Nogomet

Potop za Hrvate u Konferencijskoj ligi, Cvek ipak junak, izbacio Maribor atraktivnim golom

Branimir Korać • petak, 26.08.2022.
Potop za Hrvate u Konferencijskoj ligi, Cvek ipak junak, izbacio Maribor atraktivnim golom
Foto: EPA

Poznati su svi sudionici grupne faze Konferencijske lige, a među njima bit će vrlo mali broj hrvatskih nogometaša...

Wolfsberger je dobio u gostima prvu utakmicu protiv Moldea s 1:0 i na svom travnjaku trebao je potvrditi prolaz. Međutim dogodio se totalni kolaps i Molde je slavio s 4:0. Već u 34. minuti gosti su prestigli zaostatak u koji su ušli, Emil Breivik i Sivert Mannsverk zabili su za 2:0. Nakon sat vremena igre na travnjak je ušao Ola Brynhildsen i zabio još dva gola za konačnih 4:0. Kod Wolfsbergera Dario Vizinger igrao je do 55. minute.

Vrlo uzbudljivo bilo je u Izraelu gdje je Hapoel Beer Sheva ugostio Universitateu iz Craiove i nakon raspucavanja s 11 metara prošao je dalje. U prvom susretu bilo je 1:1 da bi u uzvratu nakon 90 minuta na semaforu stajalo 0:0. U 105. minuti Ante Roguljić krasnim golom iz slobodnog udarca posve iskosa (gol pogledajte ovdje) dovodi goste u vodstvo, ali u sljedećem napadu Tomer Hemed poravnava. Odlučivali su jedanaesterci gdje su svi domaćini bili precizni, a Ivan i Bancu nisu zabili na drugoj strani. Roguljić je pucao u prvoj seriji i pogodio. Roguljić je u igru ušao u 91. minuti kada je izašao Ivan Martić.

Fran Jović sudio je uzvrat između Gil Vicentea i AZ Alkmaara u kojem su Nizozemci novom pobjedom potvrdili prolaz. Prvi susret dobili su s 4:0 i već tada je dosta toga bilo jasno, a onda su u uzvratu slavili s 2:1 golovima Hakona Evjena i Tijanija Reijndersa. Juan Boselli u 86. minuti samo je zaključio priču smanjivši na 1:2.

Embed from Getty Images

Dudelange nije uspio iznenaditi Lech iako je bio blizu iznenađenja. Prvi susret u Poljskoj izgubio je s 2:0 da bi u uzvratu vodio od 36. minute kada je Mehdi Kirch zabio za vodstvo. Tražili su domaćini i drugi gol, ali Joel Pereira u 60. minuti poravnava i uvodi Lech u mirne vode. Filip Bojić kod domaćina igrao je od 69. minute.

Kakva drama u Cluju gdje je CFR Cluj igrao protiv Maribora. Prvi susret okončan je 0:0 i taj rezultat stajao je na semaforu sve do 90. minuti kada Lovro Cvek udarcem preko glave (gol pogledajte ovdje) zabija za prolaz. Cvek je odradio cijelu utakmicu, a i Karlo Muhar ušli su u šestoj minuti sudačke nadoknade. U Krznarovom Mariboru Ivan Brnić igrao je cijelu utakmicu, Roko Baturina do 72. minute, a Marin Laušić ušao je u 93.

Twente je u prvom susretu protiv Fiorentine poražen 2:1 da bi nakon toga uspio kod kuće odigrati samo 0:0 što nije bilo dovoljno za prolaz. Talijani su tako uspjeli izdržati i zadržati prednost te će igrati u Konferencijskoj ligi.

