Košarka

Naglić: 'Ne bih rekao da je ovo dno hrvatske košarke, ali teško je stvarati atmosferu s porazima'

Matej Kačan • utorak, 05.07.2022.
Naglić: 'Ne bih rekao da je ovo dno hrvatske košarke, ali teško je stvarati atmosferu s porazima'
Foto: Marin Sušić

Pomoćni trener hrvatske reprezentacije Aramis Naglić komentirao je blamažu protiv Finske, a najavio je i Eurobasket bez potvrde o nekim najavljenim promjenama...

Pomoćnik hrvatskog izbornika Damira Mulaomerovića je Riječanin Aramis Naglić, jedan od onih koji su svjedočili najslavnijim i najmračnijim vremenima hrvatske košarke.

Naglić je kao igrač igrao za sve najveće hrvatske klubove, osvajao naslove i medalje s reprezentacijom, a sad je kao pomoćnik izbornika i trener bio dio nezapamćene blamaže.

"Ne bih išao toliko daleko da ovu situaciju komentiram na taj način da je hrvatska košarka dotakla dno. U utakmici s Finskom naša je ekipa na trenutke izgledala odlično, a na trenutke dosta loše. Ulazak u utakmicu bio je mekan, bez potrebne energije, Finci su dominirali u cijelom prvom poluvremenu i sreća po nas da rezultat nije bio lošiji. A u drugom poluvremenu smo okrenuli utakmicu i imali smo puno veću energiju u napadu i obrani, ali u principu su nas pobjede koštala promašena slobodna bacanja na kraju utakmice. Da se barem nešto od tih bacanja pogodilo, mi bismo vjerojatno imali potpuno drukčiju priču", rekao je za Glas Istre.

Ključna bacanja u završnici je promašivao Lovro Gnjidić, ali ga Naglić, kao i suigrači i izbornik, pokušavaju zaštititi jer to je dio odrastanja.

"Gnjidić je dečko koji bi u budućnosti trebao nešto dati hrvatskoj košarci i mislim da nikoga sada ne trebamo napadati, ali ni štedjeti. Svatko tko je bio na terenu mora preuzeti dio odgovornosti, pa tako i on. Bez obzira na njegovu mladost, vjerujem da mu sigurno nije lako i da su mu ovo sada možda i najteži trenuci u karijeri. Promašiti četiri slobodna bacanja u finišu ovakve utakmice… Ali jedan profesionalni košarkaš se mora suočiti s takvom odgovornošću. Možda su njegovu odgovornost trebali preuzeti iskusniji igrači na terenu, možda lopta nije trebala doći do njega, sve su to sada priče s predznakom možda. Nakon utakmice smo svi pametni kada u miru analiziramo, onda vidimo i razmišljamo o drugim rješenjima, ali izbornik je taj koji u tim trenucima donosi odluke. Je li Gnjidić trebao biti na terenu ili izvan njega… Mislim da Mulaomerović vjeruje svim svojim igračima, pa tako i njemu. Dogodilo se to što se dogodilo."

Uoči Eurobasketa nesigurna je budućnost. Neki igrači možda otkažu nastup, a zazivaju se i ostavke vrhuške Saveza i stožera. Naglić ne zna hoće li do toga doći.

"Nakon utakmice smo se razišli i ne znam hoće li se voditi razgovori o ostavkama. S asistentima sam prodiskutirao što se događalo, napravili smo neku našu analizu, ali što će biti dalje, ne znam. Ipak to nije do mene. Mi u stručnom stožeru trebamo razmisliti što i kako, imamo, na kraju krajeva, i svoje obveze i klubove, te će svatko, pretpostavljam, donositi odluku za sebe. Od izbornika na dalje, pa tako i ljudi u Savezu."

Na Eurobasketu će biti ključno stvoriti pravu kemiju i atmosferu, a one su oko hrvatske košarke uvijek zatrovane i pune frustracija zbog izostanka rezultata.

"Naš veliki problem je što se atmosfera dobiva kroz pobjede, a mi nikako da se ustalimo i kroz neku seriju pobjeda podignemo atmosferu u reprezentaciji. Na ovaj način, s ovim porazima, naravno da dolazi do nesigurnosti svih u reprezentaciji, i stožera i trenera, a na kraju krajeva, i navijača. Bez rezultata i pozitivne energije nema atmosfere, a ona je preduvjet da se nešto napravi. Teško je sada nešto prognozirati i očekivati uoči Eurobasketa. I uz izmjene igračkog kadra, možda pomoći Simona i Šarića, svejedno smo sami sebi postali velika nepoznanica. U svima nama postoji manjak samopouzdanja i povjerenja u nas same. I s ovom pobjedom protiv Finske bismo teško izborili plasman na SP, ali bismo koliko-toliko podigli atmosferu pred Eurobasket", rekao je Naglić.

FOTO: Marin Sušić

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!