Košarka

Bojan je vukao, Hrvatska ipak greškama ponudila Talijanima pobjedu

Matej Kačan • utorak, 06.09.2022.
Bojan je vukao, Hrvatska ipak greškama ponudila Talijanima pobjedu

Hrvatski košarkaši ipak su upisali poraz u četvrtom kolu Eurobasketa i pali su na 2-2 omjer. Hrvatska je poražena od domaćina Italije s 81:76...

Nije Hrvatska uspjela u naumu da svlada doomaćina turnira i gurne Italiju u ogromne probleme. Italija se izvukla nakon poraza od Ukrajine i zahvaljujući ponajviše greškama Hrvatske slavila je s 81:76.

Krenuli su Talijani dosta energičnije u susret i na valu publike i "ludnice" rade početnu prednost od 10:2. Mnogo je problema Hrvatska imala s Mellijem koji je lako koristio manjak brzine kod Zupca. Također, Hrvatska je imala ogromnih problema s izgubljenim loptama, u jednom trenutku gubi ih sedam u sedam minuta pa i 13 u poluvremenu

Šutirali su mnogo trica Talijani i mnogo zabijali pa u jednom trenutku imaju i 4/7, ali kad je taj šut malo stao, a Matković riješio neke obrambene probleme, tad se Hrvatska primakla.

Bojan Bogdanović uzeo je loptu u ruke i podsjetio je na onog Bojana iz 2016. s 11 poena i dvije asistencije, priključio se tricom Hezonja pa bacanjima Zubac i Hrvatska ima 31:28, vodstvo koje nije dugo potrajalo.

Naime, Tonut i Polonara rade 7:0 seriju koja postaje i 12 poena u nizu preko pet vezanih poena Fontecchija. Na kraju prvog poluvremena kao da je sav hrvatski trud uzalud jer s 42:34 je istih onih osam razlike kao i kod 10:2.

No, Bogdanović je čvrsto naumio nastaviti gdje je stao i ako treba i sam izvući pa s pet vezanih poena i lijepom asistencijom za Zupca primiče Hrvatsku na minus jedan na pet i pol minuta do kraja treće dionice, a onda se preko Šarića pa Zupca i opet uzima minimalno vodstvo.

Kao da je to samo dodatno potaklo Bojana Bogdanovića koji je nastavio u istom ritmu, onom kakvog svi od njega očekujemo pa četvrtom tricom za 23. poen donosi plus šest i 57:51 protiv Talijana koji su na skoro tri minute ostali bez poena.

Morali su ipak i domaćini nešto zabiti, ali Hrvatska ima lijepih 59:55 na ulasku u zadnjih 10 minuta nakon sjajnih 25:13 u trećoj četvrtini.

Na maksimalnih plus šest početkom četvrte dogodio se peh, nesportska Zupca na Melliju koji gađa dva bacanja uz tricu Fontecchija i eto Talijana na pola koša, ali potom se ukazuje Jaleen Smith i košem uz dodatno opet daje malo prostora i zatvara prostor za veću seriju Talijana.

Upalio se zato Fontecchio pa je na tu tricu za 61:60 dodao još jednu pa i tri bacanja nakon faula Bogdanovića na trici i opet Talijani imaju prednost, prvu nakon polovice treće dionice. Potom Pajola dodaje još jednu, publika se pali i Talijani odlaze na plus pet.

Hrvatsku u tim trenucima spašava bolja obrana, ali i povratak Matkovića koji je donio potrebnu dozu energije pa je ubrzo opet egal. No, opet su se pojavile stare boljke, obrambeni skok i slaba organizacija napada pa to Melli i Gigi Datome koriste kako bi opet odmakli Italiju.

Tako se u posljednje dvije minute ulazi sa 76:71 za Talijane prije nego Melli opet skače u napadu i vodi Italiju na plus sedam. Šarić je tricom vratio nadu, ali Fontecchio je iste ugasio s 81:74 na 40 sekundi do kraja.

Na kraju na semaforu svijetli 81:76 za pobjedu Talijana i skok domaćina na 2-2, a pad Hrvatske na isti omjer. Ukrajina je na 3-1 i te će tri reprezentacije u zadnjem kolu odlučivati o rasporedu od drugog do četvrtog mjesta.

Bojan je zabio 27 poena uz pet skokova, ali nije mogao sam. Zubac je dodao 13 uz šest skokova, a Šarić deset uz osam uhvaćenih lopti. Kod Italije su Fontecchio i Melli zabili po 19 poena.

FOTO: fiba.basketball

Europsko prvenstvo 2022., skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Estonija94:62Velika Britanija
Grčka99:79Ukrajina
Italija81:76Hrvatska
1Grčka 50+65
2Italija 32+45
3Hrvatska 32+20
4Ukrajina 32+16
5Estonija 14-14
6Velika Britanija 05-132

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!