Nogomet

Dalić: 'Imamo malih problema s Erlićem, ali i on će doputovati'

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 19.09.2022.
Dalić: 'Imamo malih problema s Erlićem, ali i on će doputovati'
Foto: FaH

Danas se u Zagrebu okuplja hrvatska nogometna reprezentacija koju očekuju završne dvije utakmice u Ligi nacija protiv Danske na Maksimiru i Austrije u gostima...

Zlatko Dalić danas će se ponovno susresti s reprezentativcima koje okuplja za završetak natjecanja u Ligi nacija. Hrvatska s dvije pobjede definitivno osigurava prvo mjesto i odlazak na završni turnir ovog natjecanja što je svakako veliki motiv.

Na žalost i ovo okupljanje prolazi uz moguće probleme, Martin Erlić je upitan i tek će se vidjeti koliko može pomoći.

"Nakon tri mjeseca ponovno smo se okupili, čekaju nas dvije utakmice. Tijekom dana bi svi oni igrači koji su bili na popisu trebali doći. Nadam se svi zdravi i svi spremni. Imamo malih problema s Erlićem koji nije igrao dva tjedna, ali on će doći pa ćemo procijeniti situaciju. Od prvotnog popisa ima promjena, Sučić će ići u mladu reprezentaciju, a Šutalo i Stanišić ostaju u A. Čekaju nas dvije važne, teške utakmice, Danska koju smo pobijedili u Kopenhagenu, i po meni je to ključna utakmica za prvo mjesto. Ta eventualna pobjeda i tri boda nam otvaraju vrata prvom mjestu i Final4 u lipnju što bi zaista bilo sjajno. A opet, kad gledamo Ligu nacija ona je bitna i zbog ždrijeba za Europsko prvenstvo u listopadu. Bolji plasman znači bolji ždrijeb tako da imamo puno motiva, puno stvari zbog kojih moramo zapeti, ostvariti dobar rezultat."

Kao što je Dalić najavio, Sučić će se pridružiti Bišćanovim izabranicima za dva dvoboja dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a protivnik je u tim susretima Danska.

"Sad smo došli u situaciju da imamo šanse biti prvi u grupi. To smo ostvarili s ove dvije velike pobjede u lipnju, i to je prvi cilj. Naravno da će te utakmice biti u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo jer priprema praktički nit inema. Puno je stvari koje možemo i trebamo napraviti u ovih sedam dana, isprobati ono što bismo željeli i iskreno, nemam puno nedoumica oko Svjetskog prvensva, oko popisa igrač za Katar."

"Govorio sam da Liga nacija nije moje natjecanje, sve neke teško poraze smo u njoj doživjeli i to me je frustriralo. Smetalo mi i to što smo, primjerice, u lipnju igrali četiri utakmice u deset dana, što je zaista previše i naporno. Uvijek smo imali teške protivnike i nekako sam uvijek govori da to nije natjecanje koje mi daje sreću i zadovoljstvo. Ali sami smo sebi sada svorili priliku da osiguramo borbu za prvo mjesto što je velika stvar. I da sve to ispravimo."

Danska će biti izrazito težak protivnik, takva je bila i u Kopenhagenu.

"Danci su u zadnje dvije godine po rezultatima najbolji u Europi. Jaka su i kompaktna momčad, Eriksen je jedina zvijezda, ali su čvrsti, uigrani i agresivni. U Kopenhagenu smo imali dva različita poluvremena, prvo smo bili loši, u drugom smo sa svježim igračima izdominirali. Sada neće biti takva situacija, oni se žele osvetiti, ali su i svjesni kako imaju težak raspored. Njima je ovo značajna i bitna utakmica, bit će sigurno čvrsta i borbena. No i mi smo u dobroj formi i dobrom stanju. Pripremit ćemo se za tu utakmicu, nije nas dugo niti bilo u Zagrebu."

Poziciju desnog beka zacementirao je Josip Juranović koji ima prednost nad ostalim kandidatima.

"Kandidati su Juranović i Stanišić. Mislim da uopće više nema potrebe raspravljati o Juranoviću koji već dvije godine igra sjajno na toj poziciji. On je neupitan i to je njegovo mjesto do sada. Stanišić ne igra u Bayernu, ali ono što je odigrao protiv Francuske i Danske mu daje za pravo da bude na popisu. Moja je praksa ono s neigranjem, ali te njegove predstave ne mogu ignorirati i s tim je utakmicama za sada kupio svoje mjesto. Šime se oprostio i mislim da je donio najpošteniju i najispravniju odluku u ovom tenutku. Četiri godine se muči s ozljedama. Jakić nam je bio u svim kombinacijama na zadnjem veznom, a sada je u Eintrachtu na desnom boku i uopće ne igra loše. U konkurenciji je za zadnjeg veznog, ali pratimo i njegove izvedbe na ovoj pozicji."

U reprezentaciji je ponovno Bruno Petković.

"Bruno je u boljoj formi i golgeterski i igrački, zato je tu. On može biti dobitak ako je u pravoj formi, htio bih ga onakvog od prije dvije godine. Vidim ga u fazi napada konkretnijeg, svojom formom je izborio mjesto. Oršić daje golove, igra na poziciji koja mu odgovara. Dinamo je u Ligi prvaka bio zatvoreniji i tu on ima prostora i ubitačan je za protivnika. Rjeđe u reprezentaciji igramo tako i tu je razlika. Vidim ga na toj poziciji lijevo i tu će dobiti priliku i probat ćemo iskoristiti njegovu dobru formu. Vlašić je pogodio s klubom, vratio se, može još bolje i kvalitetnije, nadam se da će do SP-a biti još bolji i onakav kakav je bio na Euru."

Dalić je zadovoljan što 26 igrača može biti u konkurenciji za nastup na Svjetskom prvenstvu.

"Imali smo sastanak na ždrijebu i većina izbornika je tražila 26, ali da svi mogu biti na klupi. Nije lako slati nekog na tribine, nisam se osjećao baš lijepo. To je dobro, tri su utakmice u kratkom vremebnu. Svi trebaju biti zadovoljni što su tu, tko god iskazuje nezadovoljstvo, mislim da mu tu nije ni mjesto. Moraš prihvatiti odluku i biti na dispoziciji, nezadovoljni neće niti ići u Katar, ne trebaju mi takve situacije."

Objasnio je Dalić i kakva je situacija s Čolakom.

"Igra sjajno i zabio je golove, ali zvali smo četiri igrača i on je peti iza njih. Koga maknuti umjesto njega? Bili smo u dilemi on ili Budimir, ali Budimir je igrao sjajno i odlučili smo se za njega. Ne mogu zvati osam napadača, ovo je naša odluka."

Dosta se govori i o statusu Domagoja Vide i Dejana Lovrena.

"Imamo sjajnu konkurenciju na stoperima. Erlić, Šutalo, Gvardiol, Pongračić, Ćaleta-Car, pet mladih stopera koji će biti nositelji. Lovren i Vida imaju svoje zasluge, ali i oni su svjesni kao i svi da dolaze mlađi i da biologija radi svoje. Kako su oni izbacili Ćorluku, tako će netko i njih. Najpošteniji je put Šime Vrsaljka, vrijeme radi svoje."

FOTO: HINA/Admir BULJUBAŠIĆ

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!