Automoto

Estonac slavio u Finskoj i oduzeo domaću pobjedu Rovanperi

HINA, Matej Kačan • nedjelja, 07.08.2022.
Estonac slavio u Finskoj i oduzeo domaću pobjedu Rovanperi
Foto: FaH

Nova stanica Svjetskog prvenstva u reliju bila je Finska, a bubdući svjetski prvak Kalle Rovanperä ipak je tu ostao bez pobjede jer je slavio Estonac Tanak...

Estonac Ott Tanak u nedjelju je po treći put pobijedio na Finskom reliju, osmoj postaju WRC prvenstva, te je donio Hyundaiju prvu pobjedu na makadamskim cestama.

Toyotin vodeći vozač u svjetskom prvenstvu Finac Kalle Rovanperä završio je drugi, dok je njegov sunarodnjak i timski kolega Esapekka Lappi bio treći unatoč prevrtanju na pretposljednjoj etapi.

Lappi se prevrnuo na 21. brzincu, a na stajalište pred zadnju etapu je stigao s teško oštećenim automobilom, udarenim hladnjakom, razbijenim vjetrobranskim staklom i otkinutim stražnjim krilom.

Finac je u svoj hitno pokrpani radijator stavio vodu iz jezera, te je ipak je uspio otići do kraja brzinca i time sačuvati svoje treće mjesto ispred Velšanina Elfyna Evansa.

Tanak, svjetski prvak iz 2019., vodio je od petka ujutro i ostvario pobjedu za 6.8 sekundi. To mu je druga pobjeda ove sezone, a 16. u karijeri.

Tek 21-godišnji Rovanperä je uzeo maksimalnih pet bonus bodova iz posljednjeg brzinca, te je povećao svoju prednost u prvenstvu na velika 94 boda nad Tanakom, a dokraja su još četiri relija. Sljedeći reli vozi se tek za desetak dana u Belgiji (18.-21. kolovoza) i to na asfaltu.

WRC Finska:
1. Ott Tänak-Martin Järveoja (EST/Hyundai) 2 h 24:04.6
2. Kalle Rovanperä-Jonne Halttunen (FIN/Toyota) + 6.8
3. Esapekka Lappi-Janne Ferm (FIN/Toyota) 1:20.7
4. Elfyn Evans-Scott Martin (VBR/Toyota) 1:37.6
5. Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe (BEL/Hyundai) 2:18.0
6. Takamoto Katsuta-Aaron Johnston (JAP-IRS/Toyota) 3:09.0

FOTO: HINA/Damir Senčar

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoWRC
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!