Košarka

Mulaomerović izabrao 16 igrača za pripreme za Europsko prvenstvo, otpao Ante Žižić

Sportnet, Branimir Korać • utorak, 02.08.2022.
Mulaomerović izabrao 16 igrača za pripreme za Europsko prvenstvo, otpao Ante Žižić
Foto: FaH

Hrvatska košarkaška reprezentacija kreće s pripremama za Europsko prvenstvo, a izbornik Damir Mulaomerović predstavio je popis od 16 igrača koji će se priprema za veliku smotru...

Uoči samog početka priprema, u Zagrebu je održana konferencija za medije seniorske reprezentacije Hrvatske. Konferenciji za medije su prisustvovali i novinarima planove reprezentacije pobliže približili glavni tajnik HKS-a Josip Vranković, izbornik Damir Mulaomerović te reprezentativci Karlo Matković i Lovro Gnjidić.

"Nastavljamo kontinuitet programa koji je ovog ljeta prilično zahtjevan s pretkvalifikacijama za Europsko prvenstvo i samim EuroBasketom. Fokus je ipak na EuroBasketu i da se odradi jedna prava završnica, a centralno mjesto naših događanja će u velikom dijelu biti ponovno u Opatiji", najavio je glavni tajnik Josip Vranković.

Izbornik Mulaomerović je odmah predstavio popis od 16 igrača koji će se se pripremati za Europsko prvenstvo, ali i pretkvalifikacijske utakmice za Euro 2025.

"To je 16 momaka za koje sam se odlučio i iza kojih stojim i sada je pravi trenutak da pokažemo karakter. Moja je želja samo da mi igrači budu optimalno spremni, da nemamo neželjenih ozljeda", započeo je izbornik Mulaomerović i potom na pitanje novinara objasnio i izostanak Ante Tonija Žižića s popisa.

"Što se tiče Žižića, to je sjajan igrač i sjajan momak, no on i Zubac su isti profil igrača. Moja je odluka da u ovom trenutku dam prednost Zubcu. Na poziciji petice ćemo imati tri profila igrača: tu je i Matković koji je budućnost naše reprezentacije i koji će biti nositelj bez obzira bio izbornik ja ili netko drugi. I tu je, naravno, Šarić na poziciji 5 gdje možemo u toj nekoj varijaciji košarke napadati na različite načine, ali i braniti."

O izostanku Dragana Bendera izbornik govori sljedeće: "Bender je odradio pripreme u lipnju sasvim korektno, također se radi o sjajnom momku koji će u budućnosti sigurno doći. On je izlazio iz duge ozljede i siguran sam da mu je period koji je s nama trenirao jako dobro došao."

Lovro Gnjidić nije krio zadovoljstvo što se ponovno nalazi na pripremama: "Definitivno se veselim reprezentaciji. Ima tu i novih igrača s kojima do sada nisam bio upoznat, trebamo raditi na tom jedinstvu. No, imamo i dosta utakmica do prvenstva što će biti fantastična prilika da se uigramo i da budemo kao jedan."

Karlo Matković se također veseli hrvatskom dresu: "Kao što je rekao i Lovro, imamo vremena pokazati da možemo biti vrlo dobri. Također se veselim radu s igračima koje još nisam upoznao, s Bogdanovićem, Zubcem i Hezonjom pogotovo. Imamo šansu pokazati što možemo i imamo vremena da se sklopimo kao tim. Idemo raditi i to je to!"

POPIS IGRAČA
Roko ROGIĆ
Lovro GNJIDIĆ
Ivan RAMLJAK
Goran FILIPOVIĆ
Roko PRKAČIN
Mario HEZONJA
Toni PERKOVIĆ
Karlo MATKOVIĆ
Mateo DREŽNJAK
Krunoslav SIMON
Dominik MAVRA
Pavle MARČINKOVIĆ
Bojan BOGDANOVIĆ
Ivica ZUBAC
Dario ŠARIĆ
Jaleen SMITH

PRIJATELJSKE UTAKMICE
• 13. kolovoza Bugarska – Hrvatska (Pardubice, Češka)
• 14. kolovoza Češka – Hrvatska (Pardubice, Češka)
• 18. kolovoza Hrvatska – Mađarska (Opatija, Hrvatska)
• 20. kolovoza Slovenija – Hrvatska (Celje, Slovenija)

SLUŽBENE UTAKMICE HRVATSKE

PRETKVALIFIKACIJE ZA EP 2025
• 25. kolovoza 2022. Poljska – Hrvatska
• 28. kolovoza 2022. Hrvatska – Švicarska

EUROPSKO PRVENSTVO, 1.-18. rujna 2022.
• Hrvatska – Grčka 2. rujna 2022. u 17:00
• Velika Britanija – Hrvatska 3. rujna 2022. u 14:15
• Hrvatska – Estonija 5. rujna 2022. u 14:15
• Italija – Hrvatska 6. rujna 2022. u 21:00
• Hrvatska – Ukrajina 8. rujna 2022. u 14:15

FOTO: HINA/Tomislav Pavlek

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!