Automoto

FIA Prvenstvo Europe na brdskim stazama u Sloveniji: Merliju ukupna pobjeda i titula prvaka

Sportnet • ponedjeljak, 05.09.2022.
FIA Prvenstvo Europe na brdskim stazama u Sloveniji: Merliju ukupna pobjeda i titula prvaka

Nastupilo je 199 vozača iz 15 zemalja, a vremenski uvjeti režirali su dio rezultata na stazi, hrvatske pobjede Laszlu Szaszu i Domagoju Perekoviću...

Najznačajnija automobilistička utrka u susjednoj Sloveniji 28. GHD Petrol Q Max Ilirska Bistrica 2022., obilježila je jubilarno 15. bodovanje za FIA European Hill Climb Championship, kao pretposljednja utrka sezone Starog kontinenta. Nastupilo je 199 automobilista iz 15 zemalja, a obzirom na višestruku bodovnu konkurenciju bilo je to i natjecanje iz kalendara HAKS-a za Prvenstvo Hrvatske na brdskim stazama, kojem se odazvalo 42 vozača iz 21 kluba.

Vremenska prognoza za vikend, posebno za nedjeljno poslijepodne, u potpunosti se ostvarila, pa je prolazna nevera na širem području okruženja Ilirske Bistrice, a posebno na stazi do Šembija, bila uzročnikom i dijelom režije rezultata koje su vozači ostvarivali po mokroj i klizavoj stazi, a nastup nije završio čak 21 vozač.

Uz sve to, već od jutra tijekom bodovnih vožnji bilo je izuzetno mnogo prekida, što zbog izlijetanja, bez posljedica po vozače, što tehničkih kvarova i onečišćenja staze, pa se puno vremena utrošilo na saniranje staze, zbog čega je program dviju utrka potrajao punih deset sati.

Talijanski as Christian Merli novom je pobjedom Kategorije II (formule i prototipovi) potvrdio svoj ovogodišnji, četvrti naslov prvaka Europe. Već je u prvoj vožnji dionicu 5.010 metara, prototipom Osella FA 30, vozio 2:05,372 minute, tek neznatno više od sekunde slabije vrijeme od apsolutnog rekorda sunarodnjaka Faggiolija, pa se u drugoj očekivalo novo slavlje. No, tek neznatno suša staza nije to dozvolila, ali je Merli ponovo najboljim rezultatom (2:34,851 minut) dostigao konačnu pobjedu s prednošću 14,118 sekundi ispred Čeha Petra Trnke (Norma M20 FC), te trećeplasiranog Francuza Sebastiena Petita (Nova NP01). U konkurenciji čak 25 formula i prototipova, do osme je pozicije ukupnog poretka stigao i hrvatski prvak Mađar Laszlo Szasz u formuli Reynard F3000.

PEREKOVIĆ ZA NIJANSU BRŽI OD MUHVIĆA

U Kategoriji I turističkih automobila odvijala je prava mala drama. Pobjedu je na kraju odnio Talijan Manuel Dondi u pikolo izdanju Fiata X 1/9, kojim je u prvoj vožnji imao vrijeme 2:25,509 minuta uguravši se rezultatski i među formule. U drugoj je za nijansu bio slabiji od favoriziranog Austrijanca Karla Schagerla (VW Golf Rally) koji je tijekom prve vožnje imao tehničkih poteškoća. U toj sunčano-suhoj, te kišno-mokroj situaciji Dondi je slavio pobjedom uz 14,734 sekunde prednosti ispred Schagerla, dok je treći bio aktialni europski prvak iz 2021.godine Talijan Antonino Migliuolo (Mitsubishi Lancer Evo IX), sekundu slabiji od prethodnika. U tom visokom društvu petorice najboljih završila su i dvojica hrvatskih asova. Četvrti je bio Domagoj Pereković, a tek poziciju slabiji, za samo 271 tisućinku sekunde više, Tomislav Muhvić, obojica u Mitsubishi Lanceru Evo IX.

