Ostali sportovi

Perković uoči Hanžeka: 'Želim Allman dati do znanja da se vraćam na tron!'

Sportnet • srijeda, 24.08.2022.
Perković uoči Hanžeka: 'Želim Allman dati do znanja da se vraćam na tron!'

Dolaze svi najbolji i jako je teško upasti na Memorijal. To samo pokazuje kakav miting ima respekt kod najboljih bacača kugle. Tako je Filip Mihaljević najvio 72. Memorijal Borisa Hanžekovića...

72. Memorijal Borisa Hanžekovića, atletski miting iz serije Continental Tour Gold, održat će se u Zagrebu 9., 10. i 11. rujna. Na ovom trodnevnom svjetskom atletskom spektaklu na tri lokacije hrvatska atletika imat će velike adute u aktualnim europskim prvacima iz Münchenu, Sandri Perković i Filipu Mihaljeviću.

Sandra je prva zvijezda mitinga, a to je potvrdila svojim šestim uzastopnim europskim zlatom u bacanju diska. Najavila je i svoj nastup na zagrebačkom mitingu.

"Naravno da uvijek ima rezerve za naš miting i finale Dijamantne lige. I ako se sve to poklopi dolazim na svoj najdraži miting Hanžekovićev memorijal uživati sa svima na kraju sezone", kaže naša najbolja sportašica.

Konkurencija u bacanju diska će biti vrhunska.

"Uvijek su dolazile sve najbolje cure u svijetu. Nakon lanjskih Olimpijskih igara su se stvari u bacanju diska malo promijenile. Pudenz mi je najavila već u Münchenu što planira, a Allman želim dati do znanje da se vraćam na tron. Nećemo najaviti moju desetu pobjedu, ali hoćemo Mariju Tolj, našu odličnu diskašicu i da ćemo nas dvije iskoristiti domaći teren, koji je bio prednost za Pudenz u Münchenu i Allman u Eugeneu, za dva mjesta na pobjedničkom postolju", rekla je Sandra Perković.

Sandra Perković, Valarie Allman bronca sa Svjetskog prvenstva i olimpijska pobjednica od lani iz Tokija, Kristin Pudenz srebro s Europskog prvenstva nakon velikog dvoboja sa Sandrom Perković i brončana s Europskog prvenstva Claudine Vita. Bit će to uistinu spektakularan događaj.

Spektakl će biti će i bacanje kugle jer dolaze zlato iz Eugenea Ryan Crouser, srebro Joe Kovacs, bronca Josh Awotunde, olimpijska bronca i bivši svjetski prvak Tom Walsh, europsko zlato naš Filip Mihaljević, te europsko srebro Armin Sinančević. Dakle, jače od ovoga ne može.

"Cijelu ovu godinu sam neslužbeno najbolji europski bacač kugle, a ovo zlato iz Münchena je to samo potvrdilo. Dosad se to nije događalo i to je kruna moje karijere i truda koji sam uložio u to sve. Sada sam tek postao svjestan te situacije, vratio sam se u rutinu i idem dalje", kaže Filip Mihaljević.

Mihaljević je objasnio i zašto bacanje kugle pokraj zagrebačkih fontana, Memorijal Ivana Ivančića, ima takav ugled među najboljim svjetskim bacačima.

"Stvorio se brand zbog dobre organizacije u kojoj su bacači kugle u centru pozornosti. Uz to dolaze svi najbolji i jako je teško upasti na sam miting. To samo pokazuje kakav miting ima respekt kod bacača kugle. Bili su mitinzi i u Ostravi i u Mađarskoj, izuzetno jaki, ali tako nešto se nije događalo. Ovdje je kult da se baca jako daleko", rekao je.

Našeg rekordera očekujemo u dobrom izdanju i 10. rujna pokraj fontana, gdje bi Filip mogao baciti i rekordna 22 metra.

"Malo me slavlje izbacilo iz ritma, no već u petak imam Dijamantnu ligu i ako budem spreman kao u Münchenu mogu dostići svoju razinu", zaključio je Mihaljević.

Dodat ćemo da će na mitingu na 3000 metara nastupiti i Thierry Ndikumwenayo iz Burundija koji ima najbolji rezultat na svijetu ove godine (7:25.93). Napast će rekord mitinga koji drži Kenijac Caleb Ndiku od 2013. godine (7:35.06), a u utrci ćemo vidjeti i našeg Dinu Bošnjaka.

Želja organizatora mitinga za svjetskim rekordom ispunila se lani u utrci na 2.000 metara za atletičarke, koji je sršila Francine Niyonsaba. Nešto slično se očekuje i ove godine.

"Svjetski rekord smo imali lani, svjetski rekord nije jeftin i zahvalni smo Hrvatskoj pošti koja je prepoznala kvalitetu i bit će sponzor svjetskog rekorda ako se on dogodi", kaže projekt menadžer mitinga Natko Bošnjak.

Krešimir Domjančić, glasnogovornik Hrvatske pošte dodaje:

"Prošle godine smo oborili prvi svjetski rekord u povijesti Hanžekovićevog memorijala i sada želimo novi. Hrvatska pošta i usluga Paket24 time želi motivirati sve, a posebno natjecatelje u trkačkim disciplinama."

Milan Pavelić, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika i pomoćnik pročelnika Ureda za sport i mlade potvrdio je potporu grada.

"Prvo čestitke Sandri i Filipu za zlata iz Münchena. Grad Zagreb će ponovo biti domaćin velikog sportskog događanja i ja svima u ime grada želim najbolje rezultate i da se osjećaju dobro", rekao je.

Natko Bošnjak ponovio je najbitnije:

"U petak 9. rujna ćemo imati Zagreb City Challenge na Trgu bana Jelačića s natjecanjem u skoku s motkom koje starta u 14 sati te troskokom i daljem koji kreću u 16 sati. U subotu je u Maksimiru od 10 sati Kid's Day, pa utrka na 3 km te bacanje kugle na bacalištu pokraj Zagrebačkih fontana od 18 sati. Treći dan, u nedjelju 11. rujna je finale Erste Plava lige, pa miting na stadionu Mladosti na Savi od 17 sati."

Ulaznice idu u prodaju od četvrtka, 25. kolovoza u 12 sati preko sustava ulaznice.hr, po cijeni za istok 50 kn, zapad 100 kn te VIP 300 kn.

Ana Hanžeković Krznarić, predsjednica AK Dinamo-Zrinjevac, organizatora mitinga, na kraju je podijelila poklone osvajačima odličja iz Münchena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!