Nogomet

Dambrauskas: 'Kalinić bi trebao putovati, očekujem sličnu utakmicu kao i u prethodnih pet derbija'

Matej Kačan • petak, 12.08.2022.
Dambrauskas: 'Kalinić bi trebao putovati, očekujem sličnu utakmicu kao i u prethodnih pet derbija'
Foto: FaH

Najveći hrvatski derbi sa strane Hajduka najavio je trener Bijelih Valdas Dambrauskas koji je govorio o fizičkom stanju ekipe, ali i o mnogim drugim temama poput transfera, igrača na posudbi, očekivanja od utakmice i dojmova igre protiv Vitorije...

Uvijek je zanimljivo na konferencijama za medije Hajduka. Prošla se Vitorija, dolazi susret s Dinamom, ali Valdas Dambrauskas u prvom je pitanju morao govoriti o potencijalnom transferu i dvojici napadača koji ne igraju, jedan zbog ozljede, drugi jer je na klupi.

"Biuka ne mogu komentirati, to nije do mene. Nikola Kalinić je u treningu, ne osjeća ništa i očekujemo da će putovati u Zagreb i vidjet ćemo koliko ga možemo koristiti. Nije lako vratiti se nakon mjesec dana, ali bio je jučer dobar dan jer se vratio, bio je razigran i bez bolova na treningu, čak je i zabijao. Za Mlakara ovo nije lako vrijeme, ali možemo na njega računati. Zbog rasporeda u sljedećim tjednima, mislim da nije lako za nikoga. Imamo Dinamo, Villarreal, Lokomotivu, Osijek. Vrijeme je da drugi igrači istupe i naša je odgovornost rotirati, dati im šansu i da se svaki igrač osjeća kao da pridonosi i da ne gubimo strukturu. Ne možemo igrati s limitiranim brojem, imamo preko 20 igrača."

Hajduk će nakon putovanja u Portugal biti dosta iscrpljen, vremena za trening nema.

"Došao sam doma u 5 ujutro, spavali smo tri ili pet sati. Popodne smo došli na oporavak, oni koji nisu igrali protiv Vitorije su imali trening, danas popodne svi imamo trening i odmah idemo na avion. Dan nakon utakmice je najteži, ali sad to nije do treninga, već do mentaliteta. Moramo dobiti one veze i zajedništvo na kojem smo radili u Austriji i sad to treba pokazati."

Iako je ulog velik, Dambrauskas ne smatra da je ovo ključna utakmica.

"Moram reći da je ovo za nas tek treća utakmica. Što god da se dogodi, ostaje devet mjeseci i preko 30 utakmica. Tek hvatamo formu, klubovi nisu završili ni selekciju, imamo dva tjedna za registraciju. Tek je ovo zagrijavanje, ali je ovo najveća utakmica. Spremni smo i u dobrom raspoloženju, kao i oni kojima čestitam na prolasku jako dobre ekipe. Ovo je susret dvije momčadi koje pucaju na najviše. Oni imaju dan više odmora i igraju doma, ali ne dolazimo se štititi. Želimo igrati napadački, poduzimati rizike, ali nekad to protivnik ne dopušta. Očekujem utakmicu u kojoj će se protivnici poništavati i gdje će odlučivati detalji. Ovo je šesti put da igramo u šest mjeseci, to nećete nigdje naći. Mislim da se momčadi jako dobro poznaju i razlika je mala. Uglavnom onaj tko zabije prvi, pobijedi. Vjerojatno će biti tako i ovaj put."

Valdas nije komentirao igru Dinama protiv Ludogoreca, a otkrio je i zdravstveni bilten.

"Nije moj posao ocijeniti njih, ocijenit ću ih onoliko koliko treba da pronađemo loše strane i neutraliziramo njihovu igru. Kalinić se vraća, svi ostali su spremni osim Fossatija. Imali smo pokoji udarac nakon Vitorije, ali očekujemo da će svi, pa i Kalinić putovati na derbi."

Stiglo je i pitanje za Marina Ljubičića, Dambrauskasu njegova eksplozija nije iznenađenje.

