Automoto

Komemoracija za Josipa Mušanovića: Tuga u krugu svih koji su ga poznavali

Sportnet • četvrtak, 28.07.2022.
Komemoracija za Josipa Mušanovića: Tuga u krugu svih koji su ga poznavali

Pozivu na komemoraciju u Hotelu Bonavia odazvao se veliki broj prijatelja i štovatelja svestranog sportskog i društvenog djelatnika koji je tragično stradao na Automotodromu Grobnik...

Teško je riječima opisati tugu koja je četvrti dan prisutna kod velikog broja ljudi koji su poznavali, surađivali ili jednostavno poštovali sve sportske i društvene aktivnosti kojima se za života bavio Josip Mušanović.

Subotnje veče na Automotodromu Grobnik, umjesto slavlja i veselja pobjednika do tada održanih utrka, umjesto zadovoljstva uspješnom realizacijom, sve do trenutka nesreće, najveće auto utrke u nas na kružnim stazama Nagrada Hrvatske 2022., zatomio je žalostan i osjećajan pogled u prazno. Utrka je trenutno obustavljena.

Sa staze je stigla vijest o izlijetanju jednog trkaćeg automobila, stigla je vijest o povrijeđenim sucima, intervenirale su sve službe, a sat kasnije iz riječkog KBC-a stigla je tužna vijest. Potvrđena je tragedija – teškim ozljedama podlegao je 70-godišnji sportski sudac Josip Mušanović, koji je tog vikenda, kao i nebrojeno puta do sada, tijekom 45 godina bavljenja sudačkim zadaćama auto i moto sporta, upražnjavao tek jednu od svojih ljubavi, tek jednu od svojih aktivnosti kojima se za života uspješno i plodonosno bavio, kojima je upotpunjavao radni vijek, kao i sadašnje umirovljeničke dana, a u svima ostao zapažen, zapamćen, cijenjen i poštovan, jednostavno ostao - čovjek.

Komemorativnom skupu u riječkom Hotelu Bonavia, na poziv njegova matičnog Autokluba Rijeka, uz užu i širu obitelj odazvao se veliki broj prijatelja, znanaca, suradnika, svih onih koji su za dinamična života upoznali ga i radili s Josipom.

OPREDJELJENJE OD MLADIH DANA

"Od rane mladosti pokazuje interes za tehniku i automobile uključivanjem u tadašnji Dom pionira, danas Dom mladih. To je vjerojatno dijelom i odredilo njegov životni poziv da se nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja školuje za automehaničara. I s kraja 60-tih počinje njegov radni staž, promjenivši nekoliko poduzeća, da bi dane mirovine dočekao kao zaposlenik Hrvatskih željeznica", uvodne su riječi kojima se kroz intenzivan život Josipa Mušanovića, taksativno podsjetio, u ime AK Rijeka Dean Borbelj.

Josip nije bio mirna duha, što više intenzitet njegova svakodnevnog opredjeljenja bio je raznolik, ali zasigurno najdublji je trag ostavio u auto moto sportu.

"Posvetio je svoj život brzinama, oktanima, ljubavi od mladih dana. Kao mlad čovjek primakao se automobilima, primjenio svu volju i svoje znanje, prvo u pratnji znanih i uspješnih automobilista, da bi s vremenom, kontinuitetom više od 45 godina, djelovao u oba važna smjera ovog našeg atraktivnog, ali i opasnog sporta. Bio je sportski sudac, istovremeno, s vremena na vrijeme i aktivni natjecatelj. U vožnji se okušao na poligonima ocjensko-spretnosnih vožnji, u autoslalomu i u konačnici na brdskim auto utrkama povijesnih automobila. Sudjelovao je u stotinama manifestacija svih disciplina, ne samo u Rijeci i širem okruženju, već po potrebi i diljem Hrvatske. Sudbina je htjela da Josip bude prvi sudac koji je tragično stradao u 44 godine postojanja Automotodroma Grobnik, staze uz koju vezuje i svoje sudačke početke. Autoklub Rijeka, Hrvatski auto i karting savez ostali su bez vrijednog sportskog djelatnika, njegova obitelj izgubila je dragog oca, supruga, brata, mnogi bliskog prijatelja i suradnika", istaknuo je Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza izražavajući iskreno suosjećanje obitelji, rodbini i prijateljima u ime nacionalnog saveza, radnih tijela i dužnosnika, svih klubova, kao i FIA Međunarodne automobilističke federacije.

SPORTSKI ZANESENJAK I UMJETNIČKA DUŠA

Josip Mušanović svoju je svestranost za života iskazivao kroz ljubav prema oldtimerima, pa je i sam, uz svoju dragu Mare, putovao jednim povijesnim kamperom iz 1975. godine, volio je maškare i karnevaliste, posvetivši znatan dio života, kao jedan od rijetkih sudionika svih 30 Maškaranih rallya Pariz-Bakar, potom istoimene karnevalske grupe, da bi posljednjih 20 godina bio jedan od kotačića pokretača najpropulzivnije riječke KU Veseli Oldtimeri, putujući s njima diljem Hrvatske i Europe. O doprinosu karnevalizmu emotivno je govorio Anton Škrobonja, donedavni meštar Toni Riječkog karnevala. Mušanović je bio umjetnička duša, bio je vješt slikanju, crtanju, osmišljavanju i izradi suvenira i predmeta iz lepeze materijala.

"Bio je izvrstan suradnik, motivator i edukator, dopredsjednik naše udruge u četiri mandata, sudionik sa svojim djelima na 80-tak skupnih izložbi širom Hrvatske, ali i u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj i Švicarskoj", u emotivnom je obraćanju tužnom skupu naglasila Tanja Horvat, predsjednica udruge slikara željeznice Plavo svijetlo.

OBOL I DOPRINOS SLOBODI HRVATSKE

Skromnost, a istovremeno hrabrost Josip je za života pokazao i kao domoljub, sudionik Domovinskog rata iz kojeg nije koristio nikakvu povlasticu niti prava, a jednostavno je ostao čovjek ponosan na svoj doprinos slobodi, o čemu je prigodno slovo iskazao Jozo Starčević, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja HŽ Rijeka kojoj je Mušanović pripadao od 1997. godine.

Suosjećanje tragedijom iskazao je i Dean Grbac, direktor međunarodne utrke Nagrada Hrvatske 2022. i sportski direktor HAKS-a za kružne auto utrke, da bi skup zahvalom i podsjećanjem na vrijedne aktivnosti i doprinos sportu i preventivi u prometu u Autoklubu Rijeka iskazao dr.sc.Mile Perić, tajnik Kluba.

Prigodnim glazbenim štihom, uz govornike, od Josipa Mušanovića oprostili su se maestro Dalibor Juretić i glasom Lucija Pavešić. Posljednji ispraćaj uslijedio je u poslijepodnevnim satima na Centralnom gradskom groblju Drenova.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!