 zlatnih.

Jedna od junakinja Igara bila je 15-godšnja hrvatska plivačica Emma Mečić koji je osvojila čak četiri zlatne medalje. Mečić živi i trenira u Losoneu u švicarskom kantonu Ticino, ali nastupa pod hrvatskom zastavom. Mečić je na Makelanrinne bazenu u Helsinkiju pobijedila na 100 i 400 slobodno, 100 leđno i 200m mješovito. Na 100 m slobodno je dva puta obarala hrvatski seniorski rekord, prvo je u kvalifikacijama plivala 1:07.40, a u finalu 1:06.90.

Sjajna je bila i Marija Badrov s četiri medalje. U disciplini 100 leptir je bila jedina natjecateljica pa je tako osvojila zlatnu medalju, osvojila je i srebro na 50 slobodno, te bronce na 100 slobodno i 100 leđno.

Stolnotenisač Borna Zohil je osvojio dva zlata, pobijedio je u pojedinačnoj konkurenciji, te ekipno sa Španjolcem Alejandrom Diaz Tiradom. Zlatne medalje osvojili su i judaši Jelena Brešković (J2-57) i Jasmin Ćatić (J2-60), te atletičar Massimo Iveta u bacanju koplja.

Miriam Salopek je bila brončana u skoku u dalj, baš kao i boćar Pavao Ružić u pojedinačnoj konkurenciji, te stolnotenisač Nino Baša.

Europske paraigre mladih organiziraju se od 2011. godine, a EPYG 2022. je bilo šesto izdanje manifestacije i najveće do sada.

Prve i druge Europske igre održane su u Brnu 2011. i 2012. godine. Hrvatska je bila domaćin EPYG 2015. godine u Varaždinu gdje je nastupilo 223 sportaša iz 22 zemlje. Potom su Igre bile 2017. u Liguriji, a peto izdanje u finskom Pajulahtiju 2019. godine, gdje je održano i ove godine.

"Varaždin je bio prekretnica, prvi put su bile kompetetivne, provedena je klasifikacija, bilo je to pravo međunarodno natjecanje. Od Varaždina Igre mladih su sve veće i veće, konkurencija je sve značajnija. EPYG su pokrenule veliki rad s mladim sportašima u Europi jer su dobili svoje natjecanje koje su važno za njihov napredak i karijeru. To se vidjelo i kod naših parasportaša koji su od Igara mladih stigli do nastupa na paraolimpijskim igrama. Očekujem kako će i neki od osvajača odličja u Finskoj stići do nastupa na paraolimpijskim igrama, možda već i u Parizu za dvije godine," zaključio je Kovačić.

SVE HRVATSKE MEDALJE

Zlato
Ema Mečić - plivanje (100 slobodno, 400 slobodno, 100 leđno, 200m mješovito)
Jelena Brešković - judo (J2-57)
Jasmin Ćatić - judo (J2-60)
Borna Zohil - stolni tenis (pojedinačno, ekipno)
Marija Badrov - plivane (100m leptir)
Massimo Iveta - atletika (bacanje koplja)

Srebro
Marija Badrov - plivanje (50 slobodno)

Bronce
Miriam Salopek - atletika (skoku u dalj)
Marija Badrov - plivanje (100m slobodno, 100 leđno)
Pavao Ružić - boćanje (pojedinačno) Nino Baša - stolni tenis (pojedinačno)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!