Košarka

Gjergja šokirao Španjolce, Litva poražena i treći put, BiH prekinula slovenski niz

Branimir Korać • nedjelja, 04.09.2022.
Gjergja šokirao Španjolce, Litva poražena i treći put, BiH prekinula slovenski niz
Foto: EPA

U današnjem programu na Europskom prvenstvu košarkaša bilo je vrlo zanimljivo, a posebno se ističu pobjede Belgije protiv Španjolske, Njemačke protiv Litve nakon dva produžetka te BiH protiv Slovenije...

Program je otvoren susretom između Crne Gore i Bugarske koji je otišao na stranu Crnogoraca s 91:81 što je druga pobjeda Crne Gore. Bugari su sve dalje od prolaza, ovo im je treći poraz.

Crna Gora je drugo poluvrijeme otvorila serijom 12:0, otišla na dvoznamenkastu prednost, ali u zadnjoj dionici Bugari su se vratili i poveli 75:73 sedam minuta do kraja susreta. Međutim tu su stali i Crna Gora je okrenula rezultat te otišla na kraju do uvjerljive pobjede.

Crnu Goru predvodili su Vladimir Mihailović s 23 poena i šest skokova te s po 17 poena Bojan Dubljević (devet skokova) i Igor Drobnjak. Kod Bugarske tradicionalno Saša Vezenkov ubacio je 26 poena uz osam skokova, a Andrej Ivanov dodao je 17 poena.

Drama se odvijala u dvoboju između Litve i Njemačke gdje je Litva tražila prvu pobjedu nakon dva startna poraza, a Njemačka i treću pobjedu. Na kraju su Nijemci slavili 109:107, Litva je imala šut za pobjedu, ali nije pogodila.

Litva se serijom 7:0 u završnici regularnog dijela vratila u utakmicu i došla do poravnanja sedam sekundi prije kraja, Nijemci su imali zadnji napad, ali nije ga iskoristio Dennis Schröder.

Njemačka je i u prvom produžetku imala zadnji napad, ali također je ostao neiskorišten, ali riješila je dvoboj u drugom produžetku. Tu se u samu završnicu ušlo s vodstvom Njemačke, prvo Brazdeikis nije ubacio za poravnanje, a onda niti sa sirenom Butkevičius.

Sjajnu utakmicu kod Njemačke odigrao je Franz Wagner s 32 poena i osam skokova, Schröder je dodao 25 poena i osam asistencija, a Maodo Lo 21 poen. Kod Litve Jonas Valančiunas upisao je 34 poena i 14 skokova, a Marius Grigonis 17 poena uz sedam skokova.

Veliko iznenađenje priredio je Dario Gjergja koji je s Belgijom šokirao Španjolsku s 83:73.

Belgijci su odigrali jako kvalitetnu utakmicu, u drugom poluvremenu nanjušili su krv, uspjeli se odvojiti i Španjolska se nije uspjela u završnici vratiti.

Belgijci su bili vrlo agresivni, jako dobri u skoku i s 11 ubačenih trica te su iskoristili probleme s kojima se Španjolci nose.

Emmanuel Lecomte ubacio je 20 poena uz pet skokova, a Pierre-Antoine Gillet dodao je 14 poena i pet skokova. Kod Španjolske Willy Hernangomez bio je usamljen s 18 poena.

U pravoj jurnjavi u Kölnu BiH je svladala Sloveniju 97:93. Susret dosta skromnih obrana u kojem je napad bio u apsolutnom fokusu na kraju je bio koban za Slovence.

Četiri minute prije kraja susreta Slovenija je zadnji put bila u egalu, Prepelič je izjednačio na 86:86 nakon čega BiH preuzima vodstvo i drži ga do kraja susreta. Slovenija je nizala pogreške i na kraju se nije uspjela vratiti.

15 trica BiH, osam skokova više, ali i čak 19 izgubljenih lopti, no bilo je dovoljno za prekid niza od čak 11 uzastopnih pobjeda Slovenije na europskim prvenstvima.

John Roberson susret je završio s 23 poena i sedam trica, Džanan Musa dodao je 22 poena, a Miralem Halilović 13 poena uz deset skokova. Kod Slovenije Vlatko Čančar upisao je 23 poena, Goran Dragić 20 poena uz šest asistencija, a Luka Dončić 16 poena uz po osam skokova i asistencija, ali i tricu 0/8.

Europsko prvenstvo, treće kolo:
Bugarska - Crna Gora 81:91
Litva - Njemačka 107:109 dva produžetka
Španjolska - Belgija 73:83
Slovenija - BiH 93:97

FOTO: EPA/SASCHA STEINBACH

Europsko prvenstvo 2022., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Bugarska81:91Crna Gora
Španjolska73:83Belgija
Turska83:88 *Gruzija
1Španjolska 41+63
2Turska 32+25
3Crna Gora 32+3
4Belgija 32+1
5Gruzija 14-44
6Bugarska 14-48

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!