Muhvić je u prvoj vožnji bio u prednosti, u drugoj ga je sastavila jače mokra staza, a Pereković je bio u povoljnijoj vremenoskjoj situaciji toliko brz da je nakon cilja udario u obližnji zid polomivši kotač. Ali rezultat je ostvaren, a vozilo u park vraćeno šlepom.

RADOLA NA POSTOLJU HR GENERALKE

Ništa manje zanimljivih rezultata nije bilo niti u raspletu za hrvatsko prvenstvo. Prvog su dana na treninzima s oštećenim automobilima završili i favoriti Dejan Dimitrijević i Domagoj Pereković, čiji je tim uspio osposobiti ipak lakša oštećenja za bodovne vožnje. Dimitrijeviću je Bistrica bila neostvaren izlet ove godine. U ukupnom poretku, pored Perekovića i Muhvića, do treće je pozicije i pobjedničkog postolja Kategorije I stigao Puljanin Saša Radola (AK Dubrovnik Racing) kojeg je i sreća pomazila da svojom Hondom Civic TypeR odveze gotovo suhu drugu vožnju. Četvrti je bio mladi Riječanin Matija Jurišić (Audi A4 STW), a među prvih deset bilo je iznenađenja slijedom plasiranih Marino Poropat, Boris Katić, Renato Herc, Ivan Batalić,Goran Deak i Filip Magdić. Uz sportsko znanje, ovog je puta, za dobar rezultat udjela imala i sreća.

Najuspješniji u grupama PH, ujedno pobjednici svojih klasa bili su 1 Domagoj Pereković (AMK Zanatlija Zagreb), 2 Tomislav Muhvić, 3 Matija Jurišić (AK Župa Dubrovačka), 4 Marino Poropat (AK Fly with Kolman Zagreb), 5 Saša Radola (AK Dubrovnik Racing) i 6 Filip Magdić (Fly with Kolman). Preostale klase pobjednici su bili: 2B Nihad Seferagić (Župa Dubrovačka), 3B Goran Deak (Fly with Kolman), 4B Cvetko Jaketič (AK Vrbovsko Racing), 5B Renato Herc (AK RI autosport) i 6B Florian Šalec (AK Zagorje). Ekipno su identične bodove ostvarili prvi AK Župa Dubrovačka i drugi AKK Fly with kolman, dok je treći AK Dubrovnik Racing.

U PH Povijesnih automobila pobjednički pehar iz Ilirske Bistrice odnio je aktualni prvak sezone 2021. Dino Ćućić (AK Opatija) kojem je ovo bio prvi ovogodišnji nastup. Bio je uspješniji od Dorijana Kljuna (AK Rijaka) i Lea Černija (AKK Potkoš Fužine), te uz pobjednika klase P1 Hrvoja Ćubelića svom Autoklubu Opatija donio ekipnu pobjedu.

ČETVORICA NAŠIH NA EUROPSKIM POSTOLJIMA

Slovensko brdo bilo je pretposljednje ovogodišnje FIA EHC sezone koje se zaključuje kroz dva tjedna u Buzetu. U grupama Kategorije I trojica su naših automobilista nastup okončali na postoljima. Pobjedom FIA Grupe 2 Tomislav Muhvić, te trećim mjestima Domagoj Pereković u Grupi 1 i Matija Jurišić u Grupi 3. Uz to Pereković i Muhvić u ukupnom poretku Kategorije I bili su peti i šesti, a Jurišić 12. Do postolja klase, ali i grupe u Kategoriji II, stigao je i trofejni Mađar Laszlo Szasz (AK Dubrovnik Racing) osvojivši u obje konkurencije treće mjesto.

Koliko god problematičan vremenskim (ne)prilikama, vikend brdskih utrka u susjednoj Sloveniji bio je za hrvatske automobiliste uspješan, a pokazat će se možda i u bodovnim izračunima presudan za Državno prvenstvo, do zaključenja kojeg su preostale još dvije utrke: 41.Ina Buzetski dani 2022. (16.-18.rujna) i 22. Nagrada Dubrovnika 2022. (8.-9.listopada).

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!