Nogomet

Više od 40 Hrvata u akciji, zabijali Debeljuh, Murić i Tudor, Hajduku se smiješi dvoboj s Vitorijom

Branimir Korać • petak, 22.07.2022.
Više od 40 Hrvata u akciji, zabijali Debeljuh, Murić i Tudor, Hajduku se smiješi dvoboj s Vitorijom
Foto: EPA

Ogroman broj hrvatskih nogometaša bio je u akciji u drugom pretkolu Konferencijske lige, a neki od njih bili su i među strijelcima...

Ambiciozna Riga sa Sandrom Perkovićem na klupi slavila je u gostima kod Ružomberoka s 3:0 i može se reći kako je već jednom nogom zakoračila u treće pretkolo. U Slovačkoj je nametnula svoj ritam i glatko slavila golovima Marcela Torresa, Mikaela Soisala i Douglasa Aurelija. Kod drugog gola Hrvoje Babec dao je dobru loptu u prostor, Soisalo se sjurio prema golu i zabio. Babec je igrao do 80. minute.

Zanimljivo je bilo u Szczecinu gdje je Pogon ugostio Brondby i remizirao 1:1. U vrlo zanimljivom dvoboju Danci su prvi došli do pogotka i to u 27. minuti kada je Hedlund povratnom loptom pronašao Marka Divkovića, on puca u blok, lopta se odbija do Blasa Riverosa koji snažnim udarcem ostavlja Stipicu bez šanse. Domaćin je izjednačio u 85. minuti golom Luke Zahoviča. Stipica na jednoj i Josip Radošević na drugoj strani odigrali su cijelu utakmicu, a Divković je izašao u 66. minuti.

Dobru utakmicu u dresu Lechije odigrao je Mario Maloča koji je nastupio svih 90 minuta, a gostovanje u Beču kod Rapida okončano je remijem bez pogodaka.

Lagan posao imao je Maccabi iz Tel Aviva koji je u Bakuu nadigrao Ziru i slavio s 3:0. Maccabi je već u prvom poluvremenu došao do dva pogotka i poveo preko Gavriela Kanichowskog i Đorđa Jovanovića, a Jovanović je još jednim golom u drugom dijelu postavio konačnih 3:0. Nakon toga u 66. minuti u igru je ušao i Stipe Perica.

Iznenadio je gruzijski Saburtalo koji je slavio protiv FCSB-a 1:0. U završnici prvog dijela Levan Nonikašvili pogodio je za pobjedu. Kod Saburtala Benedik Mioč ušao je umjesto strijelca u 80. minuti, a kod gostiju Ivan Mamut ušao je u 69. minuti.

Od PAOK-a se očekivalo više, a on je poražen u gostima kod Levskog s 2:0. Već u prvoj minuti Welton je svladao Dominika Kotarskog koji je istrčao, ali nije spriječio pogodak. U 19. minuti već je 2:0, Bilal Bari zaključio je odličnu kontru snažnim udarcem s desetak metara. Kotarski je branio cijelu utakmicu.

Iako je Koper bio bolji protivnik, Vaduz je na kraju ipak slavio u Sloveniji 1:0. Tunahan Cicek početkom drugog dijela bio je strijelac za goste. U domaćem sastavu Ivan Novoselec igrao je cijelu utakmicu, a Nikola Krajinović ušao je u 74. minuti.

Rezultat nije bio realan prikazanom niti na Malti gdje je Gzira remizirala 2:2 protiv Radničkog iz Niša. Gosti su bili dosta bolji, no dva gola Maxuella spasila su domaćina dok su za goste zabijali Nikola Štulić i Maka Gakou. U domaćem sastavu cijelu utakmicu odradili su Marko Ćosić i Darijan Radelić-Žarkov dok je Toni Kolega ušao u 74. minuti.

Cluj je vrlo lako s 3:0 slavio protiv andorskog Inter Escaldesa. Jefte je već u petoj minuti zabio za vodstvo, a u završnici prvog dijela Gabrijel Debeljuh nakon lijepe asistencije Jeftea pogađa za 2:0. Treći gol je autogol Raula Fehera. U domaćem sastavu punu minutažu imao je Lovro Cvek, Debeljuh je izašao u 89. minuti, Denis Kolinger u 77., a Karlo Muhar ušao je u 89. minuti.

Ukrajinska Vorskla slavila je protiv AIK-a iz Stockholma kao domaćin u Stockholmu s 3:2. Dva puta se AIK vraćao iz igre, ali treći put nije uspio. Pogotke za Vorsklu postigli su Ruslan Stepanjuk, Jurij Kozirenko i Artem Čeljadin dok su za AIK pogađali Nicolas Stefanelli i Sebastian Larsson. Cijelu utakmicu za Vorsklu odigrao je David Puclin.

Vitoria Guimaraes je izgledan protivnik Hajduka u trećem pretkolu. Portugalci su u prvoj utakmici s 3:0 slavili protiv Puskas Akademije. Vrlo zanimljiv dvoboj pogocima su riješili Ruben Lameiras, Tiago Silva i Anderson.

Konyaspor je također napravio veliki korak prema prolazu, slavio je s čak 3:0 protiv BATE Borisova. Zymer Bytyqi načeo je mrežu Bjelorusa u 39. minuti, a već u sljedećoj minuti Konyaspor ustaje s igračem manje nakon drugog žutog kartona Ugurcanu Yazgiliju. Bez obzira na igrača manje, Konyaspor u 58. minuti golom Konrada Michalaka bježi na 2:0, a točku na i stavio je Robert Murić u sudačkoj nadoknadi lijepim udarcem u suprotni kut s nekih 20 metara. Kapetan BATE-a Jakov Filipović igrao je cijelu utakmicu, a na drugoj strani Murić je ušao u 78. minuti, a Domagoj Pavičić u 86.

