Ostali sportovi

Bjeloruska atletičarka dobila poljsko državljanstvo i nada se nastupu u Parizu

HINA, Mihaela Bradovski • utorak, 30.08.2022.
Bjeloruska atletičarka dobila poljsko državljanstvo i nada se nastupu u Parizu

Bjeloruska atletičarka Kristina Tsimanouskaja (25), koja je tijekom Olimpijskih igara 2021. u Tokiju prebjegla u Poljsku, dobila je poljsko državljanstvo.

"Danas vam dajem riječ da ću pokušati 100 posto pokazati svoj puni potencijal, pa čak i ako stanem na postolje kao Poljakinja, znajte da će ova medalja biti za sve Bjeloruse i za našu slobodu. Živjela Bjelorusija! Hvala ti Poljska", napisala je Tsimanouskaja na društvenim mreža.

Tsimanouskaja je postala jedna od glavnih priča olimpijskih igara u Tokiju nakon što su je čelnici bjeloruske olimpijske reprezentacije protiv njezine volje htjeli ukrcati u zrakoplov za Minsk. Bjeloruskinja je u tokijskoj zračnoj luci Haneda zatražila zaštitu policije kako se ne bi morala ukrcati na let.

Razlog su, po njenim riječima, bile neke kritike koje je izrekla na račun trenera i vodstva reprezentacije, dok je Bjeloruski olimpijski odbor priopćio da su je treneri odlučili povući s Igara "zbog njena emocionalnog i psihičkog stanja".

Atletičarka je postala simbol otpora u Bjelorusiji, gdje su kritičari vođe Aleksandra Lukašenka bili zatvoreni ili prisiljeni pobjeći u inozemstvo nakon što je slomio masovne prosvjede zbog izbora 2020. za koje je oporba rekla da su bili namješteni.

Bjeloruskinja se sklonila u Poljsku gdje je dobila vizu, a sada i državljanstvo.

U razgovoru za Reuters ovog mjeseca, Tsimanouskaja je rekla kako se nada da će se natjecati na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. na 200 metara, disciplini koju je trebala trčati u Tokiju, međutim tada je uklonjena iz bjeloruskog tima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!