Nogomet

Može li Dinamo ponoviti senzaciju? Milan nema zvijezde kao Chelsea, ali djeluje bolje organizirano

Matej Kačan • srijeda, 14.09.2022.
Može li Dinamo ponoviti senzaciju? Milan nema zvijezde kao Chelsea, ali djeluje bolje organizirano
Foto: FaH

Nogometaši Dinamaod 18:45 igraju drugi susret skupine Lige prvaka, a protivnik je opet velikan. Možda Milan nema zvijezde kao Chelsea, ali djeluje daleko bolje organizirano...

Tko bi očekivao da će u drugom kolu Lige prvaka za maksimalan učinak šanse u skupini E imati jedino Dinamo. Modri nakon senzacionalne pobjede nad Chelseajem idu na San Siro, u dom talijanskog prvaka Milana.

Premda je Scudetto dugo izbivao iz vitrina Rossonera, dobro organizirana momčad pod paskom Stefana Piolija vratila je titulu nakon 11 godina. Momčad je to koja ne odiše zvjezdanom prašinom kao neke ranije iteracije Milana, ali je jako dobro organizirana.

Sam pogled na rostere kazao bi da se Modri nakon Chelseaja imaju čemu nadati jer na papiru Englezi imaju dosta boljih igrača i većih zvijezda od talijanskog prvaka, ali Milan je u ovom trenutku sezone momčad koja je daleko bolje uigrana, organiziranija i u većem stadiju izgrađenosti.

Sustav je to koji Pioli njeguje i nadograđuje već tri godine, preživio je i previranja u upravi i mač nad glavom, kao i prodaju kluba. Sve je to pratio stalni napredak na tablici pa je Milan ubrzo od momčadi na rubu Europske lige prvo konkurirao za titulu, a onda je i uzeo.

Ove sezone nastavio je po starom i nema poraza, premda ne igra onako kako bi mogao. Od dosad postignutih rezultata svakako strši veliki preokret i pobjeda nad Interom, ali zalomili su se tu ligaški remiji protiv Sassuola i Atalante, kao i onaj u Ligi prvaka kod Salzburga.

Svakako najveće zvijezde i igrači koji najviše donose u napadu su Theo Hernandez, Olivier Giroud i Rafael Leao. Baš Francuz i Portugalac se odlično razumiju, Giroud opet radi ono što je radio najbolje za Hazarda i Griezmanna prima i spušta lopte te otvara prostor glavnoj zvijezdi na krilu.

Možemo tu povući paralelu s onim što radi Dinamo i kako su uostalom Petković-Oršić u kombinaciji i srušili Chelsea. Milan će teško podcijeniti Modre, momčad je to koja si to ne može priuštiti jer stalno mora pobjeđivati kritike pomalo razmažene milanske publike naviknute na All-Star momčadi.

Milan teško gubi, u kalendarskoj godini porazi se mogu nabrojiti na prste jedne ruke. No, Dinamo tu nema što za izgubiti. Modri su pokazali koliko mogu nauditi svima, imaju tri boda i protiv Salzburga će tražiti i odlučivati o svojim šansama za prolazak skupine ili odlazak u Europsku ligu.

Ako i sa strane "uleti" još kakva senzacija i bodovi, tim bolje. No, od Dinama u ovakvom trenutku nakon teškog ritma od početka sezone i gotovo bez krivog koraka to nitko ne smije tražiti i zahtijevati.

Moramo biti prezadovoljni dosad viđenim i učinjenim, ali sigurno je da će trener Čačić i momčad dati sve od sebe ne bi li nastavili biti najugodnije iznenađenje ovosezonske Lige prvaka.

Što su rekli

Stefano Pioli, trener Milana - "Imamo šanse, ali bit će teško jer je Dinamo zasluženo dobio prvu utakmicu protiv Chelseaja. Ako budemo igrali na visokoj razini, imamo dobre šanse za pobjede i u Italiji i u Europi. U Sassuolu nismo igrali na našoj razini i nismo pobijedili. Sutra moramo igrati najbolje što možemo."

Ante Čačić, trener Dinama - "Dolazimo na San Siro kao prva momčad skupine. Nastojat ćemo to ostati i nakon sutra iako igramo protiv favoriziranog domaćina. Međutim, utakmica koju smo prezentirali protiv Chelseaja daje nam za pravo da vjerujemo da možemo i sutra ponoviti jedno takvo izdanje. Ako to tako bude, onda domaćinu, koji je, a rekao sam već par puta, favorit u skupini, bude teško."

Nedostaju

Milan: Florenzi, Ibrahimović, Krunić, Origi, Rebić (ozljede)

Dinamo: Menalo, B. Šutalo (ozljede)

Mjesto, vrijeme, suci

San Siro, 18:45
SUCI: Jesus Gil Manzano, Diego Barbero, Angel Nevado (ŠPA), VAR: Juan Martinez Munuera, Pol van Boekel

Povijest susreta

Mitropa Kup 1967.
Dinamo - Milan 1:0
Milan - Dinamo 0:0
Kup pobjednika kupova 1973.
Milan - Dinamo 3:1
Dinamo - Milan 0:1
Kvalifikacije za Ligu prvaka 2000.
Milan - Dinamo 3:1
Dinamo - Milan 0:3

Premda se spominje jedna pobjeda Dinama u prijateljskom susretu 1988. i to protiv velike generacije Milana s Van Bastenom, Gullitom, Maldinijem i ostalima koji će pokoriti Europu, zadnji službeni Dinamovi uspjesi protiv Rossonera datiraju još iz šezdesetih godina 20. stoljeća.

Pogodak u toj jedinoj pobjedi Modrih dao je Slaven Zambata. U posljednjoj utakmici ovih suparnika Milan je slavio na Maksimiru s 3:0 i obranio prednost sa San Sira, a briljirao je tad mlađahni Andrij Ševčenko s dva gola uz jedan Jose Marija.

Dinamo je tad s klupe vodio Marijan Vlak, a igrali su: Butina - Tokić, Sedloski, Bišćan - Šabić, Agić, Pavlović, Mujčin, Mikić - Cvitanović, Balaban. S klupe su ušli Renato Pilipović, Mario Bazina, Tomislav Šokota. Jasmin Agić dobio je crveni karton u 43. minuti pri rezultatu 0:2.

FOTO: HINA/Dario Grzelj

Liga prvaka, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Milan3:1Dinamo
Chelsea1:1Salzburg
1Chelsea 610:4+613
2Milan 612:7+510
3Salzburg 65:9-46
4Dinamo 64:11-74

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • chepo14.09.2022. u 12:12
    Bojkot!
    chepo