Nogomet

Prvi od četiri velika prvenstvena dvoboja Dinama i Hajduka, pobjeda za veliku dozu samopouzdanja

Branimir Korać • subota, 13.08.2022.
Prvi od četiri velika prvenstvena dvoboja Dinama i Hajduka, pobjeda za veliku dozu samopouzdanja
Foto: FaH

Dinamo i Hajduk sastaju se već drugi put ove sezone, a prvi put u prvenstvu. Nakon dvoboja u SuperSport Superkupu, na redu je dvoboj u prvenstvu...

Nekako se dugo provlačila mogućnost odgode, međutim Dinamo i Hajduka bit će danas na travnjaku i tako i treba biti. Ako se smatraju velikima i ako žele pokazati da mogu igrati u europskom ritmu, onda nije problem odrađivati utakmice prema rasporedu, posebno jer i jedni i drugi imaju i više nego dovoljno igrača.

Niti Hajduk, a niti Dinamo ove sezone još nisu odgađali utakmice iako Hajduk ima dvije manje. Međutim jedna odgoda bila je na zahtjev Rijeke, a drugu odluku je sam HNS donio. Još uvijek imaju tu opciju odgode jedne utakmice, ali nema naznaka da bi to mogli koristiti.

I jedni i drugi mogu biti zadovoljni kako su ušli u sezonu. U prvenstvu još uvijek ne znaju za poraz, Dinamo tu ima mali posrtaj i remi u Varaždinu, tamo je i Hajduk nadigran, ali se Livajinom čarolijom uspio izvući i odnijeti pobjedu. Hajduk je odigrao svega dvije prvenstvene utakmice i upisao isto toliko pobjeda.

U Hajduku u jako dobrom raspoloženju dočekuju ovaj dvoboj. Nakon teške borbe eliminirana je Vitoria i Hajduk je prošao u play-off Konferencijske lige. Bit će vrlo zanimljivo vidjeti koliko će se od tih uzvratnih dvoboja protiv Ludogoreca i Vitorije oporaviti jedni i drugi, Dinamo je imao više vremena za odmor, nije morao putovati, ali ima i dvostruko više odigranih utakmica nego Splićani i to sve u kratko vrijeme. U kakvom god stanju bili, na pobjedu idu i jedni i drugi.

Pobjeda u ovom dvoboju pojačat će samopouzdanje kod onih koji uspiju uzeti bodove, međutim neće ništa odlučiti. Samo nerealan čovjek može tvrditi kako će nešto odlučiti susret nakon kojeg ima još više od 30 kola za odigrati. Ali da može kod nekoga dovesti do male nervoze, a drugoga dodatno podići, to svakako.

Što su rekli?

Ante Čačić, trener Dinama: "Obje ekipe su u dobrom raspoloženju. Što se nas tiče, imamo na dispoziciji sve igrače koje smo imali i u prošloj utakmici. Ne moram ni govoriti koliko nam je značio plasman u play-off, i to će pridonijeti da momčad sutra bude u pravom raspoloženju. Očekujem jedan prvi nogometni dekor u kojem će naši navijači biti podrška svih 90 minuta. Očekuje nas zahtjevna utakmica, ponavljam da igramo protiv vječitog rivala, Hajduka koji je plasmanom u Konferencijskoj ligi dao veću draž ovoj utakmici."

Valdas Dambrauskas, trener Hajduka: "Moram reći da je ovo za nas tek treća prvenstvena utakmica. Što god da se dogodi, ostaje devet mjeseci i preko 30 utakmica. Tek hvatamo formu, klubovi nisu završili ni selekciju, imamo dva tjedna za registraciju. Tek je ovo zagrijavanje, ali je ovo najveća utakmica. Spremni smo i u dobrom raspoloženju, kao i oni kojima čestitam na prolasku jako dobre ekipe. Ovo je susret dvije momčadi koje pucaju na najviše. Oni imaju dan više odmora i igraju doma, ali ne dolazimo se braniti. Želimo igrati napadački, poduzimati rizike, ali nekad to protivnik ne dopušta. Očekujem utakmicu u kojoj će se protivnici poništavati i gdje će odlučivati detalji. Ovo je šesti put da igramo u manje od godinu dana, to nećete nigdje naći. Mislim da se momčadi jako dobro poznaju i razlika je mala. Uglavnom onaj tko zabije prvi, pobijedi. Vjerojatno će biti tako i ovaj put."

Nedostaju

Dinamo: Josip Šutalo, Theophile-Catherine, Bulat (ozlijeđeni)

Hajduk: Fossati, Prpić (ozlijeđeni)

Mjesto, vrijeme, suci

Zagreb, 21:05

Suci: Dario Bel (Osijek), Marjan Tomas (Osijek), Goran Pataki (Đakovo), Ivan Matić (Osijek). VAR: Mario Zebec (Cestica), Bojan Zobenica (Velika Gorica)

Prošli dvoboj

Dinamo - Hajduk 4:1 penali, 0:0 - Dinamo i Hajduk su se zadnji put susreli u SuperSport Superkupu, a Dinamo je odnio trofej boljim raspucavanjem s 11 metara. Lovre Kalinić imao je briljantnu večer i obranio je jako puno toga, držao je Hajduk na životu, ali u raspucavanju više niti on nije mogao pomoći.

Prognoza

Oba daju gol - Tko će pobijediti, teško je reći, imaju i jedni i drugi pozitivnih i loših strana, ali nadamo se otvorenoj utakmici u kojoj golovi neće izostati. Hajdukova obrana čini se za nijansu čvršćom, ali i Dinamov napad je bolji i raznovrsniji.

FOTO: Hina/Dario GRZELJ

SuperSport Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3681:28+5381
2Hajduk 3665:41+2471
3Osijek 3646:41+550
4Rijeka 3644:44049
5Istra 1961 3636:38-246
6Varaždin 3641:51-1046
7Lokomotiva 3645:50-543
8Slaven Belupo 3627:46-1943
9Gorica 3636:50-1432
10Šibenik 3624:56-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!