Rukomet

Seniori u polufinalu Svjetskih igara, Thomas Bach najavio kandidaturu rukometa na pijesku za OI 2028.

Sportnet, Branimir Korać • četvrtak, 14.07.2022.
Seniori u polufinalu Svjetskih igara, Thomas Bach najavio kandidaturu rukometa na pijesku za OI 2028.

Hrvatski seniori nastavljaju nizati pjeskaške uspjehe, a sve su bliže osvajanju 33. medalje koja će krasiti hrvatsku pjeskašku kolekciju odličja. Nakon jučerašnje pobjede u utakmici s Portorikom (27:20, 24:13, 2:0) te poraza od Argentine (26:24, 16:22, 16:14, 2:1), hrvatski predstavnici plasirali su se u polufinale Svjetskih igara u Birminghamu.

Prva utakmica glavne faze natjecanja bila je s Portorikom. Uvjerljivom igrom hrvatski su seniori došli do pobjede u oba seta. Početak prvog seta bio je uspješniji za protivnika koji je sve do pete minute imao prednost. Pogotkom Filipa Goričaneca rezultat se preokrenuo i Hrvatska je tada preuzela vodstvo koje je trajalo sve do kraja seta (27:20). U drugom setu bila je još uvjerljivija pobjeda (24:13) te je u konačnici Hrvatska upisala pobjedu (2:0). Najbolji strijelac ponovno je Lucian Bura s devet, a slijedi Ivan Jurić sa sedam postignutih pogodaka.

U drugoj utakmici glavne faze natjecanja, Hrvatska je igrala protiv Argentine. U prvom setu igralo se gol za golom, a Argentina je većinu prvog dijela imala prednost od dva pogotka razlike. Naši su seniori u nekoliko navrata pokušavali stići tu razliku, no u konačnici nisu uspjeli te je protivnik otišao na predah sa rezultatom 26:24. Drugi set bio je bolji za Hrvatsku koja se u prvim minutama uspjela odvojiti i napraviti razliku u rezultatu koju je držala do samog kraja drugog seta (16:22). Utakmica je završila raspucavanjem i konačnom pobjedom Argentine (2:1). No, neovisno o porazu Hrvatska se kao prva u skupini glavne faze natjecanja plasirala u polufinale Svjetskih igara gdje ih danas očekuje utakmica s domaćinom SAD-om u 00:10 sati po hrvatskom vremenu.

"Iako smo pobijedili u prvoj utakmici s Portorikom, razina igre nije baš bila sjajna. U utakmici s Argentinom nije krenulo najbolje, izgubili smo prvi set, obrana nije funkcionirala najbolje, a u nekim situacijama nismo imali sreće. U drugom setu smo se posložili u obrani i u napadu krenuli jako, što je dovelo do prednosti već u prvih nekoliko minuta. Prvo mjesto u grupi, cilj smo postigli. Nadam se da će poraz od Argentine pozitivno utjecati na nas i da ćemo protiv SAD-a biti svoji i pobijediti", prokomentirao je kapetan Ivan Jurić.

"Utakmice glavne faze natjecanja bile su teže od očekivanog, što je rezultiralo i prvim porazom na turniru protiv Argentine. No, glavni cilj je ostvaren, prolazak u polufinale s prvog mjesta u skupini, gdje nas sada čeka domaćin. U polufinale su se plasirale ekipe sa četiri kontinenta što je rijetkost, ali to je jako dobro za sami sport. Ne podcjenjujemo nikoga, pa tako ni SAD koji igra jako dobar turnir nošen domaćom publikom. Mi ciljamo na prolazak dalje i pobjedu, a siguran sam da će obje utakmice polufinala biti jako zanimljive što je dobra i promocija rukometa na pijesku", kazao je izbornik Mladen Paradžik.

U svrhu promocije rukometa na pijesku, rukometaše je u Birminghamu posjetio predsjednik Međunarodnog Olimpijskog odbora, gospodin Thomas Bach koji je imao samo riječi hvale o sportu te je najavio kandidaturu rukometa na pijesku za Olimpijske igre koje će se održati 2028. godine Los Angelesu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!