Nogomet

Tjedan za derbi: Skoro se nije odigrao, a sada ima ogroman ulog

Matej Kačan • ponedjeljak, 08.08.2022.
Tjedan za derbi: Skoro se nije odigrao, a sada ima ogroman ulog
Foto: FaH

Govorilo se da bi ga mogli odgoditi, računali su valjda svi na HNS i automatsku odgodu zbog termina, a sad se ipak mora igrati i mogao bi ispasti ključan.

Derbi na Maksimiru u petom kolu bit će drugi susret Dinama i Hajduka ove sezone i već peti u razdoblju od manje od pola godine, a mogao bi uvelike udariti smjerove sezone i imati ogroman značaj.

Slabi ulasci u sezonu Osijeka i Rijeke te kiks Dinama kod Varaždina tablicu su nakon četiri kola oblikovali tako da su Dinamo i Hajduk na vrhu, a da Bijeli imaju tek dva odigrana susreta.

S tako malim uzorkom su i jedina momčad koja nije prosipala bodove i u tome se krije ogroman značaj derbija - eventualna pobjeda na Maksimiru dovela bi Hajduk na -1 uz dvije utakmice manje.

Jasno je zato da Dinamo ima mnogo više za izgubiti, posebno jer je Ante Čačić pod stalnim pritiskom i u takvom ritmu da pomalo čudi što baš za ovaj susret Modri nisu uložili "džoker" odgode.

Naime, Dinamo će ljutog rivala dočekati nakon uzvrata s Ludogorecom u kojem ima prednost, ali ne takvu da se opusti. Nadamo se i da će derbi biti odigran uoči Bodo/Glimta u utorak za Dinamo, a ne uoči Žalgirisa u četvrtak jer to bi značilo da Modri prednost nisu obranili.

Uvelike su zato ovo tjedni koji usmjeravaju Dinamovu sezonu, pa i sigurnost mandata Ante Čačića. Neuspjeh protov Ludogoreca ili Hajduka poljuljao bi ionako nestabilnu klupu, a oba nepovoljna rezultata kompromitirala bi šanse na oba fronta - Dinamo bez sumnje želi i grupu Lige prvaka i dominaciju u HNL-u.

Vjerojatno Modri čuvaju odgodu za šesto kolo između dva Glimta, kao i Hajduk svoj džoker za između dva, nadamo se, Villarreala.

Lakše je u toj situaciji razumjeti Bijele kojima ionako zbog Rijeke i Gorice nedostaje utakmica, imaju komotniju situaciju uoči Portugala, a u možebitnom dvomeču s Villarrealom svakako nema pritiska.

Imao bi manje i matematički Hajduk za izgubiti porazom u petom kolu, minus sedam ljepše izgleda sa šest "besplatnih" potencijalnih bodova u igri, a potencijal pobjede i odluke sam o svojoj sudbini i bijega na plus pet kad se sve nadoknadi sigurno tjera navijače Hajduka na zazubice.

Logično je zato da Splićani odgodu nisu htjeli, možda je UEFA prebacivanjem uzvrata s Vitorijom na srijedu svima poremetila planove i natjerala HNS na odgodu "krive" utakmice za Hajduk, one s Goricom, ali ne derbija.

Igrali su zato vjerojatno igru "mačke i miša", nišanili jedno na drugo do kraja petka i isteka roka za odgodu i na kraju nitko nije povukao obarač, odlučili su stupiti na teren i to riješiti odmah.

Sigurno da neće ništa u kontekstu prvenstva odlučiti susret petog kola, ali značaj i ulog su svejedno rezultatima u četvrtom postali ogromni.

Jasno je da nas za titulu čeka dvoboj, a ne troboj ili četveroboj, Dinamo na svojoj strani ima psihološki moment dvije izravne pobjede nad Hajdukom u posljednja dva derbija, ali isto tako ima više pritiska na sebi i više za izgubiti.

Bijeli opet sanjaju titulu nakon što su prošle sezone bili blizu, početkom ove dojam je da su opet tu i imaju se pravo potući i eventualna pobjeda sigurno bi ih dodatno podigla, pa čak i smjestila u situaciju gdje oni diktiraju tempo u ligi.

Skoro se nije odigrao kad je trebalo, a sad postaje ključan. Dobrodošli u tjedan derbija.

FOTO: Hina/Dario GRZELJ

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis08.08.2022. u 15:16
    rezultat superkupa nije bila pobjeda dinama nego neriješeno. odluka je pala na penale koji se ne broje kao dio utakmice.
    cameosis