Ostali sportovi

Barbara Matić brončana na Grand Slamu u Budimpešti

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 09.07.2022.
Barbara Matić brončana na Grand Slamu u Budimpešti

Barbara Matić (do 70 kg) brončanom medaljom na Grand Slamu je najavila Grand Prix Zagreb (15. do 17. srpnja, Arena Zagreb). I to u “svojoj” Budimpešti, gdje je osvojila naslov svjetske prvakinje.

U bloku dva natjecanja iz IJF World Tour serije prvi je na rasporedu ovog vikenda Grand Slam Budimpešta (8. do 10. srpnja), a zatim sljedeći vikend slijedi Grand Prix Zagreb (15. do 17. srpnja).

Prva hrvatska predstavnica u Budimpešti bila je Tihea Topolovec (do 57 kg), koja je u petak, prvog dana natjecanja, nakon početne pobjede protiv Rose iz Dominikanske Republike izgubila od nositeljice turnira, Izraelke Nelson Levy.

Subota je donijela nastup svjetske prvakinje u kategoriji do 70 kg, Barbare Matić. Splićanka se zagrijala pobjedom protiv Šveđanke Eriksson, za što je bio dovoljan wazari sredinom borbe, a u četvrtfinalu je kontrolirala dvoboj s Coughlan natjeravši Australku na tri kazne, čime je Matić prošla u polufinale.

Tamo ju je čekao dvoboj s Japankom Niizoe, repriza finala Grand Slama Pariz iz listopada 2021. godine. Tada je Niizoe slavila ipponom (zahvat) u drugom dijelu borbe. Ovog puta je Barbara nametnula svoj ritam, a Japanka je u posljednju minutu ušla s dvije kazne na semaforu. Trener Vladimir Preradović je motivirao Barbaru na još jedan kvalitetan napad, ali je tu Japanka osjetila priliku, bacila hrvatsku judašicu na wazari i zahvatom dovršila ulazak u finale, a na kraju dana i zlato protiv Nijemice Butkereit.

Matić je stavila polufinalni poraz iza sebe i s pravom energijom ušla u borbu za broncu protiv Britanke Petersen Pollard. Nizala je napad za napadom, a Britanka je već nakon 90 sekundi imala dvije kazne. Kontrolirala je naša judašica borbu i u drugom dijelu, a zatim, na isteku četiri minute, natjerala Britanku i na treću kaznu vrijednu brončane medalje na Grand Slamu. Ukupno je to 20. medalja za našu najbolju judašicu na IJF World Touru.

"Na kraju dana zadovoljna sam medaljom i osvojenim prvim bodovima u olimpijskim kvalifikacijama za Pariz. Nije bio najatraktivniji dan s puno bacanja, ali radila sam pametno. Žao mi je jedino polufinala s Japankom jer je bila vrlo izjednačena borba, a ovaj put je otišao na njenu stranu. Bez obzira na to, uvijek je lijepo završiti natjecanje medaljom i sad idemo na domaći Grand Prix", prokomentirala je dan Barbara Matić.

U nedjelju 10. srpnja Hrvatsku predstavljaju Tina Radić (preko 78 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg). Prijenos finalnih blokova sva tri dana natjecanja gledajte na Sportskoj TV (SPTV) od 17 sati.

Judaški spektakl u Hrvatskoj održava se u Areni Zagreb, od petka 15. srpnja do nedjelje 17. srpnja. Prijavljen je 561 natjecatelj iz 72 države, a Hrvatska će imati 17 judoka u ždrijebu, uključujući Barbaru Matić te sve tri medaljašice s Mediteranskih igara u Alžiru.

Svi zainteresirani ulaznice mogu nabaviti preko sustava Entrio.hr, a svojom kupnjom pomažu djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, u suradnji sa zakladom Vaša pošta.

Za one koji ne mogu doći u Arenu Zagreb, finalne blokove sva tri dana natjecanja, od 17 sati, prenosit će HTV 2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!