Nogomet

Bugari su veliki ispit za Modre, Dinamo u susret mora ući s maksimalnim angažmanom

Matej Kačan • utorak, 02.08.2022.
Bugari su veliki ispit za Modre, Dinamo u susret mora ući s maksimalnim angažmanom
Foto: FaH

Dinamo nakon Škupija ulazi u svoje najjače ispite u novoj sezoni još od Superkupa s Hajdukom. Ludogorec je momčad koja izaziva respekt i igra jako dobro, ali Dinamo je s maksimalnim angažmanom favorit...

Nakon što je apsolviran Škupi uz ipak veće probleme i slabiju igru nego što se očekivalo, pred nogometašima Dinama novi je ispit u Ligi prvaka. Protivnik je Ludogorec, kudikamo ozbiljnija ekipa od Škupija, a ulog je opet isti.

Modri su si prolaskom Makedonaca osigurali europske skupine u nekakvom obliku, ovisi tek samo o kojem natjecanju je riječ. Sigurno da je ova momčad slagana za Ligu prvaka, budžet i manjak prodaja ovo ljeto to zahtijevaju i nalažu, a na Anti Čačiću i momčadi je da to ostvare.

Na tom putu stoje Bugari koji su u neku ruku "bugarski Dinamo". Momčad je to pod kontroverznim vlasnikom i predsjednikom koji se voli trenerima petljati u posao i mijenjati ih na redovitoj bazi, što je na svojoj koži osjetio i Valdas Dambrauskas.

Ipak je riječ i o najjačem bugarskom klubu posljednjih godina s čak 11 naslova, dva Kupa i pet Superkupova, klubu koji raste i dosta ozbiljno participira u Europi, ali i o momčadi koja je puna iskusnih i provjerenih igrača.

Na golu imamo i jedno hrvatsko ime, Simon Sluga stigao je ovog ljeta uz plaćenu odštetu od pola milijuna eura iz Lutona, a stigli su i još neki igrači poput Jakuba Piotrowskog i Jorginha.

Po Transfermarktu najvrjedniji igrač ove momčadi je Kiril Despodov, bugarski reprezentativac i desni krilni igrač koji vrijedi 3.5 milijuna eura koji je nekoć bio ponajveći talent te zemlje, a danas je s 25 godina već prekaljeni krilni igrač koji je prošle sezone u svim natjecanjima skupio respektabilnih 18 asistencija.

U vrhu napada prijeti prekaljeni ciparski reprezentativac Pieros Sotiriou koji je prošle sezone zabio 23 pogotka u svim natjecanjima, a ove je sezone već skupio četiri gola - jedan u ligi u kojoj je Ludogorec nakon četiri kola prvi s 10 bodova i tri u Ligi prvaka.

Bugari ukupno vrijede 28.5 milijuna eura što je ipak oko četiri puta manje od Dinama, ali je nešto iskusnija ekipa s prosjekom od 27.4 godina u rosteru i čak deset reprezentativaca naspram Dinamovih 11, te uz 17 stranaca.

Iskusna je to ekipa i sigurno jako opasna, a s klupe ju vodi slovensko-hrvatski trener Ante Šimundža kojeg znamo iz susjedstva jer u Sloveniji je jako uspješno vodio hrvatske nogometaše u svojim klubovima.

Ono što mora biti posebno upozorenje za Dinamo je forma bugarske momčadi. Nema Dinamo poraza, ali Bugari imaju samo jedan, i to u uzvratu protiv Shamrock Roversa ipak u susretu u kojem su branili 3:0 i malo se opustili u prvom dijelu.

Osim toga, u Ligi prvaka pala je Sutjeska dva puta, a na startu bugarskog prvenstva jedino je CSKA Sofia u derbiju uspjela s 2:2 otkinuti bod. U posljednjoj utakmici prije Dinama, Ludogorec je razbio Spartak Varnu s 5:0, a tu je briljirao Igor Thiago. Svakako još jedan igrač na kojeg vrijedi pripaziti, mladi Brazilac ima već tri pogotka i tri asistencije ove sezone, iako je po minutaži jasno da nije u prvom planu, ali po ulascima s klupe zna raditi nered.

Sve to je poziv za upozorenje Dinamu, ali nikako alarm za paniku. Iako su Modri opterećeni ozljedama - nedostajat će Josip Šutalo, Theophile, Emreli, Bulat, možda i Bruno Petković - ako krenu kako znaju i kako su pokazali na mahove ove sezone, onda su svakako favoriti.

Veliko pojačanje protiv Istre bio je debi Boška Šutala, Čačić sad ima dovoljno igrača u formi za rotirati pa je krpanje Robertom Ljubičićem na lijevom boku postalo i slatka briga rastom forme Petra Bočkaja.

Dinamo je dosad pokazao dva lica, jedno blijedo i sklono kiksu protiv Škupija ili u dijelovima utakmice s Lokomotivom, ali i ono dominantno protiv Istre, Slavena, drugom poluvremenu s Hajdukom ili na mahove protiv Škupija. Još jednom će zadatak Čačića biti te mahove produžiti na što veće vremensko razdoblje u Bugarskoj.

FOTO: HINA/Lana Slivar

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!