Automoto

Hrvatsko prvenstvo nastavlja se u Slovačkoj, treće natjecanje sezone na krugu

Sportnet • srijeda, 17.08.2022.
Hrvatsko prvenstvo nastavlja se u Slovačkoj, treće natjecanje sezone na krugu

U okviru Velike nagrade Slovačke, na poznatom Slovakiaringu, među više od 250 sudionika, treću godinu za redom, vozi se i za bodove PH...

Gostovanjem hrvatskih automobilista na kultnom Slovakiaringu, stazi dugoj 5.922 metra, nastavlja se ovogodišnja sezona Prvenstva Republike Hrvatske na kružnim stazama. Poslije dvije bodovne utrke na mađarskom Hungariringu i jedne na našem Grobniku, ovo će biti treće natjecanje u Kalendaru HAKS-a, a tijekom vikenda voze se dvije bodovne utrke.

Ovog vikenda, 20. i 21. kolovoza održava se Velika nagrada Slovačke, bodovno natjecanje FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone, kao i niza značajnih međunarodnih automobilističkih serija poput TCR Eastern Europe i Eset Cup Serieas, Twingo, Swift i Abarth kupova. Ništa manje značajno nije niti bodovanje utrka za osam nacionalnih prvenstava: Slovačke, Češke, Mađarske, Slovenije, Poljske, Srbije, Hrvatske i Austrije. Prijavljeno je više od 250 vozačica i vozača iz desetak zemalja, među kojima i 30 hrvatskih iz deset klubova.

Hrvatski automobilisti razvrstani su u devet klasa i šest raspisanih divizija hrvatskog prvenstva, a bodovni skor vodećih još uvijek je gotovo podjednak. Iskusni senior, dubrovački automobilist Mirko Pende (AK Dubrovnik Racing) jedini je u divizijama trenutno stekao značajniju prednost. Sa 17 bodova više vodeći je u Diviziji 1 automobila do 1.400 ccm, ispred Luke Blaževića (AK Ragusa Racing), dok je treći Hrvoje Vukoje (AKK SIB Racing Osijek), čiji je zaostatak za vodećim čak 32 boda. U Diviziji 2 do 1.600 ccm samo je jedan bod razlike između vodećeg dvojca. U prednosti je aktualni dvostruki državni prvak Krčanin Lovro Badurina (Karting klub Rijeka) ispred Frane Jukića (AK Makarska), a potom slijede bodovno izjednačeni, ali s minus 13 bodova u odnosu na vodećeg Nino Jeličić (AK Saint Christopher Racing Team Gospić) i Đivo Franić (AK Dubrovnik Racing).

Marljivim sakupljanjem bodova na stazi, ali i dodatnim bonusima, s prednošću šest bodova u Diviziji 3 automobila do 2.000 ccm, u Slovačku putuje iskusni i svestrani istarski as Valter Nežić (AK Buzet Autosport). U prednosti je ispred dobrog splitskog dečka Ante Alduka (AKK SIB Racing Osijek), kojem, samo s bodom manje, na trećem mjestu za vratom puše višestruki državni prvak i nositelj Zlatne kacige HAKS-a Maro Franić (AK Dubrovnik Racing). Divizija 6 jakih i robusnih strojeva na četiri kotača, s više od 2.000 ccm, ove je godine u hrvatskom prvenstvu okupila elitne majstore vožnje iz zemalja okruženja, koji su tako doprinijeli broju i kvaliteti našeg prvenstva. Crnogorac Frano Dubreta (AK Dubrovnik Racing) trenutni je lider Divizije sa samo tri boda više od srpskog asa Nemanje Milovanovića (AKK SIB Racing Osijek). Treći je Slovenac Grega Šimunovič (AKK SIB Racing Osijek) uz zaostatak čak 16 bodova za Dubretom, ali i bodom prednosti ispred četvrtog Zorana Kastratovića, srpskog vozača u dresu AK Buzet Autosport. U Diviziji 8 TCR jedini hrvatski automobilist koji u kontinuitetu nastupa i u TCR Eastern Europe, s više je nastupa, ali i pobjeda uspješniji je od Grege Šimunoviča.

Vrh ljestvice ekipnog poretka ne ispušta posljednjeg desetljeća najbolja klupska družina Autokluba Dubrovnik racing, s pristojnim bodovnim odstojanjem ispred novoformiranog AKK SIB Racing Osijek i AK Buzet Autosport.

Prve treninge hrvatski vozači odrađuju u petak, a u subotu od 10,20 sati i nedjelju od 9,10 sati voze po jednu bodovnu utrku PH na kružnim stazama, uglavnom u okviru utrka međunarodnih serija. Zbivanja na stazi Slovakiaring moći će se pratiti i u programu GP1 TV kroz direktne televizijske prijenose.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!