Nogomet

Velika nagrada i prilika da vidimo gdje je Dinamo

Matej Kačan • utorak, 06.09.2022.
Velika nagrada i prilika da vidimo gdje je Dinamo
Foto: FaH

Utorak donosi prvu večer grupne faze Lige prvaka, a tu čast da otvori natjecanje dobili su Dinamo i Chelsea koji će na Maksimiru igrati u ranijem terminu prvog dana...

Ne samo da se Dinamo vratio u Ligu prvaka nakon tri godine izbivanja, već je dobio i tu čast da protiv istinskog europskog velikana u prvom terminu i otvori natjecanje.

Dinamo i Chelsea na rasprodanom Maksimiru od 18:45 igraju prvi susret jake skupine E, a Dinamo u ovaj susret, kao i čitavo natjecanje ulazi bez nekakvog imperativa pobjede i rezultata.

Glavni cilj je ostvaren, Modri su u skupini Lige prvaka i sve nakon toga je bonus. Što naravno ne znači da se Dinamo ne nada pokojem bodu, pa i iznenađenju na otvaranju.

Mnogi još vjerojatno pamte 2015. i pobjedu nad Arsenalom na otvaranju, a londonski klubovi dobro leže Zagrepčanima, što svjedoče i Tottenham i West Ham u posljednje dvije sezone.

Chelsea je ultra jaka momčad i tu nema spora niti debate oko toga tko je večeras favorit i tko bi po svemu trebao uzeti pobjedu. Povucimo paralelu s dvomečom Hajduka i Villarreala, dobit ćemo sličan odnos snaga.

Ekipa je to koja je s dosta istih igrača i pod istim trenerom Tuchelom i uzela predzadnje izdanje ovog natjecanja, ali se nakon krize vlasti i prodaje kluba malo po malo slaže i nalazi u nekom tranzicijskom razdoblju.

Forma Chelseaja nije bajna, zalomili su se tu porazi od Leedsa i Southamptona, ne baš bajna partija protiv West Hama, remi sa Spursima i cijeli niz slabijih igara i sudačkih kontroverzi.

No, i takav Chelsea, i Chelsea u kombiniranom sastavu bez Kantea i Thiaga Silve, i Chelsea koji vjerojatno više gleda na Premier ligu je apsolutni favorit i samo na individualnu kvalitetu može stvoriti mnogo problema.

Za Dinamo je ovo velika utakmica, ali nipošto povijesna jer naučili su Modri na ovakve podražaje i protivnike u Europi. Inače su oni dolazili nešto kasnije, u nokaut fazama Europske lige, ali lijepa je prilika "uhvatiti" velikana u traženju forme.

Nije Chelsea ista ekipa sad i ona kakva će biti na proljeće i tu leži Dinamova šansa. Modri znaju kako treba igrati, moraju biti čvrsti i kompaktni te čekati bljesak individualne kvalitete prema naprijed.

Oršić, Petković i društvo već su pokazali da znaju zapapriti i najboljima, pa tako i Englezima. Svojevrsna je ovo nagrada za sve odrađeno ove sezone, ali i prilika da Dinamo vidi gdje je u odnosu na sam europski vrh.

"Sutra nas čeka utakmica koju smo silno željeli, to je nagrada za titulu prvaka jer bez nje ne bi bili u ovoj situaciji. Liga prvaka je za nas velika satisfakcija i siguran sam da ćemo od svega ovog svi profitirati, igrači napredovati, klub rasti, a navijači i mediji imati mogućnost vidjeti ovakve veličine. Nismo nigdje favoriti, ali svuda ćemo tražiti šansu", rekao je Ante Čačić.

Nema samo Chelsea problema s izostancima, kod Modrih nema Dilavera, B. Šutala, Menala, ali glavne vedete su spremne i Dinamo ovdje nema što izgubiti, može samo pokazati koliko je ozbiljan.

Toga je svjestan i Tuchel:

"Naviknuti su na pobjeđivanje i biti na vrhu. Prošli su kvalifikacije koje nikad nisu lake. Zaslužuju biti tu i siguran sam da imaju plan za odigrati tehnički i emocionalno. Sigurno imaju mnogo kvalitete, individualne prema naprijed, driblinga na krilima. Iskoristit će rolu autsajdera kako bi igrali preko svojih mogućnosti i nas zaustavili", rekao je Nijemac u najavi.

Veliki protivnik, Dinamo u sjajnoj formi, elitno europsko natjecanje. Maksimir će biti pun, vraća se na svoj stadion i Mateo Kovačić. Sigurno ogromna motivacija za Modre i velika pozivnica za sve da budu na stadionu ili ispred televizora.

FOTO: HINA/Dario Grzelj

Liga prvaka, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Dinamo1:0Chelsea
Salzburg1:1Milan
1Chelsea 610:4+613
2Milan 612:7+510
3Salzburg 65:9-46
4Dinamo 64:11-74

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!