Embed from Getty Images

Prava drama odvijala se u Bratislavi gdje je Slovan hvatao zaostatak iz prvog susreta protiv Zrinjskog koji je slavio s 1:0. Uspjeli su Slovaci u 67. minuti golom Erica Ramireza doći do 1:0 i produžetaka. Tamo je u 103. minuti Igor Savić pogodio za 1:1 i do 122. minute Zrinjski je bio u skupini. No tada Ramirez atraktivnim škaricama zabija za 2:1 i donosi svojoj momčadi penale. Tu su presudili promašaji Hrvoja Barišića i Matije Malekinušića koji su obojica pucali preko gola. Cijelu utakmicu branio je Josip Čondrić, Nikola Mandić u 78. minuti ušao je umjesto Marija Ćužea, Malekinušić je u 63. minuti zamijenio Niku Jankovića, a Matej Senić u istoj minuti Marina Magdića. Još su u igru ušli Karlo Kamenar u 45. minuti i Frane Maglica u 91.

Niti Stipe Perica s Maccabijem nije došao do prolaza, upisao je poraz u produžetku kod Nice 2:0. Upravo on je donio pobjedu Maccabiju u prvom susretu da bi u uzvratu izašao u 64. minuti. Nice je tada vodila 1:0 golom Alexisa Claude-Mauricea. Od 100. minute Nice je igrala bez isključenog Aminea Gouirija, ali bez obzira na to u 113. minuti je preko Alexisa Beke Beke stigla do pobjede i prolaza.

Köln se iskupio za poraz kod kuće u prvom susretu protiv MOL Fehervara 1:2 te je u gostima slavio s 3:0 i izborio prolaz. Timo Hubers, Ellyes Skhiri i Kingsley Schindler osigurali su gostima pobjedu.

Partizan je sačuvao 4:1 prednost protiv malteškog Hamruna i izborio prolaz. Na Malti je domaćin sjajno krenuo i poveo preko Roka Prše koji je dobro dočekao loptu u 16 metara i smireno pogodio za vodstvo (gol pogledajte ovdje). Partizan je sve okrenuo s dva pogotka Ricarda Gomesa i jednim Slobodana Uroševića, ali nije zadržao vodstvo, Hamrun je izjednačio na 3:3 preko Vinicusa i Mattea Fedela na nedovoljnih 3:3. Prša je odradio cijelu utakmicu.

Praška Slavia duboko na kraju drugog produžetka izborila je prolaz protiv Rakowa. Prvi susret izgubila je 1:0, a u uzvratu Moses Usor pogodio je za 1:0. Ušlo se u produžetke gdje u 123. minuti Ivan Schranz zabija za 2:0. Kod gostiju Zoran Arsenić i Fran Tudor igrali su cijelu utakmicu.

West Ham je bio vrlo uvjerljiv i nakon slavlja 3:1 u Londonu, u Viborgu je bio bolji s 3:0. Gianluca Scamacca, Said Benrahma i Tomaš Souček bili su strijelci za goste.

Embed from Getty Images

Konferencijska liga, play-off:
Wolfsberger - Molde 0:4 (1:0)
Hapoel Beer Sheva - Universitatea Craiova 4:3 penali, 1:1 (1:1)
AIK Stockholm - Slovacko 0:1 (0:3)
Gil Vicente - AZ Alkmaar 1:2 (0:4)
Ballkani - Škupi 1:0 (3:1)
Linfield - RFS 2:4 penali, 1:1 (2:2)
Anderlecht - Young Boys 3:1 penali, 0:1 (1:0)
Dudelange - Lech 1:1 (0:2)
CFR Cluj - Maribor 1:0 (0:0)
Basel - CSKA Sofija 2:0 (0:1)
Viking - FCSB 1:3 (2:1)
Antwerp - Basaksehir 1:3 (1:1)
Rapid Beč - Vaduz 0:1 (1:1)
Twente - Fiorentina 0:0 (1:2)
Slovan Bratislava - Zrinjski 6:5 penali, 2:1 (0:1)
Nice - Maccabi Tel Aviv 2:0 produžeci, 1:0 (0:1)
MOL Fehervar - Köln 0:3 (2:1)
Hamrun - Partizan 3:3 (1:4)
Slavia Prag - Rakow 2:0 produžeci, 1:0 (0:1)
Viborg - West Ham 0:3 (1:3)

FOTO: EPA/MARTIN DIVISEK

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!