Ostali sportovi

Odlični rezultati paraboćara na Svjetskom kupu u Portugalu

Sportnet • utorak, 12.07.2022.
Odlični rezultati paraboćara na Svjetskom kupu u Portugalu

Hrvatski paraboćari osvojili su dva četvrta i dva peta mjesta na Svjetskom kupu u portugalskom gradu Povoa de Varzim.

Hrvatske boje u Portugalu je branilo troje natjecatelja - Dora Bašić (BC1) igračica BK Dan ZOSI iz Slavonskog Broda, Anamaria Arambašić (BC4), članica BK OSI DDZ Željko Klepač - URIHO iz Zagreba, te najbolji hrvatski paraboćar Davor Komar (BC4), član BKOSIŽ Istrijana iz Pule.

U kategoriji BC1 žene Dora Bašić je s dvije uvjerljive pobjede protiv Španjolke Desiree Segarre (6-1) i Kanađanke Lois Martin (8-1) osvojila prvo mjesto u skupini i ostvarila izravan plasman u polufinale gdje ju je čekala Tajlanđanka Satana Phromsiri. Tajlanđanka je slavia sa 3-2 i otišla u finale, u kojem je upisala uvjerljivu pobjedu, dok je Dora u borbi za broncu izgubila od prve igračice svijeta Brazilke Andreze Vitória de Oliveire (1-6).

U kategoriji BC4 dvije pobjede u skupini je ostvario i Davor Komar, protiv Tajlanđanina Ritthrikaija Somsanuka (5-4) i šestog igrača svijeta Kanađanina Marca Dispaltra (5-4) te se s prvog mjesta u skupini izravno plasirao u četvrtfinale, gdje mu je protivnik bio Nijemac Boris Nicolai. Komar je slavio sa 3-2, no potom je u polufinalu izgubio pd prvog nositelj turnira Tajlanđana Pornchoka Larpyena (0-5). Nažalost, Komar je izgubio i borbu za broncu od paraolimpijskog pobjednika Slovaka Samuela Andrejčika (1-7).

Anamaria Arambašić, koja se natječe u kategoriji BC4 žene, izgubila je prvu utakmicu od druge igračice svijeta, Kanađanke Alison Levine (0-11), no potom je u drugoj bila bolja od osme igračice svijeta Tajlanđanke Nuanchan Phonsile (8-6) te se kao druga plasirala u play-off za polufinale u kojem je izgubila do Njemice Anite Raguwaran. Arambašić je sjajno otvorila utakmicu, povela je 2-0 nakon prve igre. No, iskusnija Njemica u sljedeće tri igre uspijeva preokrenuti rezultat i na kraju dolazi do pobjede od 4-2, dok je Anamaria završila turnir na 5. mjestu.

Komar i Arambašić su nastupili i u konkurenciji parova (BC4) osvojivši peto mjesto. U skupini su ostvarili pobjedu protiv brazilskog para (5-3) i poraz od Kanađana (1-4), da bi u doigravanju za plasman u polufinale izgubili od domaćina (2-4).

"Iako u pojedinačnoj konkurenciji nismo uspjeli doći do medalje, nastup naših igrača možemo smatrati uspješnim i reći da se dolazak u Portugal isplatio. Dva četvrta i dva peta mjesta u ovakvoj konkurenciji jako su dobar rezultat, a osvojeno je i dosta bodova za svjetsku rang-listu i svi naši igrači su na njoj ubilježili lijep napredak. Dora Bašić nakon ovog turnira napredovat će dva mjesta i biti druga igračica svijeta u kategoriji BC1 žene, Davor Komar će također napredovati dva mjesta i bit će peti igrač svijeta u kategoriji BC4 muški, a najveći napredak napravila je Anamaria Arambašić, koja je u Portugal došla kao 16. igračica svijeta, a sad je, nakon samo četiri odigrana turnira, stigla do 11. mjesta," kazao je izbornik Tomislav Bunjevac.

Podsjetimo na prvom Svjetskom kupu ove sezone u Rio de Janeiru u svibnju hrvatski paraboćari su osvojili tri medalje. Komar je osvojio srebro, Bašić broncu, dok su Komar i Arambašić osvojili broncu, prvu medalju našeg para na jednom turniru ove razine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!