Nogomet

Roberto Rosetti: 'Poluautomatizirana tehnologija omogućava tečnost igre i dosljednost u odlukama'

Branimir Korać • utorak, 13.09.2022.
Roberto Rosetti: 'Poluautomatizirana tehnologija omogućava tečnost igre i dosljednost u odlukama'
Foto: FaH

Od ove sezone u Ligi prvaka koristi se nova tehnologija određivanja zaleđa, poluautomatizirana, a mogli smo je upoznati i vidjeti kako djeluje i na primjeru utakmice između Dinama i Chelseaja...

Poluautomatizirana tehnologija zaleđa predstavljena je u Helsinkiju na Superkupu između Real Madrida i Eintrachta iz Frankfurta, a kako funkcionira vidjeli smo i kod poništenog gola Pierre-Emericka Aubameyanga u Maksimiru u dvoboju između Dinama i Chelseaja.

Posebne kamere prate 29 točaka na tijelu igrača i tako u svakom trenutku mogu odrediti je li netko bio u zaleđu ili nije. Roberto Rosetti, Uefin šef sudaca, jako je zadovoljan kako je sve funkcioniralo.

"Novi sustav omogućava tečnost igre i dosljednost u odlukama. Čak i da VAR i poluautomatizirana tehnologija nisu bili potrebni za promjenu odluka o zaleđu, sustav je funkcionirao savršeno."

"Za dobrobit igre i suđenja, UEFA uvijek želi iskoristiti najbolju dostupnu tehnologiju. Uvijek tražimo nova tehnološka rješenja kojima bi unaprijedili igru i pružili podršku sucima. Jako vjerujemo u ovaj projekt, poluautomatsko zaleđe dodatno će poboljšati VAR koji smo uspješno uveli u naša natjecanja proteklih godina."

Rosetti VAR danas vidi kao nešto što je već dio nogometne igre, a ne nekakav projekt ili eksperiment.

"VAR više nije samo projekt, on je sada važan dio nogometne igre. Suci su i dalje ključni igrači, ali sustav je ovdje da pruži važnu pomoć sucima u donošenju odluka."

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!