Ostali sportovi

Duplantis i Amusan rušili svjetske rekorde za kraj SP u Eugeneu

HINA, Matej Kačan • ponedjeljak, 25.07.2022.
Duplantis i Amusan rušili svjetske rekorde za kraj SP u Eugeneu
Foto: EPA

Posljednjeg dana Svjetskog atletskog prvenstva u Eugeneu održano je sedam finala, a večer su obilježili svjetski rekordi Šveđanina Armanda Duplantisa u skoku s motkom, te Nigerijke Tobi Amusan na 100 m s preponama...

Svjetsko prvenstvo u atletici u Eugeneu završilo je vrhunskim nastupima u nedjelju. Sjajni 22-godišnji Armand Duplantis osvojio je zlatnu medaju u skoku s motkom s novim svjetskim rekordom 6.21 metara.

Mladi Šveđanin je tako nakon srebra iz Dohe osvojio i svjetsko zlato, posljednju veliku titulu koja mu je nedostajala. Ranije je već postao olimpijski pobjednik, europski prvak, te svjetski dvoranski prvak.

Duplantis je zlato osigurao preskočivši šest metara, zatim je postavio novi rekord svjetskih prvenstava (6.06), nadmašivši rezultat Dimitrija Markova (6.05) iz Edmontona 2001. godine. Na koncu je za jedan centimetar popravio svjetski rekord koji je postravio u ožujku na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu.

"Bio sam jako umoran, pa sam sretan što sam uspio oboriti rekord. Stvarno cijenim ovaj rezultat. Ovo je bilo sjajno, volim nastupati u Eugeneu", kazao je "Mondo".

"Nisam razmišljao o rekordu, bio sam koncentriran na pobjedu. Toliko sam želio zlato. Nedostajala mi je ta medalja", dodao je.

Amerikanac Christopher Nilsen je osvojio srebro s 5.94 m, a istu visinu je preskočio i brončani Filipinac Ernest John Obiena.

Svjetski rekord je postavila i Nigerijka Oluwatobiloba Ayomide "Tobi" Amusan u utrci na 100 metara s preponama u polufinalu Svjetskog prvenstva. Amusan je istrčala rekordnih 12.12 sekundi i srušila dosadašnji rekord od 12.20 sekundi koji je u srpnju 2016. u Londonu postavila Amerikanka Kendra Harrison.

Amusan je potom u finalu pobijedila s još bržih 12.06, ali rekord nije priznat zbog jakog vjetra u leđa. Prva je to velika medalja za 25-godišnju Nigerijku koja je do sada slavila na Afričkom prvenstvu, Afričkim igrama, te Commonwealth igrama.

"Znala sam da to imam u sebi, bilo je samo pitanje vremena. Znate, cilj je uvijek odraditi dobru utrku, svjetski rekord je bonus", kazala je Amusan. Srebro je pripalo Jamajčanki Britany Anderson (12.23), a broncu je osvojila zlatna iz Tokija Portorikanka Jasmine Camacho-Quinn (12.23).

U skoku u dalj zlato iz Dohe je obranila Njemica Malaika Mihambo s rezultatom 7.12. Olimpijskoj pobjednici iz Tokija bio je to najbolji skok ove sezone. Srebro je osvojila brončana iz Tokija i Dohe Nigerijka Ese Brume (7.02), dok je treća bila Brazilka Leticia Oro Melo.

Norvežanin Jakob Ingebrigtsen pobijedio je na 5000 m osvojivši drugu medalju u Eugeneu nakon srebra na 1.500 m. Norvežanin je pobijedio s rezultatom 13:09.24 minute ispred Kenijca Jacoba Kropa (13:09,98) i Oscara Chelimoa iz Ugande (13:10.20).

"Odlično sam se osjećao, stvarno mi je trebala ova medalja", kazao je Skandinavac.

Olimpijska pobjednica na 800 metara, 20-godišnja Amerikanka Athing Mu osvojila je i svjetsko zlato s najboljim svjetskim vremenom godine (1:56.30) ispred Britanke Keely Hodgkinson (1:56.38) i Kenijke Mary Moraa (1:56.71).

U desetoboju nepobjediv je bio Francuz Kevin Mayer s 8.816 bodova nakon što je prvi favorit Kanađanin Damian Warner odustao zbog ozljede. Srebrnu medalju osvojio je Kanađanin Pierce Lepage (8.701), a brončanu Amerikanac Zachery Ziemek (8.676).

Talijan Massimo Stano osvojio je naslov svjetskog prvaka u brzom hodanju na 35 kilometara. Stano, koji je lani u Tokiju postao olimpijski pobjednik na 20 kilometara, do svjetskog je naslova stigao ubrzavši u posljednjih 300 metara te se napokon odvojivši od drugog Japanca Masatore Kawana, koji je ciljem prošao sa sekundom zaostatka, dok je brončano odličje osvojio Šveđain Perseus Karlstrom s pola minute slabijim vremenom.

Posljednjeg dana natjecanja na programu su bile i štafete 4x400m, a oba zlata su otišla domaćinima.

Muška američka štafeta u sastavu Elija Godwin, Michael Norman, Bryce Deadmon i Champion Allison pobijedila je s rezultatom 2:58.58. Za Normana je to drugo zlato na SP-u nakon zlata na 400m.

U ženskoj utrci pobijedile su Talitha Diggs, Abby Steiner, Britton Wilson i Sydney McLaughlin s rezultatom 3:17.79. McLaughlin je također osvojila drugo zlato, nakon slavlja na 400 m s preponama.

Allyson Felix, vlasnica najviše medalja u povijesti svjteskih prvenstava, nije trčala u finalu, ali je osvojila 20. medalju na Svjetskom prvenstvu nakon iznenađujućeg povratka u preliminarnoj rundi.

FOTO: EPA/Robert Ghement

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!