Nogomet

Na današnji dan: Hrvatska upisala jednu od svojih najslavnijih pobjeda na velikim natjecanjima

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 04.07.2022.
Na današnji dan: Hrvatska upisala jednu od svojih najslavnijih pobjeda na velikim natjecanjima

Prije 24 godine hrvatska nogometna reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj svladala je Njemačku s 3:0 i izborila prolaz u polufinale...

Lyon, 4. travnja 1998. godine, pamte svi obožavatelji nogometa u Hrvatskoj kao jedan od najvećih dana u povijesti hrvatskog nogometa. Hrvatska je tada na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj deklasirala Njemačku s 3:0 i izborila nastup u polufinalu.

Polufinale Svjetskog prvenstva samo po sebi bilo je veliki rezultat, a ovaj je bio još veći jer je Nijemcima servirana slatka osveta nakon što su eliminirali Hrvatsku dvije godine ranije u četvrtfinalu Europskog prvenstva uz obilatu sudačku pomoć.

Hrvatska je do četvrtfinala u Lyonu stigla pobjedom protiv Rumunjske dobro poznatim golom iz kaznenog udarca kada je Davor Šuker dva puta morao svladati Bogdana Steleu. Njemačka je pak s 2:1 eliminirala Meksiko kasnim golom Olivera Bierhoffa.

Uoči četvrtfinala strahovalo se upravo od Bierhoffa koji je bio u odličnoj formi, međutim susret se tako raspleo da Bierhoff nije uspio pokazati tu svoju klasu.

Sve je otišlo na hrvatski mlin u završnici prvog dijela. Prvo je Christian Wörns u 40. minuti isključen i Hrvatska je dobila igrača više da bi Robert Jarni u sudačkoj nadoknadi prvog dijela krasnim udarcem izvana pogodio suprotni kut, postigao najvažniji gol svoje karijere i otvorio Hrvatskoj put prema polufinalu.

U nastavku susreta Dražen Ladić je nastavio biti sjajan, a Hrvatska je u završnih deset minuta dotukla Nijemce. Prvo Goran Vlaović, a onda i Davor Šuker za konačnih 3:0.

Velika, ogromna pobjeda hrvatske reprezentacije, dugo će biti najpoznatija i najslavljenija pobjeda u povijesti hrvatskog nogometa.

Hrvatska je igrala u sastavu Ladić, Štimac, Šimić, Bilić, Stanić, Jarni, Soldo, Asanović, Boban, Vlaović, Šuker, dok je u završnici susreta Vlaovića zamijenio Marić.

Isječke s dvoboja pogledajte OVDJE.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!