Automoto

Prvenstvo Europe na brdskim stazama: Druga mjesta hrvatskih predstavnika

Sportnet • srijeda, 24.08.2022.
Prvenstvo Europe na brdskim stazama: Druga mjesta hrvatskih predstavnika

U Švicarskoj, sedmoj utrci sezone, Tomislav Muhvić i Domagoj Pereković osvojili druga mjesta svojih grupa, a Laszlo Szasz šesti...

Prvenstvo Starog kontinenta na brdskim stazama FIA European Hill Climb Championship, nastavljeno je u Švicarskoj, sedmom utrkom u nizu na kojoj su, u europskoj automobilističkoj eliti, nastupila i trojica hrvatskih automobilista.

Na stazi St.Ursanne-Les Rangiers, dugoj 5.180 metara, s usponom 10,8 posto, Zagrepčanin Domagoj Pereković (Mitsubishi Lancer Evo IX) osvojio je peto mjesto Kategorije I, ujedno drugo u FIA Grupi I iza ukupnog pobjednika ove kategorije Talijana Manuela Dondija (Fiat X 1.9). Naš aktualni hrvatski brdski prvak iz 2021. godine ovog je puta bio uspješniji i od neprikosnovenog Austrijanca Karla Schagerla (VW Golf Rallye), kojeg je nove pobjede koštala druga vožnja u kojoj je imao problema. Pereković je ostvario dvije približno ujednačene vožnje 2:09,728 i 2.10,659 minuta i tako osvojio znakovite bodove koji ga uoči nastavka prvenstva drže i dalje na drugoj poziciji FIA Grupe 1 iza Schagerla.

Gerovčanin Tomislav Muhvić (Mitsubishi Lancer Evo IX) u poretku Kategorije I (turistički automobili) zauzeo je tek jedno mjesto iza Perekovića. Bio je šesti, ali u FIA Grupi 2 s novim bodovima još više učvrstio vodeću poziciju i sada gotovo sa sigurnošću ostvario izvrstan rezultat sezone na kraju koje će slaviti naslov europskog prvaka FIA Grupe 2 na brdskim stazama. Vrijedi podsjetiti da je Tomislav Muhvić 2013.godine bio prvakom Europe na brdskim stazama u Kategoriji I. Na ovoj utrci prvu je vožnju odradio u vremenu 2:16,640 minuta, a drugu daleko brže 2:11,790 minuta, dok je ispred njega, pobjedom u grupi, slavio Francuz Nicolas Werver (Porsche 997 GT3R).

Na utrci na nastupio i višestruki hrvatski prvak Kategorije II Mađar Laszlo Szasz (AK Dubrovnik Racing) koji je formulom Reynard F3000 zauzeo šesto mjestu FIA Grupe D i deveto ukupno u Kategoriji II (formule i prototipovi).

Ukupni pobjednik utrke očekivano je bio Talijan Christian Merli koji je prototipom Osella FA 30 u drugoj vožnji ostvario i najbolje vrijeme utrke 1:39,201 minut, uz prosjek 188,0 km/sat. Drugi je bio Čeh Petr Trnka (Norma M20 FC) uz zaostatak 8,103 sekunde, dok je treći bio Nijemac Alexander Hin (Osella FA 30) zaostavši za pobjednikom 12,646 sekundi.

Pobjedu FIA Grupe 3 ostvario je dvostruki europski prvak (2014. i 2015.godine) Makedonac Igor Stefanovski (Hyundai i30 TCR), dok je u FIA Grupi 4 slavio Crnogorac Vasilije Jakšić (Mitsubishi Lancer Evo IX RS), sad već gotovo sigurni pobjednik grupe, a s velikim izgledima da osvoji i naslov europskog prvaka Kategorije I u kojoj je sa 161 (bruto) bodom u prednosti ispred Karla Schagerla koji ima 20 bodova manje. U toj konkurenciji čak 96 vozača među prvih deset su i trojica hrvatskih asova. Muhvić je peti, Pereković deveti, a Jurišić deseti. U svojim grupama Muhvić je vodeći (grupa 2), Pereković drugi (grupa 1) i Jurišić treći (grupa 3). Sve je to rezultat dosadašnjeg dijela europske sezone na brdskim stazama, uoči završinice na dvije bliske nam utrke, kroz deset dana u Ilirskoj Bistrici (Slovenija) i sredinom rujna u Buzetu, na 41. Buzetskim danima. Prilike su to da se naši asovi dobrim vožnjama potvrde i ostanu u samom vrhu europskih ljestvica.

Po svemu sudeći na završetku sezone imat ćemo prigode slaviti prvo, drugo i treće mjesto hrvatskih prvaka u brojnoj europskoj eliti u okviru FIA European Hill Climb Championshipa sezone 2022. godine.

TEKST: Miroslav KRPAN

FOTO: S. Paro

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!