Mura je ostala neporažena u gostima kod St. Patricksa remijem 1:1. Imala je čak i vodstvo od 28. minute kada je napadač Osijeka na posudbi u Muri Mirlind Daku pogodio za vodstvo, međutim u 60. minuti Christopher Forrester poravnava. Kod Mure Matko Obradović i Kobi Morris igrali su cijelu utakmicu, a Luka Bobičanec do sudačke nadoknade kada ga je zamijenio Mihael Klepač.

Težak poraz upisala je Astana u gostima kod Rakowa koji je slavio s visokih 5:0. Raspoloženi domaćin stigao je do pobjede golovima Ivija Lopeza, Mateusza Wdowiaka, Vladislavsa Gutkovskisa, Vladislava Kočergina i Frana Tudora. Tudor je u 94. minuti iz kaznenog udarca postavio konačnih 5:0. Tudor je igrao drugo poluvrijeme, a Zoran Arsenić cijelu utakmicu.

Vllaznia je uz dosta sreće odigrala 1:1 protiv Universitatee. Gosti su bili puno bolji, ali nisu zabijali. Poveli su golom Andreija Ivana iz kaznenog udarca, a Ardit Hoxhaj je izjednačio. Marko Jurić odigrao je cijelu utakmicu, a Ante Aralica do 52. minute. Kod gostiju oporavljeni Ante Roguljić ušao je u 89. minuti.

Veliko razočaranje za mostarski Velež koji je izgubio kod kuće 1:0 od malteškog Hamruna. Maltežane je pogotkom razveselio Matthew Guillaumier u 30. minuti. Kod Veleža Frane Ikić odigrao je cijelu utakmicu, a Antonio Pavić 58 minuta. Kod gostiju cijelu utakmicu odradio je Roko Prša.

Vrijednu gostujuću pobjedu upisala je mađarska Kisvarda koja je slavila u Kazahstanu 1:0 protiv Kairat Almatyja. Pogodak odluke u 82. minuti postigao je Jašir Asani. Dominik Kovačić kod gostiju je imao punu minutažu.

Ivan Bebek bio je u akciji na Cipru gdje je sudio dvoboj između Arisa i Neftčija koji je završio pobjedom Ciprana 2:0. Caju i Yannick Gomis bili su strijelci u drugom poluvremenu. Martin Šlogar kod domaćina je igrao do 73. minute, a kod gostiju Ivan Brkić bio je na terenu cijeli susret.

Tuzla City se dobro držao u gostima kod AZ Alkmaara te je poražen samo 1:0. Domaćin je bio bolji, ali City se uglavnom dobro branio. Ipak, nije se uspio obraniti u 12. minuti kada je Dani de Wit iz kaznenog udarca pogodio za pobjedu. Kod gostiju Ante Hrkać i Petar Mišić igrali su do 54. minute.

Olimpija je odlično krenula u Rumunjskoj i povela već u četvrtoj minuti golom Svita Sešlara, ali Sepsi je okrenuo utakmicu i slavio s 3:1. Pogotke su postigli Marius Stefanescu, Nicolae Paun i autogol Mateo Karamatić. Domaćin nije realizirao dva kaznena udarca, a u njegovim redovima Adnan Aganović igrao je do 77. minute. Kod Olimpije Marin Pilj igrao je cijelu utakmicu, a Ivan Prtajin do 61. minute.

Konferencijska liga, drugo pretkolo:
St. Josephs - Slavia Prag 0:4
Vikingur Reykjavik - TNS 2:0
Ararat-Armenia - Paide 0:0
Aris - Gomel 5:1
Basaksehir - Netanya 1:1
Ružomberok - Riga FC 0:3
Valmiera - Škendija 1:2
Pogon Szczecin - Brondby 1:1
Suduva - Viborg 0:1
Molde - Elfsborg 4:1
Rapid - Lechia 0:0
Zira - Maccabi Tel Aviv 0:3
Trnava - Newtown 4:1
Racing Luxembourg - Čukarički 1:4
Antwerp - Drita 0:0
Saburtalo Tbilisi - FCSB 1:0
FK Liepaja - Young Boys 0:1
Levski - PAOK 2:0
Koper - Vaduz 0:1
Gzira - Radnički Niš 2:2
CFR Cluj - Inter Escaldes 3:0
Basel - Crusaders 2:0
Vorskla - AIK Stockholm 3:2
Vitoria Guimaraes - Puskas Akademija 3:0
Sparta Prag - Viking 0:0
Tobol - Lincoln 2:0
BATE Borisov - Konyaspor 0:3
B36 Torshavn - Tre Fiori 1:0
St. Patricks - Mura 1:1
Rakow - Astana 5:0
Vllaznia - Universitatea Craiova 1:1
Velež - Hamrun 0:1
Makedonija GP - CSKA Sofija 0:0
Motherwell - Sligo Rovers 0:1
Lech - Dinamo Batumi 5:0
Kairat Almaty - Kisvarda 0:1
Aris - Neftči Baku 2:0
Petrocub - Laci 0:0
MOL Fehervar - Gabala 4:1
Hapoel Beer Sheva - Dinamo Minsk 2:1
KuPS - Milsami 2:2
Alkmaar - Tuzla City 1:0
Sepsi - Olimpija 3:1
SJK - Lilleström 0:1
Breidablik - Budućnost 2:0

FOTO: EPA/GEORGI LICOVSKI

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!