Košarka

A di su pare?

Sportnet • ponedjeljak, 08.08.2022.
A di su pare?
Foto: FaH

Što se događa u Ciboni, hoće li klub postojati i na što će sličiti sutradan, za tjedan dana ili mjesec, to nitko ne zna. Zna se samo da je puno upitnika koji su nakon rijetkih pojavljivanja u javnosti članova uprave ili "investitora", samo sve veći.

Uslijed nedostatka pravih informacija oko KK Cibona posljednjih mjeseci, ili vrlo "zanimljivih" informacija od strane predstavnika kluba pokušajmo malo sagledati dostupne informacije te ih sumirati i doći do određenih zaključaka što se događa u klubu kroz čistu matematiku.

Neću ulaziti u rad prijašnjih uprava kroz posljednjih tridesetak godina i sve njihove poslove i "poslove" kojima su napravili dugove u ime kluba i dovele nekada najbogatiji klub do čistog beskućnika koji prosi mrvice s gradske trpeze jer ne posjeduje ništa osim imena. Isto tako nema smisla analizirati izjave "investitora" koji dolazi iz Italije s britanskim papirima, rođenog u Nigeriji, indijskih korijena (komplicirano je, pa sam možda i pogriješio). Bogata indijska vjenčanja od 4000 ljudi i kćer kineskog generala nije ni potrebno komentirati i analizirati, sve je sam Hari rekao. Također se neću baviti premisama koga od igrača se moglo prodati i za koje iznose, jer to bi bile čiste špekulacije. Probat ću se pozabaviti činjenicama i brojkama koji su stvarni i postoje.

Kako bi sagledali sve činjenice moramo se za početak vratiti u nazad u vrijeme kada je tadašnji direktor Mauro Lukić "iskakao iz paštete" i iznosio podatke o stanju u klubu i dugovima, zajedno s velikim planovima i bajkama za javnost, koje također ne zaslužuju nikakvu analizu. Naime prema njegovim tvrdnjama i revizorskom izvješću na koje se poziva dug kluba je u rujnu 2021. iznosio pet milijuna eura. Gospodin Lukić je također izjavio kako je prijašnja uprava igračima isplatila dvije nepotpune plaće kroz akontacije. Sredinom lipnja kada je Cibona osvojila naslov prvaka Hrvatske Lukić je izjavio kako su igračima dužni minimalno tri plaće, nekima i nekoliko više. Sukladno tim izjavama kao i brojnim napisima kroz medije moglo bi se zaključiti da je određen novac došao u klub od strane tajanstvenih investitora. No je li stvarno došao?

Kada si postavim to pitanje i stavim ga u kontekst posljednjih izjava koje su došle iz samog kluba, ne mogu nego u najmanju ruku biti skeptičan. Naime iz kluba su naveli novi podatak o dugu kluba zaključno s krajem 2021. godine i taj iznos je 5.9 milijuna eura. Prema tome dug kluba je u nekoliko mjeseci narastao za gotovo milijun eura. Ako je uložen novac u klub kako se pisalo, kako je moguće da je dug u nekoliko mjeseci toliko narastao. Prema izjavama gospodina Lukića klub je u prvom dijelu financiran novcem sponzora i investitora. Zar su igrači i radna zajednica toliko skupi da su pored novca kojeg je spominjao Lukić dug toliko narastao u nekoliko mjeseci. Više mi se čini da osim određenog minimalnog sponzorskog novca koji je plod ranijih ugovora, drugih ulaganja nije ni bilo.

Kojim novcem su onda isplaćene plaće igrača i radne zajednice u prvom dijelu sezone 2021/22? Obzirom da se dug znatno povećao jedino objašnjenje kao izvor novca su pozajmice koje su ušle u dug kluba i dodatno ga povećale. Za drugi dio navedene sezone je sam Lukić u lipnju naveo da uglavnom nije isplaćeno ništa.

Prema tome dug kluba se potencijalno dodatno povećao u 2022. godini i sve dovodi do jednog vrlo jasnog zaključka. Nikakav novac od strane investitora nije ušao u klub, jer pozajmice nisu ulaganje u klub. Kako nakon ovoga vjerovati gospodi Matasiću i Šeriću koji su nedavno izašli u prvi plan i koji navodno imaju novac za Cibonu, samo čekaju pristanak vjerovnika na njihove prijedloge. Tim bi se navodnim novcem financirala ekipa za novu sezonu i servisirali dugovi, ukupnog iznosa 900 tisuća eura, 350 tisuća na ekipu ostatak na dugovanja.

Ne mogu vjerovati nakon svega i moram biti skeptičan na to te zdravonarodski pitati "A di su pare?"

AUTOR: Miroslav Nađ

FOTO: HINA/Daniel KASAP

Premijer liga

1Zadar 302+534
2Split 275+444
3Cibona 2210+140
4Cedevita Junior 2012+199
5Dinamo Zagreb 1913+208
6Zabok 1715+35
7Dubrovnik 1418-56
8Šibenka 1319-46
9Dubrava 1319-108
10Alkar 923-161
11DepoLink Škrljevo 725-337
12Bosco 131-852

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Torca-Dubrava02.09.2022. u 11:07
    prdnuli u rosu
    Torca-Dubrava