Nogomet

Poljud rasprodan, Split trese euforija, Vitoria mora pasti

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • četvrtak, 04.08.2022.
Poljud rasprodan, Split trese euforija, Vitoria mora pasti
Foto: FaH

Hajduk večeras kreće na europski put, a prvi protivnik mu je Vitoria iz Guimaraesa. Portugalci su vrlo opasan protivnik, ali Hajduk se nada kako će na krilima sjajne atmosfere doći do pozitivnog rezultata.

Veliki dan na Poljudu, ne samo za Hajduk i njegove navijače, nego i za hrvatski nogomet. Nakon sramoćenja Osijeka i ispadanja Rijeke koja nije imala sreće u ždrijebu, hrvatski nogomet ostao je na Dinamu i Hajduku u Europi.

Hajduk danas kreće protiv Vitorije i jako je željan pravog europskog rezultata, a izbacivanje Portugalaca bilo bi baš to. Poljud je potpuno rasprodan i tribine će biti pune, atmosfera će biti paklena i nadamo se vrlo poticajna za igrače Hajduka.

Iz Vitorijinih redova poručuju kako njima neće predstavljati problem takva atmosfera jer su u njoj navikli igrati, međutim dok se ona ne osjeti i dok ne krene huk s poljudskih tribina, teško igrači mogu znati što ih očekuje.

Valdas Dambrauskas proteklih dana pokušavao je momčad podići nakon dosta lošeg izdanja u gostima kod Varaždina. Za taj nastup preuzeo je odgovornost, a uvjeren je kako će Hajduk u konačnici biti pravi.

"Situacija s Elezom je dobra i nema problema. Prije Istre imao je manjih problema s ozljedom, sada je spreman i želi igrati. Awaziem je dobro, spreman je i u konkurenciji za nastup. Trebat će mu vremena za prilagodbu, a hoće li nastupiti? Znate da ne otkrivam sastav prije utakmice. Fossati i Nikola Kalinić nisu spremni za nastup. Svjesni smo da to nije bilo dobro protiv Varaždina i za to preuzimam krivicu. Znamo gdje smo griješili i što je bio problem, a na kraju su tri boda ipak najbitnija. Vjerujemo da će biti drugačije u Europi iako znamo da igramo protiv vrlo dobre momčadi. Morat ćemo se nametnuti na terenu", kaže Dambrauskas.

Izostanak Fossatija i Kalinića svakako je hendikep, međutim ima Dambrauskas dovoljno igrača koji mogu pokriti su rupu.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se odlučiti za "Portugalca" na stoperskim pozicijama. Toni Borevković ovog ljeta stigao je u Hajduk iz Vitorije Guimaraes, ali ne može igrati zbog suspenzije, no tu je Chidozie Awaziem koji je tek potpisao ovaj tjedan, a on je stigao na posudbu iz Boaviste.

Obojica jako dobro poznaju Vitoriju i njene igrače, a poznaje ih prilično dobro i Filip Krovinović koji je dobar dio karijere proveo u Portugalu nastupajući za Rio Ave i Benficu.

Vitoria za razliku od Hajduka nije još krenula s prvenstvom, međutim već je odradila dva susreta u Europi. Naime u drugom pretkolu Konferencijske lige igrala je protiv Puskas Akademije i dosta glatko ju je eliminirala. Pitanje svih pitanja kada je Vitoria na meniju je hoće li moći nastupiti odlični veznjak Andre Almeida, to nije znao niti trener Portugalaca.

"Jako smo motivirani jer nam je suparnik splitski Hajduk, povijesna momčad, i jer ćemo igrati u fantastičnom ambijentu. Nama bi dobar rezultat bio i remi, ne skrivamo to. Cilj nam je odigrati dobro, na naš prepoznatljiv način. Hajduk ima igrače koji su ranije igrali na jako visokoj razini u Europi, nije potrebno spominjati njihova imena. Priznajemo Hajduku njegove kvalitete, no mi ćemo igrati samo s jednim ciljem, da pobijedimo", kaže Moreno Teixeira, trener Vitorije.

Važan dvoboj, ali ne i presudan, uzvrat je za šest dana u Guimaraesu. Hajduk mora doći do pozitivnog rezultata jer tamo nije jednostavno igrati. Pobjednik na kraju za nagradu igra protiv Villarreala, vrlo atraktivan protivnik, težak za proći, ali kada bi se i to dogodilo, samopouzdanje bi otišlo u nebo.

Konferencijska liga, treće pretkolo:
Hajduk - Vitoria Guimaraes 21:00

FOTO: HINA/Mario STRMOTIĆ

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!