"To se očekuje jer znamo da je iznimno talentiran. Snažan je u glavi, ali Hajdukova majica je jako teška. Nije se lako nositi s tim pritiskom ni za iskusne. Imate Biuka i Ljubičića koji tek ulaze u prvu momčad, sretni su i žele uživati u nogometu. No, čim se nađu u prvih 11, mi se borimo za prvenstvo. Sjećate se utakmica prošle sezone, kad bi Marin i Stipe krenuli i izostala bi pobjeda, bilo je mnogo kritike i negativnosti i to može slomiti mnogo iskusnije igrače. Zato smo tražili svjež zrak za Marina, da opet nađe samopouzdanje. Ti golovi nama nikako nisu iznenađenje, sjećate se kako je Marin bio dobar i protiv Šahtara, jake ekipe, ali bez pritiska. Ako nam se vrati, vjerujem da će doći mnogo zreliji. Jako smo sretni, sve pratimo i gledamo, želimo mu dobro jer vjerujem da ima veliku budućnost."

Postoji mogućnost i igranja s tri stopera, kao na kraju utakmice u Portugalu.

"Imamo mnogo igrača i pet stopera s kojima sam sretan i ovo je jedno od najboljih mjesta u momčadi. Mala je glavobolja koga odabrati jer sjajno treniraju. Borevković je imao malo nesreće i nije igrao prvu, Chido je tek došao i trenira sjajno, Elez je upao i odigrao odlično. Čak i Dimitrov i Simić, fantastično treniraju i Simić ostavlja srce na terenu. U dvije utakmice s Vitorijom su oni imali tek tri udarca na gol i to pokazuje kvalitetu. Moramo gledati kako kombinirati ekipu i igrati. Sve je moguće s toliko igrača, sa zadnjom trojkom nismo primili gol, ali nismo bili sretni s posjedom u drugom poluvremenu. Bilo je mnogo grešaka, nismo dobro igrali s loptom. Napravili smo tek dvije kontre i to može biti mnogo bolje. Efikasnost kontri može biti bolja, imali smo nekoliko sjajnih situacija gdje je nedostajao zadnji pas. Sve je moguće, pa i trojka u zadnjoj liniji. No, moramo biti agresivniji, podignuti linije i stoperi moraju biti agresivniji po protivnika."

Stiglo je pitanje i za Kalika, očekivano bez komentara.

"Možete me pitati za bilo koga, ali nije u redu komentirati druge igrače i ekipe. Imamo opcije, želimo pojačati momčad i ne želimo napraviti grešku. Dalje ne mogu, pojedince nije u redu komentirati."

Odgode Lokomotive zasad neće biti.

"Nismo igrali već dvije utakmice zbog Europe. Razgovarat ćemo, ali ne želimo odgađati već igrati jer imamo veliku momčad. Morat ćemo igrati i te odgođene i kalendar neće biti lakši. Želimo momentum, ući u formu i to možemo samo preko utakmica."

Fizički aspekt bit će jako važan protiv Dinama i tu su Modri u prednosti, ali Dambrauskas ne očekuje potpunu dominaciju domaćina.

"Bit ćemo tu u malom zaostatku jer smo se kasno vratili nakon iscrpljujućeg leta i utakmice. Mislim da u svim utakmicama protiv Dinama nije bilo dominacije jedne ekipe. Uglavnom jedno poluvrijeme jedni igraju bolje, a drugi drugo. Tako vjerujem da će biti i sutra, malo ćemo dominirati i mi i oni. Ključ je ne izgubiti fokus kad izgubiš one trenutke. Ne idemo se samo braniti, želimo pressing i loptu. No, moramo priznati da je Dinamo jaka i europska ekipa. Mislim da smo dosad dobro prijetili Dinamu i da oni od nas ne mogu nešto lako očekivati. Idemo po pobjedu, nećemo biti ni zadovoljni remijem da se ne prijeđe centar. Prošli smo u Europi, ali nismo sretni. Izgubili smo i nismo igrali dobro. Bilo je dovoljno, ali za rast moramo bolje, očekujem da ćemo u subotu i biti bolji", završio je.

FOTO: HINA/Mario Strmotić

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!