Košarka

Španjolska je na krovu Europe, sjajan nastup u finalu i zaslužena titula

Branimir Korać • nedjelja, 18.09.2022.
Španjolska je na krovu Europe, sjajan nastup u finalu i zaslužena titula
Foto: EPA

Španjolska je stigla do svoje četvrte titule europskih prvaka. U finalnom dvoboju protiv Francuske slavila je 88:76, bila je bolji protivnik, najkonstantnija tijekom ovog Eurobasketa i potpuno zasluženo odnosi titulu...

Španjolska je potpuno zasluženo na vrhu Europe. Samo jedan poraz od početka Prvenstva i to u skupini protiv Belgije koju vodi hrvatski stručnjak Dario Gjergja, u svim ostalim susrertima bila je bolji protivnik i zaslužila pobjedu.

Mogla je Španjolska po imenima složiti i jaču reprezentaciju, neki igrači da nije bilo ozljeda zasigurno bi bili tu, ali i bez njih je stigla do pobjede zahvaljujući odličnom radu Sergija Scariola koji je sjajno pripremio ovu skupinu igrača.

Bilo je dosta priče oko angažmana Lorenza Browna, tražio je i kapetan Rudy Fernandez objašnjenje, ali Španjolci su sve riješili iza zatvorenih vrata i došli potpuno spremni i homogenizirani na ovo natjecanje.

U finalu protiv Francuske, Španjolska je bila bolja i zasluženo je slavila. U jednom trenutku Francuska je spustila zaostatak na samo minus tri, ali nije trebalo dugo Španjolskoj da se ponovno odvoji.

Francuzi su imali puno sreće u osnimi finala i četvrtfinalu te ni sami ne znaju kako su tu izbjegli poraze, ovaj put nije bilo neizvjesne završnice.

Ključno je bilo prvo poluvrijeme. Tu se Španjolska rano odvojila, Francuska je povela s 1:0 i to joj je bilo jedino vodstvo na utakmici. Nakon toga nije čak uspjela nijednom doći do poravnanja.

Već u prvoj dionici Španjolska je došla do dvoznamenkaste razlike, a u drugoj četvrtini bilo je 47:26, ogromnih plus 21.

Tu je Francuska pokazala znakove života serijom 16:0 koja se proširila i na početak drugog poluvremena, ali ponovno je Španjolska otišla na dvoznamenkastu razliku i u zadnjih deset minuta rutinski je stigla do pobjede.

Prvo ime susreta bio je Juancho Hernangomez s 27 poena i tricom 7/9, a MVP Eurobasketa je Willy Hernangomez koji je u finalu upisao 14 poena i osam skokova.

Kod Francuske Evan Fournier ubacio je 23 poena, a Thomas Heurtel 16 poena uz sedam asistencija.

Europsko prvenstvo, finale:
Španjolska - Francuska 88:76

FOTO: EPA/FILIP SINGER

Europsko prvenstvo 2022., nokaut faza

finale

Španjolska88:76Francuska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!