Rukomet

Hrvatski pjeskaši u finalu Svjetskih igara, nastup na Olimpijskim igrama postaje sve realniji

Sportnet, Branimir Korać • petak, 15.07.2022.
Hrvatski pjeskaši u finalu Svjetskih igara, nastup na Olimpijskim igrama postaje sve realniji

Muška seniorska reprezentacija rukometa na pijesku na putu je prema još jednoj medalji zlatnog sjaja, 33. odličju u hrvatskoj pjeskaškoj kolekciji...

Pobjedom protiv domaćina Svjetskih igara SAD-a 2:1 (32:18, 22:26, 9:6) osigurali su još jedno finale ovog ljeta, a korak su bliže i sudjelovanju na Olimpijskim igrama 2028. godine u Los Angelesu. Prema riječima predsjednika Međunarodnog Olimpijskog odbora, Thomasa Bacha koji je posjetio rukometaše u Birminghamu, olimpijska budućnost rukometa na pijesku sve je bliža.

Nakon jedne pobjede i jednog poraza u glavnoj fazi natjecanja, Hrvatska je, kao prva u skupini I, jučer osigurala polufinale Svjetskih igara 2022. godine. U utakmici polufinala, protivnik je bio domaćin Sjedinjene Američke Države, ali ni domaći teren nije bio dovoljan da SAD osigura prolazak u finale. To je još jednom ovog ljeta učinila Hrvatska koja ima priliku osvojiti svoje prvo zlato na Svjetskim igrama.

U prvom setu seniori su se odvojili već u četvrtoj minuti kada su ostvarili prednost od dva pogotka, a onda se razlika samo povećavala. Lucian Bura vodio je svoju ekipu u prvom dijelu te je postigao šest pogodaka. Hrvatska je u prvom setu uvjerljivo pobijedila rezultatom 32:18.

Na početku drugog seta domaćin je poveo, a hrvatski seniori postigli su pogodak tek u drugoj minuti. Pogotkom Ivana Jurića u šestoj minuti drugog seta, Hrvatska se ozbiljnije približila domaćinu. Nekoliko promašenih pokušaja u posljednje dvije minute donijelo je pobjedu SAD-u u drugom setu (22:26).

U napetom raspucavanju i ključnom obranom Dominika Markovića, Hrvatska je odnijela pobjedu (9:6) te se u konačnici s rezultatom 2:1 plasirala u finale Svjetskih igara. Protivnik u finalu bit će Katar koji je u drugoj utakmici polufinala savladao Brazil (1:2), a finale je na rasporedu u petak, 15. srpnja u 00:30 po hrvatskom vremenu.

"Prvi set smo otvorili odlično, obrana je bila na nivou, Dominik Marković je to popratio obranama, a napad je isto odradio svoj dio. Drugi set nismo počeli dobro, gubili smo 0:6, a iako smo se uspjeli vratiti, na kraju je ipak došlo do raspucavanja. Jedna obrana vratara i pogodak Dumenčića bio je dovoljan za prolazak u finale gdje ćemo igrati protiv Katra, koji je pomalo neočekivano pobijedio Brazil. Već smo ih pobijedili na ovom turniru, nadam se da ćemo i u finalu. Atmosfera u ekipi je odlična i nadam se da ćemo zaokružiti ovu sezonu s trećim zlatom u nizu", prokomenirao je Nikola Finek nakon finalne utakmice.

"Sve što smo dogovorili u prvom setu, sve smo ispoštivali, i napad, obrana, golmani i stručni stožer. To se vidjelo na rezultatu i to smo pravi mi. U drugom setu je popustila koncentracija u obrani i u napadu. Vratili smo se sa -8 i imali smo tri napada za izjednačenje, ali smo propustili tu priliku. Onda smo skupili glave, koncentraciju i dobili u raspucavanju te zasluženo ušli u finale. Vjerujem da će biti jako dobra utakmica u finalu, da Katar nije pokazao sve što zna, ali nadam se zlatu", rekao je Lucian Bura.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!