Košarka

Kalkulacije: Treba svladati Ukrajince za izbjeći Srbiju, ali treće mjesto bolje je od drugog?

Matej Kačan • četvrtak, 08.09.2022.
Kalkulacije: Treba svladati Ukrajince za izbjeći Srbiju, ali treće mjesto bolje je od drugog?
Foto: EPA

Hrvatski košarkaši sigurni su u osmini finala Eurobasketa i protiv Ukrajine igraju za što bolju poziciju uoči nokaut faze, a sami si svojim rezultatom mogu "namjestiti" povoljniji ždrijeb...

Hrvatska od 14:15 igra posljednju utakmicu grupne faze Eurobasketa. Hrvati imaju osiguranu osminu finala, ostaje tek protiv Ukrajine vidjeti s kojeg se mjesta ide u drugu fazu i tko će biti protivnik.

Skupina C križa se sa skupinom D gdje se tri sudionika osmine finala znaju: Srbija, Poljska i Finska, a zadnji sudionik traži se između Izraela i Češke u međusobnom dvoboju.

Svakako bi valjalo već u osmini finala izbjeći Srbiju koja je možda i prvi favorit turnira, a za to će Hrvatskoj trebati pobjeda nad Ukrajinom. U slučaju poraza, Hrvatska će biti četvrta i vjerojatno na Srbiju, osim ako sami Srbine izgube od Poljske u nevažnom susretu.

Hrvatskoj za drugo mjesto treba pobjeda nad Ukrajinom veća od osam razlike u slučaju zatvaranja kruga, ali možda to i nije toliko željeni cilj.

Naime, od četiri ekipe koje prijete nakon Srbije - Poljska, Izraela, Češke ili Finske nema velike razlike u kvaliteti, ali ima razlike u potencijalnom protivniku u četvrtfinalu.

Tamo paru drugoplasiranog iz skupine C i trećeg iz skupine D prijete vjerojatno jaki Slovenci ili Belgija, a pobjednik trećeplasiranog skupine C i drugom iz D išao bi na Španjolsku ili Litvu koje ipak nisu one toliko jake reprezentacije kakve pamtimo.

No, sve je to još daleko. Kombinacija je mnogo i dosta toga će se znati nakon utakmice Hrvatske i Ukrajine, ali ništa do samog kraja dana i završetka Srbije i Poljske.

Ovako unaprijed, kao najbolja se opcija čini svladati Ukrajinu s razlikom do osam poena prednosti, ali Hrvatska po formi i rezultatima nije u situaciji da protiv ikoga može ući s kalkulacijama.

FOTO: EPA/Daniel Dal Zennaro

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!