Tenis

Alcaraz i Ruud u borbi za prvu Grand Slam titulu, ali i broj jedan na ATP ljestvici

Branimir Korać • subota, 10.09.2022.
Alcaraz i Ruud u borbi za prvu Grand Slam titulu, ali i broj jedan na ATP ljestvici
Foto: EPA

Carlos Alcaraz i Casper Ruud izborili su prolaz u finale US Opena. Alcaraz je treće kolo zaredom slavio u pet setova, ovaj put protiv Francesa Tiafoea, a Ruud je u četiri seta izbacio Karena Hačanova...

Već sada su Carlos Alcaraz i Casper Ruud ostvarili najveći uspjeh karijere plasmanom u finale Grand Slam turnira, međutim tu ne žele stati, žele napraviti onaj korak dalje. 19-godišnji Alcaraz nikada ranije nije uspio proći dalje od četvrtfinala na Grand Slam turnirima, ali ovdje je došao do borbe za titulu dok je Ruud izjednačio svoj najveći doseg drugim Grand Slam finalom, prvo je upisao ove godine u Roland-Garrosu gdje je u polufinalu svladao Marina Čilića.

Alcaraz je u zadnja tri kola imao strahovito težak posao. Morao je igrati pet setova protiv Čilića, Jannika Sinnera i sada Francesa Tiafoea, ali potvrđuje fantastičnu fizičku i mentalnu pripremljenost te je svuda bilježio pobjede.

Alcaraz i Ruud imaju dodatni motiv podatkom da će pobjednik US Opena biti ujedno i novi svjetski broj jedan. Alcaraz prvi Španjolac nakon Rafaela Nadala, a Ruud prvi Norvežanin uopće. Jedan Španjolac već je stao Ruudu na putu do prve Grand Slam titule, bio je to Nadal na Roland-Garrosu gdje ga je dosta lako svladao.

Za ulazak u finale trebao je tri sata protiv Karena Hačanova kojeg je svladao u četiri seta, a Alcaraz je trebao gotovo sat i pol više vremena protiv Tiafoea koji je u suzama dočekao kraj meča ispričavajući se brojnim navijačima što nije uspio dohvatiti finale.

Tiafoe je prvi Amerikanac nakon 2006. godine i Andyja Roddicka koji je u New Yorku došao do polufinala, ali nije uspio napraviti korak dalje. Alcaraz je ipak taj koji ima priliku postati najmlađi svjetski broj jedan u povijesti i najmlađi osvajač US Opena još od 1990. godine kada je 19-godišnji Pete Sampras otišao do kraja.

Embed from Getty Images

Potpuno iscrpljeni Tiafoe na kraju je unatoč porazu zaradio ovacije prisutnih i on će nakon US Opena ostvariti svoj najbolji plasman na ATP ljestvici, napredovat će do 19. mjesta, mjesto iza novog svjetskog broja 18 Karena Hačanova.

US Open, tenisači, polufinale:
Casper Ruud (Norveška, 5) - Karen Hačanov (27) 7:6(5), 6:2, 5:7, 6:2
Carlos Alcaraz (Španjolska, 3) - Frances Tiafoe (SAD, 22) 6:7(6), 6:3, 6:1, 6:7(5), 6:3

FOTO: EPA/JASON SZENES

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!