Ostali sportovi

Hrvatski odbojkaši poraženi u utakmici odluke protiv Grčke

Sportnet • srijeda, 17.08.2022.
Hrvatski odbojkaši poraženi u utakmici odluke protiv Grčke
Foto: FaH

Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija u susretu je petog kola skupine E kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvo 2023. godine u Osijeku izgubila od Grčke s 1-3 (25-23, 22-25, 22-25, 26-28).

Veliki je ulog bio u utakmici 5. kola kvalifikacijske skupine E za odlazak na Europsko prvenstvo dogodine, igranoj u Osijeku, pred reprezentacijom Hrvatske. Morali su pobijediti vodeću Grčku, ali glatko s 3:0 jer samo taj rezultat im je donosio prvu poziciju i direktan plasman na EP. Naime, težak kiks u Glyfadi, kada su stradali od domaćina Grka s 0:3 tako je posložio karte da su morali uzvratiti istom mjerom. To je bila vrlo teška zadaća jer Grčka je i prije početka kvalifikacija slovila za favorita u našoj skupini, bez obzira što su ih naši pobijedili krajem lipnja na Mediteranskim igrama s 3:0.

Hrvatski izbornik Cedric Enard ustrajao je u svojoj prvoj postavi koju drži gotovo cijelo vrijeme na terenu: organizator igre Petar Višić, dijagonala mu korektor i imenjak Petar Đirlić, par srednjih blokera Kruno Nikačević i Ivan Mihalj, koje je zadnjoj liniji mijenjao libero Hrvoje Pervan te primači-pucači Marko Sedlaček i Filip Šestan.

Već od prvog poena je bilo vidljivo da će to biti rovovska bitka u kojoj nitko neće ostvariti veću rezultatsku prednost u setu, ali i da će to biti susret koji na našu žalost neće završiti s 3:0. Igralo se poen za poen, uz dvije serije od po 4-0 oba takmaca i stiglo se do meč lopte na 24:22 za Hrvatsku. Voulkidis asom diže nadu Grka za 24:23, a nakon naše minute odmora loptu s linije servisa šalje u aut, za konačnih 25:23 Hrvatske.

"Jako bitna utakmica koju nažalost nismo uspjeli pobijediti. Imali smo pritisak da moramo pobijediti, no mislim da to nije puno utjecalo na našu igru. Većinski smo odradili dobar posao ali protivnik je bio bolji. Imali smo svoje prilike koje nažalost nismo iskoristili. Svima nam je žao, no čeka nas sljedeća utakmica i idemo dalje" istaknuo je kapetan Marko Sedlaček.

No, u drugom se setu ponovno poklopilo da isti igrač okonča asom set za 25:22 Grčke i 1-1 u setovima. U tom su setu Grci bili u vodstvu, ne velikom, ali vodstvu koje im je donosilo veću mirnoću. U prvom su setu naši suparnici napravili 9 neforsiranih pogrešaka, do kraja drugog seta oba suparnika su bila na 13. Nakon drugog seta Hrvatska je imala 7 poena blokom, Grčka 1, ali zato 2 poena asom (mi 0), što se pokazalo ključnim. Uz 34 poena u napadu u prva dva seta za razliku od naših 28. Petar Đirlić sjajan sa 17 poena, srednji blokeri Nikačević i Mihalj po 5, ali izostao je veći učinak primača-pucača.

Nakon 1-1 susret je pomalo 'razvodnio'. Hrvate je očito pogodio gubitak drugog seta pa su u pomalo dekoncentriranoj igri izgubili i treći s 22:25, nakon što su cijelo vrijeme rezultatski zaostajali.

U četvrtom je Šestana (4 poena do tada) zamijenio Ivan Zeljković, koncentracija se vratila i Hrvatska je u pozitivi, ali sve do 21:18, a od tada Grci kreću u 'kontranapad', dolaze do 21:21, imaju prvi meč loptu kod 24:23 i na kraju je pretvaraju u set meč loptu kod 28:26, za konačnih 3-1 u setovima.

Petar Đirlić s 28 poena bio je najučinkovitiji igrač na utakmici. Na kraju je Hrvatska bila bolja u bloku (9-5), Grčka na servisu (3-1) i poenima u napadu (68-54).

U susretu u našoj skupini Cipar je s 3:0 pobijedio Norvešku, a u posljednjem se kolu ovog vikenda sastaju Cipar i Hrvatska, te Grčka i Norveška.

Već se sada može konstatirati da je ovom pobjedom Grčka osigurala prvu poziciju u skupini i EP dogodine, dok Hrvatska svoj prolaz traži među pet najboljeplasiranih drugih u skupini, koji također osiguravaju odlazak na Europsko prvenstvo.

Kvalifikacije za EP za Hrvatsku igraju: Petar Višić, Bernard Bakonji, Stipe Perić, Kruno Nikačević, Tino Busak Vidaković, Marko Sedlaček, Tino Hanžić, Filip Šestan, Petar Đirlić, Hrvoje Pervan, Ivan Mihalj, Ivan Zeljković, Leo Andrić i Marino Marelić. Izbornik je Cedric Enard.

FOTO: HINA/Marko MRKONJIĆ

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!