Vodeni sportovi

Tucak: 'Ponovno smo među četiri najbolje momčadi, možemo puno, a morat ćemo i bolje'

HINA, Mihaela Bradovski • srijeda, 07.09.2022.
Tucak: 'Ponovno smo među četiri najbolje momčadi, možemo puno, a morat ćemo i bolje'
Foto: FaH

Učinit ćemo sve što je u našoj moći da u Splitu uzmemo medalju, po mogućnosti što sjajniju, kazao je izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak dan nakon pobjede u Splitu nad Gruzijom i plasmana u polufinale Europskog prvenstva.

Hrvatska u četvrtak navečer igra polufinalnu utakmicu s Talijanima. Bit će to deseto europsko prvenstvo u povijesti i treće zaredom za Barakude.

"Talijane dobro poznamo, ovo ljeto smo odigrali par sparing-utakmica s njima i očekujem vrlo tijesno polufinale. Vjerujem u svoje momke da mogu napraviti iskorak i odvesti Hrvatsku u toliko željeno finale", kazao je Tucak u stalnoj bazi naših vaterpolista hotelu Dioklecijan u Splitu.

Izbornik pritom nije skrivao zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska nakon Svjetskog prvenstva u Budimpešti prije dva mjeseca opet ušla među četiri najbolje momčadi i na Europskom u Splitu.

"Ono što smo svi u vaterpolu željeli, a to se ostvarilo jer smo ostali u vrhu. Vidite da druge reprezentacije imaju uspone i padove, došlo je do smjene generacija, što smo mi ipak bezbolno prošli. Ja sam se samom sebi zavjetovao da moramo ostati u vrhu i ponovno smo među četiri najbolje momčadi. Moji momci stvarno mogu puno, a morat će i bolje. Na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti nismo uspjeli osvojiti medalju, a i sami vidite kakva je konkurencija ovdje. Samo mi, Španjolci i Talijani smo uspjeli u dva mjeseca biti u polufinalu svjetskog i europskog vaterpola, a to nije uspjelo Grcima, Mađarima i Srbima", kazao je Tucak.

Hrvatski centar Josip Vrlić u izvanrednoj je formi, izborio je veliki broj isključenja protivničkih igrača, a u srazu s Talijanima naglašava činjenicu da je Hrvatska ipak domaćin.

"Znamo sve o Talijanima i znamo kako pobijediti. Moramo igrati visoki presing i udaljiti ih od gola, zapravo, moramo igrati obranu kao dosad. Vidjeli ste kako su Bijač i društvo obranom razbili Gruzijce. Teže će biti s Talijanima, ali imamo prednost domaćeg bazena i 9000 ljudi iza nas, koji će nas sigurno bodriti kao dosad. U drugom polufinalu mislim da Španjolci neće imati problema s Mađarima jer u zadnje dvije-tri godine igraju vrhunski vaterpolo, a i svjetski su prvaci", kazao je Vrlić.

Talijani će protiv Hrvatske igrati s 14 igrača u rosteru jer je jedan od bitnih igrača Vicenzo Renzutto Iodice suspendiran na dvije utakmice zbog udaranja laktom crnogorskog igrača.

"Naravno da će nam suspenzija Renzutta biti od koristi, mi smo sličan problem imali u Budimpešti sa suspendiranim Burićem. Pripremit ćemo taktiku danas, oni plivaju odlično i vidi se da su u formi u Splitu jer su glatko dobili sve protivnike. Nadam se da u Splitu nećemo ostati bez medalje kao i Budimpešti. Uigraniji smo nego tad, povezali smo se kao ekipa, proveli smo tri mjeseca skupa na pripremama", kazao je Franko Lazić.

FOTO: HINA/Mario STRMOTIĆ

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!